Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Iespējamie Brexit scenāriji

''Lielbritānija atrodas uz Brexit finiša taisnes," sacīja Vācijas kanclere Angela Merkele. Taču situācija Lielbritānijā nav viss tik vienkārša. Katram politiskajam spēkam ir savs vēlamais risinājums par to, kādam būtu jābūt Brexit scenārijam. Iespējamie risinājumi ir dažādi, un joprojām pastāv iespēja, ka netiek panākta vienošanās Brexit sakarā, ziņo Euronews.

Tiek parakstīta vienošanās pirms 31.oktobra

Optimistiskākais scenārijs Brexit sāgā ir tāds, ka Londona un Brisele vienojas par Brexit, ko abu pušu līderi paziņo Eiropas Savienības (ES) samita pirmajā dienā, kur 27 valstu vadītāji vienprātīgi vienojas par Brexit, un to tālāk ratificē Eiropas Parlamenta (EP) deputāti un Lielbritānijas deputāti Vestminsterā. Šāda vienošanās ir iespējama pirms 31. oktobra, ja EP un Vestminstera atbalsta šādu Brexit scenāriju, kā arī tiek atvēlēts pietiekami daudz laika tiesību aktu ieviešanai, kas ir ne mazāk būtiski.

Lai arī Ziemeļīrijas Demokrātiskā unionistu partija Lielbritānijā, kopš vairākuma zaudēšanas parlamentā 2017.gadā, ir atbalstījusi Konservatīvo partiju, tā ir pavēstījusi, ka balsos pret jauno vienošanos. Kā arī leiboristu partijas līderis Džeremijs Korbins, kas ir Borisa Džonsona lielākais opozicionārs, sacīja, ka viņa partija ''nevar atbalstīt šo vienošanos'', un norādīja uz neskaidru parlamenta atbalstu šajā Brexit piedāvājumā.


Džonsons lūdz pagarināt pārrunu termiņu līdz 31.janvārim

Ja Lielbritānijas Pārstāvju palātas deputāti neapstiprina vienošanos līdz sestdienai, tad premjerministrs Džonsons sūtīs vēstuli Eiropadomei ar lūgumu atlikt Brexit līdz nākamā gada janvāra beigām.

Džonsons Pārstāvju palātu iepazīstinās ar jauno Brexit līgumu sestdien, 19.oktobrī. Lielbritānijā Pārstāvju palātas sēdes sestdienās notiek ļoti retos gadījumos, tie parasti ir valstiski nozīmīgi momenti. Lielbritānijas Pārstāvju palātas sēdes sestdienā notikušas tikai četras reizes vēsturē. Pēdējo reizi sēde sestdienā notika 1982. gadā, kad tika paredzētas debates par invāziju Folklendu salās.


Īslaicīga aizkavēšanās parakstot vienošanos

Vēl viens scenārijs, kas uzskatāms par iespējamu, ir laika trūkums, lai parakstītu un pārskatītu visus sarežģītos tiesību aktus, tādējādi Lielbritānijas valdība varētu mēģināt uz īsu brīdi atlikt Brexit termiņu. 

Ja ES piekritīs Brexit termiņa pagarinājumam, tad pastāv iespēja, ka tas noved pie jauna līguma izveides. Ja ES šo lūgumu kādu iemeslu dēļ nepieņem, tad Apvienotā Karaliste ļoti iespējams izies no ES bloka bez vienošanās.


Bezvienošanās Brexit

Iespēja, ka Lielbritānija no ES izstājās bez vienošanās, joprojām pastāv. Lai arī Lielbritānijas Brexit ministrs ir apliecinājis, ka Lielbritānija ievēros likumu, pat ja Pārstāvju palātā netiks pieņemta vienošanās, taču atsevišķi ministri ir devuši signālu pretējai pozīcijai. Tādā gadījumā Džonsons varētu nosūtīt otru vēstuli ES, lūdzot neņemt vērā lūgumu par vienošanās pagarinājumu.

Katrā ziņā tuvākās dienas bez šaubām būs galvenās Brexit sāgā, kas tad arī parādīs, kāds scenārijs īstenosies.

Top komentāri

Tvaika iela
T
Pie mums palāta nr.2 nobalsoja par autonomiju no psihenes bet vēl vajag palātas 1 un palātas 3 piekrišanu lai šo likumu virzītu pie galvenā ārsta.
Vienojās?
V
Kad viņi vienojās, ja 31.oktobris vēl tikai būs? Vai varētu lūgt mazliet gramatikas? Ziņa nav izprotama.Pagātnes un tagadnes formu jaukšana padara neiespējamu informācijas uztveri.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits