Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Katalonijas parlamenta jaunais sasaukums sanāk uz pirmo sēdi

Katalonijas reģionālā parlamenta jaunais sasaukums, kas tika ievēlēts decembrī notikušajās ārkārtas vēlēšanās, trešdien pulcējās uz pirmo sēdi, taču vairāki jaunievēlētie deputāti uz to nevarēja ierasties, jo atrodas apcietinājumā.

Apcietināto deputātu tukšajās vietās tika novietotas dzeltenās lentītes, kas simbolizē solidaritāti ar politieslodzītajiem, kuriem Spānijas centrālās varasiestādes izvirzījušas apsūdzības par dumpi, kūdīšanu un līdzekļu izšķērdēšanu, organizējot Katalonijas neatkarības referendumu.

Separātistu partijas ārkārtas vēlēšanās, kuras Madride izsludināja pēc savas tiešās pārvaldes atjaunošanos Katalonijā, izcīnīja nelielu vairākumu, ko tās izmantoja ievēlot no savām rindām jauno spīkeru – Ružē Turrēnu, kurš pārstāv Katalonijas Kreisos republikāņus (ERC).

Par Turrēnu balsoja 65 no 135 deputātiem, bet pret - 56.

Spīkera ievēlēšana bija pirmais solis separātistu plānā, kas paredz par Katalonijas reģionālās valdības vadītāju iecelt līdzšinējo premjerministru Karlesu Pudždemonu, kuru no amata atcēla centrālā valdība, novembrī atjaunojot savu tiešo pārvaldi un kurš šobrīd atrodas "trimdā" Briselē, jo arī viņam draud apcietināšana.

Pudždemons paudis viedokli, ka var vadīt valdību ar videokonferenču palīdzību, taču šo ideju noraidījis Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs, kā arī Katalonijas parlamenta juridiskā nodaļa.

“Mēs viņiem [Madridei] parādīsim, ka nav nekā tāda, kas var saliekt brīvas tautas garu,” sveicot jaunievēlētos deputātus, tviterī trešdien paziņoja Pudždemons.

Trīs apcietinājumā esošie deputāti trešdien lūdza Katalonijas parlamentu atļaut viņiem balsot neklātienē ar savu kolēģu palīdzību.

Bez Pudždemona Briselē atrodas vēl četri parlamenta jaunā sasaukuma deputāti, un viņiem līdztekus jau izvirzītajām apsūdzībām draud jaunas par piedalīšanos parlamenta darbā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits