Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Katalonijas parlamenta plenārsēdē varētu tikt pasludināta reģiona neatkarība

Katalonijas reģionālajā parlamentā ceturtdien paredzēta plenārsēde, kurā premjerministrs Karless Pudždemons, iespējams, varētu pasludināt reģiona neatkarību.

Iepriekšējo reizi, kad Pudždemons uzrunāja parlamentu, viņš parakstīja neatkarības deklarāciju, taču paziņoja, ka tās pasludināšana atlikta uz dažām nedēļām, lai varētu uzsākt sarunas ar Spānijas centrālo valdību.

Tomēr dialoga vietā spriedze Madrides un Barselonas starpā tikai pieaugusi.

Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs ir ierosinājis iedarbināt konstitūcijas 155.pantu, kas ļauj atjaunot tiešo Madrides pārvaldi Katalonijā, atlaist Katalonijas reģionālo valdību un parlamentu, lai sešu mēnešu laikā sarīkotu pirmstermiņa vēlēšanas.

Pudždemons savukārt paziņojis, ka nepieņems Spānijas lēmumu par reģiona autonomijas apturēšanu.

Mediji prognozē, ka tagad viņš, visticamāk, izvēlēsies vienu no diviem variantiem - vai nu pasludinās neatkarību, tādējādi izprovocējot tūlītēju Spānijas centrālās valdības iejaukšanos, vai arī izsludinās pirmstermiņa Katalonijas parlamenta vēlēšanas.

Katalonijas parlamenta plenārsēde notiek dienu pirms Spānijas Senāta sēdes, kurā tiks lemts par Katalonijas autonomijas apturēšanu un pārējiem Rahoja ierosinājumiem.

Top komentāri

paralēles
p
Paradoksāli, bet situācija Spānijā ļoti atgādina situāciju pirms PSRS sabrukuma. Spānijas parlamentā ir 4 lielas partijas. Vislielāko (Rahoja partiju) var salīdzināt ar PSKP stingro spārnu. Otro (sociālistu partiju) - ar PSKP mēreno spārnu. Trešo - ar Krievijas demokrātiem. Ceturtā ir visreakcionārākā, kas radusies ar mērķi nepieļaut Katalonijas neatkarību, ir salīdzināma ar Interfronti. Savukārt pašā Katalonijā Pudždemona partiju bloks ir salīdzināms ar Tautas fronti, un otrā partija, kas vienmēr bija par neatkarību, ir salīdzināma ar LNNK. Šīm abām partijām ir vairākums Katalonijas parlamentā. Papildus ir vietējās Interfrontes, PSKP/LKP un demokrātu frakcijas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits