Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Francijā no amata atkāpies atbildīgais par Makrona pensiju reformu

Francijā divpadsmito dienu turpinoties streikiem, kas paralizējuši sabiedriskā transporta sistēmu, pirmdien no amata atkāpies par prezidenta Emanuela Makrona iecerētās pensiju sistēmas reformas izstrādi atbildīgais Žans Pols Delevojs.

Augstākais komisārs pensiju jautājumos Delevojs nedēļas nogalē atzina, ka ienākumu deklarācijā nav atklājis 13 gan apmaksātus, gan neapmaksātus amatus, kurus viņš paralēli ieņem privātajā sektorā.

Vienā no šiem amatiem kā izglītības domnīcas Parallaxe prezidents viņš papildus savai ministra algai mēnesī saņem gandrīz 5400 eiro lielu atalgojumu. Saskaņā ar 2013.gada likumu par politiķu ienākumu caurskatāmību Delevojam no šīs naudas būtu bijis jāatsakās.

"Žans Pols Delevojs šos izlaidumus [deklarācijā] pieļāvis labā ticībā un tagad varēs pats to paskaidrot," norādījis Makrona kancelejas pārstāvis, piebilstot, ka jaunu komisāru prezidents iecels, "cik drīz vien iespējams".

Tikmēr Delevojs paziņojis, ka atmaksās nelikumīgi saņemto summu, kas kopš 2017.gada septembra pārsniegusi jau 120 000 eiro.

Notikušais izsaucis sašutumu arodbiedrībās, kas jau otro nedēļu turpina streikus, protestējot pret Makrona iecerēto pensiju sistēmas reformu.

Arodbiedrības CFDT līderis Lorāns Bregers Delevoja "izlaidumus" ienākumu deklarācijā nosaucis par "šokējošiem" un norādījis, ka tas "acīmredzami iedragājis viņa uzticamību".

Tikmēr valstī jau divpadsmito dienu ir paralizēta satiksme, turpinoties sabiedriskajā transporta sistēmā strādājošo streikam, bet otrdien arodbiedrības plāno rīkot kārtējās demonstrācijas.

Situāciju pirmdien papildus sarežģījušas ceļu blokādes, ko uzsākuši kravas automašīnu vadītāji, kas pieprasa darba algas paaugstināšanu.

Streiku rezultātā satiksmes sastrēgumu kopgarums Parīzē un tās apkārtnē sasniedzis gandrīz 630 kilometrus.

Pirmdien atkal nedarbojas lielākā daļa no galvaspilsētas metro līnijām. Kursē arī tikai katrs trešais ātrgaitas vilcienu TGV sastāvs un katrs ceturtais no vilcieniem dzelzceļa reģionālajos maršrutos.

Vairākas universitātes, tostarp Sorbona, paziņojušas ka atceļ vai pārceļ gada nogales eksāmenus, jo studenti nespēs uz tiem ierasties.

Arodbiedrības sola streikus turpināt, ja valdība nepiekāpsies un neatteiksies no iecerētās reformas. Transporta sistēmas paralīze jau sākusi apdraudēt daudzu francūžu Ziemsvētku brīvdienu plānus.

Dzelzceļa uzņēmums SNCF jau brīdinājis, ka gadījumā, ja streiks tuvāko dienu laikā netiks pārtraukts, tam nebūs pietiekami daudz laika, lai atsāktu normālu darbu līdz 25.decembrim.

Top komentāri

ha, ha
h
Liberāļi iekrituši lamatās - var celt nodokļus līdz bezgalībai, lai apmierinātu visas leftistu prasības, naudas vienalga nepietiks.
mjā
m
"Augstākais komisārs pensiju jautājumos Delevojs" Gan Francijā, gan Briselē, gan Padomju savienība bija komisāri. Kaut kas šiem trijiem veidojumiem ir kopīgs.
mjā
m
"ienākumu deklarācijā nav atklājis 13 gan apmaksātus, gan neapmaksātus amatus, kurus viņš paralēli ieņem privātajā sektorā" Un pirms vēlēšanām Makrons tik daudz runāja par godīgu politiku. Ak, morāli politikā, godīgu politiku, cīņu ar korupciju! Bet tagad, spriežot pēc mediju atklājumiem, liekas, ka jau kāda puse Makrona līdzgaitnieku ir iesaistīti dažādos korupcijas vai citos skandālos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits