Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +20 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Igaunija nolemj pievienoties ES aizsardzības sadarbības iniciatīvai

Igaunijas valdība trešdien Briselē notikušajā izbraukuma sēdē nolēma, ka Igaunija pievienosies Eiropas Savienības (ES) pastāvīgajai strukturētajai sadarbībai (PESCO) aizsardzības jomā.

"Igaunija šodien nolēma, ka gadījumā, ja PESCO tiks īstenota, Igaunija noteikti vēlas būt iesaistīta šajā sadarbības formātā," pēc valdības sēdes sacīja Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass. Viņš norādīja, ka pašlaik ir jāizlemj, vai Eiropas Savienībai (ES) ir nepieciešama ciešāka sadarbība aizsardzības politikas jomā, un, ja tāda ir nepieciešama, "PESCO ir vārds, ko vajadzētu lietot".

Igaunijas aizsardzības ministrs Marguss Tsahkna PESCO raksturoja kā ES veidotu struktūru, kas meklēs iespējas palielināt militārās spējās, militārās investīcijas, aizsardzības rūpniecību un inovācijas. "Šis jautājums būs mūsu prezidentūras [ES šā gada otrajā pusē] darba kārtībā, un valdība šodien skaidri nolēma pievienoties šai iniciatīvai un to atbalstīt," paskaidroja ministrs.

Viņš stāstīja, ka iniciatīvas mērķis ir konsolidēt ES militāro potenciālu.

Tsahkna uzsvēra, ka gan NATO, gan ES ir garantija Igaunijas drošībai un suverenitātei, tomēr PESCO izveide nenozīmē NATO paralēlas struktūras veidošanu ES.

Ziņu aģentūrai BNS ministrs norādīja, ka ES aizsardzības ministru sanāksmē, kurā tika apspriesta šī iniciatīva, viens no galvenajiem jautājumiem bija funkciju dublēšanas novēršana.

"Mums ir NATO, izteikta militārās aizsardzības organizācija, kuras attīstībā ieguldījumu sniedz gan alianses dalībvalstis, gan partneri, piemēram, Somija un Zviedrija," klāstīja Tsahkna, uzsverot, ka PESCO nebūs NATO konkurents.

"Viss tiek īstenots ļoti ciešā sadarbībā", viņš teica un piebilda, ka NATO un ES sadarbība pašlaik ir ciešāka nekā jebkad.

Ministrs norādīja, ka trešdien gaidāmā tikšanās ar NATO ģenerālsekretāru Jensu Stoltenbergu tiek organizēta, jo Igaunijas ES prezidentūras laikā tiks apspriestas ar Eiropas drošības jautājumiem saistītas iniciatīvas, tādēļ ir jāsaprot šo iniciatīvu savienojamība ar NATO plāniem.

PESCO ir Lisabonas līgumā paredzēts aizsardzības sadarbības modelis, saskaņā ar kuru ES dalībvalstu grupa uzņemas atsevišķas saistības, tostarp piedalīties ES taktiskajās kaujas grupās. Tās mērķis ir bloka iekšienē no valstu divpusējas un daudznacionālās sadarbības aizsardzības jomā pāriet uz koordinētu sadarbību starp visām valstīm, kas vēlas tādā formātā iesaistīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits