Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

ETP aicina ES diplomātus nepiedalīties Putina inaugurācijā

Nevienam no Krievijā akreditētajiem Eiropas Savienības (ES) un tās dalībvalstu diplomātiskajiem pārstāvjiem nevajadzētu piedalīties šodien gaidāmajā Krievijas režīma līdera Vladimira Putina inaugurācijas ceremonijā, vēstulē ES augstajam pārstāvim ārpolitikā un drošības politikā Žuzepam Borelam aicinājusi Eiropas Parlamenta Eiropas Tautas partijas (ETP) frakcija.

Kā aģentūru LETA informēja EP deputātes Sandras Kalnietes (JV) palīdze Elīna Bīviņa, vēstuli parakstījis frakcijas priekšsēdētājs Manfrēds Vēbers un trīs Baltijas valstu deputāti - Rasa Juknevičiene un Andrjus Kubiļus no Lietuvas un Kalniete.

Latvijas ārlietu ministre Baiba Braže sociālajos tīklos ir uzsvērusi, ka Latvijas diplomāti nepiedalīsies agresorvalsts vadītāja inaugurācijā. "Latvijas vēstniecības pārstāvji neieradīsies uz agresorvalsts, kas uzbrūk visam, par ko mēs iestājamies, vadītāja inaugurāciju," paziņojusi Braže, "Putinu par kara noziegumiem meklē Starptautiskā Krimināltiesa".

"Prezidenta "vēlēšanas" Krievijā notika labākajās padomju tradīcijās, kad jau iepriekš ir zināms vēlēšanu iznākums, atliek vien urnās iemest vajadzīgo biļetenu skaitu un to ierakstīt balsu skaitīšanas protokolā. Šo vēlēšanu farsu Eiropas valstu vēstnieki nedrīkst leģitimizēt ar savu klātbūtni Putina inaugurācijā. Eiropas Savienības dalībvalstu rīcībai attiecībā pret Krieviju un Putina režīmu jābūt vienotai un konsekventai. Demokrātija nevar atļauties būt piekāpīga, saskaroties ar agresoru, kura iebrukums Ukrainā apdraud mieru visā Eiropā. Mums jāapzinās, ka izšķirošā cīņa par Putina režīma sakāvi un ilgstošu mieru Eiropā pašlaik notiek Ukrainā," paudusi Kalniete.

ETP vēstulē Borelam uzsvērusi, ka prezidenta "vēlēšanas" Krievijā bija neleģitīmas un nedemokrātiskas, līdz ar to Putina prezidentūra nav atzīstama. Vēstulē uzsvērts, ka "vēlēšanas" notika nelikumīgi okupētajās Ukrainas teritorijās, kas ir klajš Ukrainas suverenitātes pārkāpums un klajš starptautisko tiesību un jo īpaši ANO Statūtu pārkāpums. Arī pašā Krievijā "vēlēšanas" nebija ne brīvas, ne godīgas, tās neatbilda starptautiskajiem vēlēšanu pamatstandartiem un līdz ar to tās nebija demokrātiskas.

Grupas deputāti vēstulē mudina starptautisko sabiedrību pārtraukt atsaukties uz Putinu kā Krievijas prezidentu, tiklīdz beigsies viņa pašreizējais pilnvaru termiņš 2024.gada 7.maijā, un izbeigt ar viņu visus kontaktus, jo "viņam nebūs ne morāla, ne politiska mandāta slēgt jebkādas turpmākas līgumattiecības Krievijas vārdā".

Eiropas Tautas partijas frakcija atgādina, ka Starptautiskā Krimināltiesa ir izdevusi Putina aresta orderi un viņš apsūdzēts par kara noziegumu - Ukrainas pilsoņu un jo īpaši bērnu nelikumīgu deportāciju no Ukrainā okupētajām teritorijām uz Krieviju.

ETP grupa ir lielākā Eiropas Parlamentā kopš 1999.gada. Pašlaik tajā strādā 177 deputāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits