Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

ES ceļojošiem Eiropas iedzīvotājiem plāno ļaut izmantot savā dzīvesvietā iegādāto digitālo saturu

Eiropas Komisija (EK) ierosinājusi regulu par tiešsaistes satura pakalpojumu pārnesamību, lai ļautu Eiropas Savienības (ES) iedzīvotājiem ceļot, izmantojot digitālo saturu, ko viņi ir iegādājušies vai abonē savā dzīvesvietā.

Patlaban ES ceļojošajiem Eiropas iedzīvotājiem var nebūt iespēju piekļūt tādiem tiešsaistes pakalpojumiem, kas nodrošina filmas, sporta pārraides, mūziku, e-grāmatas vai spēles un par kuriem viņi ir samaksājuši savā mītnes valstī.

Sagaidāms, ka jaunās ES patērētāju tiesības kļūs par realitāti 2017.gadā, proti, tajā pašā gadā, kad ES beigs pastāvēt viesabonēšanas tarifi. Tā kā tas ir priekšlikums regulai, pēc pieņemšanas tā būs tieši piemērojama visās 28 ES dalībvalstīs.

EK priekšsēdētāja vietnieks Andruss Ansips, kura pārziņā ir digitālais vienotais tirgus, sacīja, ka pirms septiņiem mēnešiem EK solīja ātri ieviest vienoto digitālo tirgu un tieši šodien EK nāk klajā ar pirmajiem priekšlikumiem. "Mēs vēlamies nodrošināt satura pārrobežu "pārnesamību". Cilvēkiem, kuri likumīgi iegādājas saturu, proti, filmas, grāmatas, futbola mačus un TV seriālus, jābūt iespējai ņemt tos līdzi, lai kurp Eiropā viņi dotos. Tās ir patiesas pārmaiņas, tāpat kā viesabonēšanas tarifu atcelšana," viņš sacīja.

Ansips arī skaidroja, ka EK mērķis ir paplašināt cilvēkiem piekļuvi kultūras saturam tiešsaistē un atbalstīt satura radītājus. "Mēs vēlamies stiprināt Eiropas pētniecību un izstrādi, izmantojot tādas tehnoloģijas kā, piemēram, "tekstizraci un datizraci". Digitālais vienotais tirgus ir kā konceptuāls plāns, kā Eiropai ieņemt savu vietu digitālajā laikmetā, un šodien mēs sākam to īstenot," viņš sacīja.

Savukārt digitālās ekonomikas un sabiedrības komisārs Ginters Etingers norādīja, ka ierosinātā regula ir vērienīgas reformas pirmais solis. "Esmu pārliecināts, ka Padome un Eiropas Parlaments parūpēsies, lai pārnesamība kļūtu par realitāti Eiropas patērētājiem līdz 2017.gadam tā, lai viņi varētu piekļūt savam iecienītākajam saturam, arī ceļojot ES, turklāt neuztraucoties par viesabonēšanas tarifiem, kuri beigs pastāvēt līdz 2017.gada vidum," pauda Etingers, norādot, ka rīcības plānā ir paredzētas papildu reformas nākamā gada pavasarī.

Tāpat EK šodien ierosināja jaunus noteikumus, lai uzlabotu Eiropas patērētāju aizsardzību, iepērkoties tiešsaistē, un lai palīdzētu uzņēmumiem veikt pārrobežu tirdzniecību. Šie ir pirmie tiesību aktu priekšlikumi saskaņā ar digitālā vienotā tirgus stratēģiju, par kuru tika informēts maijā.

Komisija plāno uzlabot televīzijas un radio programmu pārrobežu izplatīšanu tiešsaistē, šajā nolūkā pārskatot Satelītapraides un kabeļu retranslācijas direktīvu, un atvieglot licenču piešķiršanu par pārrobežu piekļuvi saturam. Komisija arī palīdzēs "atdzīvināt" darbus, kas vairs netiek izmantoti komerciālos nolūkos.

Tāpat EK turpinās izmantot savu programmu Radošā Eiropa, lai palīdzētu Eiropas kino sasniegt plašāku auditoriju. Paredzēts arī izstrādāt inovatīvus instrumentus, piemēram, tiešsaistes meklēšanas portālu "Eiropas apkopotājs" un "licencēšanas centrus", lai sekmētu tādu filmu izplatīšanu, kas ir pieejamas tikai dažās dalībvalstīs.

Komisija arī izvērtēs, vai tādu ar autortiesībām aizsargātu darbu lietošana tiešsaistē, kuri ir to autoru un radošo nozaru darba augļi, ir pienācīgi atļauta un atlīdzināta, izmantojot licences. Proti, EK izvērtēs, vai ieguvumi no šo darbu izmantošanas tiešsaistē tiek sadalīti godīgi.

Tāpat paredzēts, ka satura plašāka pieejamība palīdzēs cīnīties pret pirātismu, ņemot vērā, ka 22% Eiropas iedzīvotāju uzskata, ka nelikumīgas lejupielādes ir pieļaujamas, ja viņu valstī tam nav pieejama likumīga alternatīva.

Plānots, ka 2016.gadā EK strādās pie Eiropas regulējuma, lai "sekotu naudai" un samazinātu finanšu plūsmas uz uzņēmumiem, kas iegūst no pirātisma. Tāpat EK pievērsīsies arī tam, kas nepieciešams, lai tiešsaistes starpnieki varētu efektīvāk dzēst nelikumīgu saturu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits