Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Grieķija ar svinībām piemin panākumus Balkānu karos un Saloniku atgūšanu

Grieķijā piektdien sākušās trīs dienas ilgas svinības, pieminot Grieķijas panākumus 1912.-1913.gada Balkānu karos un Saloniku atgūšanu no Osmaņu impērijas. Par godu vēsturiskajiem notikumiem atklāta speciāla izstāde, ieplānota militārā parāde un karavīru gājiens vēsturiskos formas tērpos.

Svētkus atklāja Grieķijas prezidents Karols Papulijs un premjerministrs Antonis Samars. "Mēs vēlētos svinēt šīs atbrīvošanas simtgadi pavisam citādos apstākļos, nevis krīzes sirdī. Bet šodien šī perioda [sniegtās] mācības var būt vēl noderīgākas un spēcīgākas (..), lai izprastu lielo spēku, kas ir mūsos un [kas mums ir] kā tautai," norādīja Samars. Papulijs, kurš Otrajā pasaules karā piedalījās pretošanās kustībā, pauda pārliecību, ka grieķu tauta ir neuzvarama.

Sestdien Salonikos notiks karavīru gājiens, mērojot to pašu ceļu, kuru veica grieķu armija pirms simts gadiem. Procesijas priekšgalā tiks nests karogs, kurš 1912.gada 19.oktobrī tika uzvilkts pār Salonikiem. Svinības noslēgsies svētdien ar militāro parādi.

Izstādē, kas ierīkota par godu šim notikumam, aplūkojama oriģinālā vienošanās par pilsētas padošanos Grieķijai, kas sarakstīta franču valodā un tikai pavisam nesen tika atklāta Grieķijas armijas arhīvos.

Cīnoties Bulgārijas, Serbijas un Melnkalnes pusē, Grieķijai izdevās atgūt Salonikus, kas bija atradušies Osmaņu impērijas sastāvā gandrīz piecsimts gadus, un vēlāk vēl vairāk paplašināt savu teritoriju, to gandrīz dubultojot.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits