Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

LA: Igaunijā skolu ar 4 skolēniem neslēdz

Latvijas Avīze piektdien raksta par Massiaru ciema skolu Igaunijā, kurā mācās tikai četri bērni. Ciemā dzīvo 200 iedzīvotāju. Skolā Massiaru ciemā bērni var apgūt vielu līdz 4.klasei. Iespējams, uzturēt tik mazas skolas igauņiem ļauj tas, ka skolās ir mazāk skolotāju nekā Latvijā, nav tik liels administratīvais aparāts, minēts avīzē. Gandrīz visus priekšmetus pirmo klašu skolēniem pasniedz viena skolotāja, kas ir arī skolas direktore, tikai mūzikas stundas pasniedz cita skolotāja, kas atbrauc uz ciemu divas reizes nedēļā.

Šajā skolā viens skolēns izmaksā trīsreiz dārgāk nekā 15 kilometrus attālajā Hādemēstes vidusskolā, kurā ir vairāki simti skolēnu, raksta avīze. Tik maza skola var pastāvēt, jo to atbalsta pašvaldība. Vietējās pašvaldības pārstāvis Tomass Abels Latvijas Avīzei atzina, ka gadījumā, ja nākamajā mācību gadā būs mazāk par sešiem skolēniem, būs jālemj, vai no skolas nevajadzētu atteikties. Vietējie deputāti katru gadu par to diskutējot, tomēr mācību procesa finansēšana neizmaksājot tik dārgi kā pašas ēkas uzturēšana. Ja skola tikšot slēgta, būšot jādomā, ko ar ēku darīt, lai nepieļautu tās sabrukšanu, stāstīja T.Abels. Ja ēka būs jāuztur un jāapkurina tik un tā, kaut bērni tur nemācīsies, ietaupījums no skolas slēgšanas nebūšot liels. Taču galvenais iemesls, kāpēc Massiaru skolu cenšas saglabāt, ir vietējās varas pārliecība – ja skolu slēgs, atvērta šajā ciemā tā vairs netiks nekad, uzsvēris pašvaldības pārstāvis.

Igaunijā 40 pašvaldību skolās ir mazāk par 20 skolēniem, no tām 12 skolās ir mazāk par desmit audzēkņiem, trijās ir tikai pieci skolēni, divās – seši, raksta Latvijas Avīze.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits