Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Igaunijā šodien vēl valsts prezidentu

Igaunijas prezidenta vēlēšanu drudzis pirmdien, 29. augustā, uzņem jaunus apgriezienus, jo sākas vēlēšanu pirmā kārta. Parlamentam jeb Rīgikogu balsojumā jāizšķiras, vai pārvēlēt uz otru termiņu valdošās koalīcijas virzīto līdzšinējo prezidentu Tomasu Hendriku Ilvesu vai atbalstīt opozicionāru ieteikto eiroparlamentārieti Indreku Tarandu. Analītiķu prognozes vēsta, ka par galveno kandidātu tiek uzskatīts pirms pieciem gadiem ieceltais T. H. Ilvess.

Vājas kandidātu debates

T. H. Ilvess decembrī paziņoja, ka gatavs turpināt darbu arī nākamo termiņu. Viņu atbalsta vadošās koalīcijas partijas, arī premjers Andruss Ansips. Sāncensi I. Tarandu izvirzījusi opozīcijā esošā Centra partija. I. Tarands ir iecienīts Eiropas Parlamenta (EP) deputāts un pagājušajās EP vēlēšanās guva rekordlielu balsu skaitu, proti, 102,4 tūkstošus.

I. Tarands aizrādījis, ka T. H. Ilvess pārāk daudz uzmanības velta ārpolitikai, atstājot novārtā iekšlietas, kurām sola ķerties klāt, ja tiks ievēlēts. «Turklāt man ir ciešāks kontakts ar tautu, es nebūtu elites prezidents,» nedēļas nogales debatēs uzsvēra I. Tarands. Konkurenta teikto T. H. Ilvess noliedza, uzsverot, ka valstī nepieciešams mazināt saspringumu politiskajās diskusijās.

Tikmēr Igaunijas mediji skaļi kritizē prezidenta kandidātu debates. Tajās netika iztirzāti ne valsts tālākās attīstības plāni, ne kandidātu ieceres prezidenta amatā. «Īpaši žēl ir pašreizējā prezidenta, kurš atstāja iespaidu, ka tiešajā ēterā nespēj vieglos un skaidros vārdos ietvert savas domas,» vērtējot debates, Radio 2 norādīja žurnālists Kalle Mūli.

Tauta atbalsta Ilvesu

Sabiedriskās domas aptaujas rezultāti vēsta, ka teju katrs otrais jeb 48% Igaunijas iedzīvotāju prezidenta amatā vēlas atkārtoti redzēt T. H. Ilvesu.

Atbalstu I. Tarandam pauduši 20% iedzīvotāju. 12% uzskata, ka prezidenta godā jāieceļ kāds cits kandidāts, bet pārējie norādījuši, ka par šo jautājumu neesot viedokļa, ziņojusi Igaunijas nacionālā raidsabiedrība ERR. I. Tarandu lielākoties atbalsta krieviski runājošā Igaunijas vēlētāju daļa, kas ir Centra partijas galvenais elektorāts.

Valsts konstitūcijā noteikts, ka prezidenta ievēlēšanai nepieciešamas divas trešdaļas no parlamenta deputātu balsīm. Rīgikogu kopumā ir 101 deputāts. Ja nevienam no kandidātiem trīs kārtu laikā neizdodas gūt vismaz 68 balsis, tiek sasaukts speciāls konvents - Elektorātu asambleja -, kurā ietilpst aptuveni 350 parlamenta un pašvaldību pārstāvju.

«Esmu pārliecināts, ka Igaunija iegūs prezidentu jau pirmajā raundā, un tas būs Tomass Hendriks Ilvess. Viņš būs labs prezidents,» tēvzemietis Urmass Reinsalu norāda ERR. Līdzīgu pārliecību pauduši arī vairāki politologi, izsakot minējumus, ka šoreiz varētu izdoties ievēlēt prezidentu bez Elektorātu asamblejas sasaukšanas, kas valstī būtu nepieredzēts gadījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits