Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Leiena aicina ES aktīvāk iesaistīties ārpolitikā

Nākamā Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena otrdien aicināja Eiropas Savienību (ES) aktīvāk iesaistīties ārpolitikā, sakot, ka vēlas redzēt "vairāk uz āru vērstu" bloku.

Leiena tādu viedokli Parīzes Miera forumā pauda neilgi pēc tam, kad Francijas prezidents Emanuels Makrons intervijā sacīja, ka Eiropas sava kolektīvā politiskā spēka trūkuma dēļ atrodas bezdibeņa malā.

Bijusī Vācijas aizsardzības ministre tieši neatsaucās uz forumā klātesošā Makrona izteikumiem, bet sacīja, ka vēlas, lai jaunā EK "savā domāšanā un rīcībā būtu patiešām ģeopolitiska".

"Es vēlos vairāk uz āru vērstu Eiropas Savienību. Eiropu, kura kolektīvi aizstāv pasaulē mūsu kopīgās vērtības un intereses," viņa piebilda.

"Es vēlos garantēt, ka Eiropas Savienība ir labi nodrošināta, lai savā domāšanā un rīcībā būtu patiešām ģeopolitiska, no ārpolitikas līdz tirdzniecībai un attīstības sadarbībai, no humānās palīdzības līdz drošībai," klāstīja politiķe.

Analītiķi ir kritizējuši Eiropas Ārējās darbības dienestu par nespēju ieņemt nozīmīgu vietu starptautiskajā vidē, jo to bremzē dalībvalstu viedokļu atšķirības par ES armijas nepieciešamību.

Leiena atkārtoti pauda solījumu nākamajā ES ilgtermiņa budžetā palielināt diplomātiskā dienesta izdevumus par 30%.

"Es vēlos, lai mēs šo naudu izmantotu efektīvāk un stratēģiskāk," Leiena sacīja Parīzē.

Neminot konkrētas valstis, Leiena sūdzējās, ka "pašlaik pie varas esošie pa jauniem ceļiem dodas vienatnē'", kā arī "veidojas jaunas varas, tās atgriežas un apvienojas", nevis strādā esošajā daudzpusīgajā sistēmā.

Makrons pagājušajā nedēļā izdevumā The Economist publicētā intervijā sacīja, ka ES atrodas "bezdibeņa malā", jo samazinās koncentrēšanās uz politisko integrāciju, un pastāv riski, ka ASV un Ķīna kļūs par vienīgajām pasaules lielvarām.

"Tas viss novedis pie ārkārtēja trausluma Eiropā, kura, ja nespēj domāt par sevi kā par globālu spēku, izzudīs, jo saņems smagu triecienu," uzskata Makrons.

 

Top komentāri

bet
b
"Eiropu, kura kolektīvi aizstāv pasaulē mūsu kopīgās vērtības un intereses," viņa piebilda. --- Labāk lai viņa aizstāv Eiropas tautu intereses Eiropā. Lai aizstāv eiropiešus no imigrācijas. Nevajag aizstāvēt "Eiropas vērtības kaut kur pasaulē". Ja tās tiešām ir noderīgas vērtības, tad citas tautas tās labprāt pārņems pašas bez jebkādas aizstāvēšanas.
P
P
Kārtējā gaisa jaucēja.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Krievijā nogāzies bumbvedējs Tu-22M3

Krievijā Stavropoles novadā nogāzies Ukrainas spēku notriekts Krievijas tāla darbības rādiusa bumbvedējs Tu-22M3, piektdien pavēstīja Ukrainas un Krievijas amatpersonas.

ASV mediji: Izraēla veikusi triecienus Irānā

Irānas valsts mediji piektdienas rītā ziņo par sprādzieniem Isfahānas provincē valsts centrālajā daļā, bet ASV mediji atsaucas uz amatpersonu teikto, ka Izraēla veikusi atbildes triecienus Irānai.

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits