Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Iekšlietu ministrs: Vācijai jārēķinās ar jauniem individuālu islāmistu uzbrukumiem

Vācijai jārēķinās ar jauniem individuālu islāmistu jeb tā dēvēto vientuļo vilku uzbrukumiem, kādu pirmdien Bavārijā pastrādāja kāds 17 gadus vecs imigrants, kurš ar cirvi uzbruka vilciena pasažieriem, trešdien sasauktajā preses konferencē atzina iekšlietu ministrs Tomass de Mezjērs.

"Līdzīgi vairākām citām ES valstīm, līdzīgi visai ES, Vācija arī ir neformālā terorisma mērķis. Tāpēc jau sen esmu sacījis, ka situācija ir nopietna," žurnālistiem norādīja de Mezjērs.

Viņš piebilda, ka Vācijas varasiestādes pēdējā laikā novērsušas 11 teroraktus, no kuriem desmit bija paredzēts veikt valsts teritorijā.

Ministrs arī atzina, ka pusaudzis, kas uzbruka pasažieru vilciena pasažieriem, iespējams, tomēr ir Pakistānas pilsonis, nevis afgānis, kā tika uzskatīts iepriekš.

Viņš piebilda, ka uzbrucēju uzrunājusi teroristiskā grupējuma Islāma valsts propaganda.

Lai gan Islāma valsts atbalstītāji izplatījuši videoierakstu, kurā pusaudzis, kas Vācijā reģistrēts kā patvēruma meklētājs, vēcina nazi un sola pastrādāt "neticīgo" slaktiņu, nav pierādījumu, ka viņš būtu saņēmis no teroristiskā grupējuma tiešas instrukcijas, uzsvēra ministrs.

Iekšlietu ministrija iepriekš apstiprinājusi videoieraksta autentiskumu un to, ka tas uzņemts Vācijā.

"Šis, iespējams, ir gadījums, kas atrodas pelēkajā zonā starp ārprātīgā ārdīšanos un teroraktu," norādīja de Mezjērs.

Viņš arī atzina, ka lēmums samazināt uz Vāciju plūstošo nelegālo imigrantu straumi, tostarp apkarojot cilvēku kontrabandistus un slēdzot tā dēvēto Rietumbalkānu maršrutu, esot bijis pareizs, jo tas ļaujot varasiestādēm labāk kontrolēt tos no patvēruma meklētājiem, kam ir slieksme uz radikalizāciju.

Ministrs norādīja, ka nepilngadīgo pieplūdums no karadarbības zonām ir bīstams, jo jaunieši ir mazāk aizsargāti pret traumām un viņu ieceļošana rada "vakuumu", ko tiecas aizpildīt citu ģimenes locekļu ieplūšana lielā skaitā.

Vācijā pērn ieradās vismaz 1,1 miljons nelegālo imigrantu, no kuriem gandrīz 15 000 tika atzīti par nepilngadīgajiem, kas Eiropā ieceļojuši bez pieaugušo pavadības.

Tomēr Vircburgas uzbrukuma gadījums liecina, ka varasiestāžu rīcībā esošā informācija var arī neatbilst patiesībai. Ja nepatiesi izrādīsies dati par viņa pilsonību, nav pamata uzskatīt, ka arī citi dati, tostarp par vecumu, ir patiesi.

Kā ziņots, uzbrucējs pirmdienas vakarā ar cirvi ievainoja piecus cilvēkus, no kuriem četri bija vienas ķīniešu ģimenes locekļi. Divi no Ķīnas pilsoņiem joprojām atrodas kritiskā stāvoklī.

Policija uzbrucēju nošāva. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits