Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Francijas parlamentā sākas debates par seksuālo pakalpojumu pircēju sodīšanu

Francijas parlamentā piektdien sākas debates par pretrunīgi vērtēto likumprojektu, kas paredz sodīt seksuālo pakalpojumu pircējus.

Prostitūcija Francijā ir legāla, taču aizliegta savešana un suteneru darbība. Seksuālos pakalpojumus aizliegts sniegt arī nepilngadīgajiem.

Valdība apgalvo, ka likumprojekta mērķis esot novērst vardarbību pret sievietēm, taču tā kritiķi brīdina, ka tas liks prostitūtām noiet pagrīdē, tādējādi sevi pakļaujot daudz lielākām briesmām.

Likuma pretinieki norāda, ka katram ir tiesības izmantot savu ķermeni, kā pašam labpatīk.

Seksuālo pakalpojumu sniedzēji un to atbalstītāji vairākās Francijas pilsētās sarīkojuši protesta demonstrācijas, bet piektdien protesta akcija paredzēta pie Nacionālās sapulces ēkas.

Sagaidāms, ka likumdevēju uzmanība galvenokārt tiks pievērsta vispretrunīgāk vērtētajai likumprojekta normai, kas paredz seksuālo pakalpojumu pircējiem 1500 eiro lielu sodanaudu, bet atkārtotas pieķeršanas gadījumā - 3000 eiro lielu sodanaudu.

Tiek lēsts, ka Francijā ir vairāk nekā 20 000 prostitūtu. Daudzas no tām ieceļojušas no Austrumeiropas valstīm, piemēram, no Bulgārijas un Rumānijas. Taču liels skaits prostitūtu ir arī no Nigērijas, Kamerūnas, Ķīnas un Dienvidamerikas valstīm.

Saskaņā ar Iekšlietu ministrijas datiem ārvalstnieku proporcija starp prostitūtām veido 80 līdz 90%.

Varasiestādes uzskata, ka vairums no tām kļuvušas par cilvēku kontrabandistu bandu upuriem.

Francija par paraugu savam likumprojektam ņēmusi Zviedriju, kur, kā apgalvo varasiestādes, seksuālo pakalpojumu pircēju sodīšana pēdējās desmitgades laikā esot samazinājusi prostitūtu skaitu ielās uz pusi.

Paredzams, ka vairums deputātu, kas pārstāv opozīcijā esošo centriski labējo partiju Tautas kustības savienība (UMP), balsojumā atturēsies. Tikmēr "zaļie", kuri ietilpst valdošajā koalīcijā, gatavojas balsot pret, jo uzskata, ka likumprojektā nav skaidra nošķīruma starp organizētās noziedzības prostitūcijas tīklu upuriem un neatkarīgajiem seksuālo pakalpojumu sniedzējiem.

Daudzas prostitūtas pēdējo dienu laikā izgājušas ielās, protestējot pret likumprojektu, kas jau tagad aizbiedējot daudzus klientus.

"Esmu zaudējusi 80% no sava apgrozījuma," žēlojas 40 gadus vecā Priscīlija, kuras darbalauks ir Parīze. "Šis likums (..) mani nogalina."

Viņa stāsta, ka viens no viņas klientiem, piemēram, turpmāk apmeklēšot ķīniešu masāžas salonus, kas piedāvā lielāku diskrētumu.

Pirms divām nedēļām vairāki desmiti Francijas slavenību, tostarp leģendārā aktrise Katrīna Denēva, parakstīja petīciju, vēršoties pret ieceri sodīt seksuālo pakalpojumu pircējus.

Savukārt oktobrī Francijā tika izplatīts manifests Neaiztieciet manu mauku.

"Mēs uzskatām, ka ikvienam ir tiesības brīvi tirgot savu pievilcību un pat gūt no tā prieku," teikts šajā manifestā. "Kad parlaments tiek iesaistīts noteikumu pieņemšanā par seksualitāti, apdraudēta ir ikviena brīvība."

Balsojums par šo likumprojektu parlamenta apakšpalātā - Nacionālajā sapulcē - paredzēts trešdien.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits