Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Lielbritānijas Pārstāvju palāta beidzot apstiprina Brexit vienošanos

Lielbritānijas Pārstāvju palāta ceturtdien beidzot apstiprinājusi izstāšanās vienošanos Lielbritānijas aiziešanai no Eiropas Savienības (ES), paverot ceļu bloka pamešanai 31.janvārī.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, kad teju katrs balsojums par Brexit varēja kļūt par iemeslu iepriekšējās valdības krišanai, šoreiz vienošanās tika viegli apstiprināta - par nobalsoja 330 deputāti, pret - 231.

Kopš 2016.gada referenduma, kurā vairums Lielbritānijas vēlētāju nobalsoja par valsts izstāšanos no ES, deputāti atradušies strupceļā Brexit jautājumā, bet pagājušajā mēnesī situācija mainījās, premjera Borisa Džonsona vadītajiem konservatīvajiem izcīnot pārliecinošu vairākumu parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās.

Lielbritānijas parlamenta jaunais sasaukums jau pirms Ziemassvētkiem pirmajā lasījumā atbalstīja Brexit vienošanos, un valdība šonedēļ atvēlēja trīs dienas vienošanās apspriešanai.

Taču daudzi deputāti pat neieradās uz debatēm otrdien un trešdien, un valdība viegli atvairīja opozīcijas mēģinājumus izdarīt labojumus vienošanās tekstā.

Tagad vienošanās būs jāapstiprina Lordu palātai, un Eiropas Parlamentam (EP). Domājams, ka tas tiks paveikts līdz 31.janvārim.

Pašreiz visa uzmanība pievērstas citai problēmai - sarunām par tirdzniecības attiecībām starp Lielbritāniju un ES pēc Brexit.

Likums par izstāšanās vienošanos cita starpā nosaka, ka pārejas periodu pēc Brexit, kas ilgs līdz nākamā gada beigām un kura laikā uz Lielbritāniju joprojām attieksies ES tiesību normas, nedrīkst pagarināt.

Brisele uzskata šo termiņu par pārāk īsu, un devusi Londonai iespēju to pagarināt, bet Džonsons šādu iespēju noraidījis.

Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena trešdien pirms tikšanās ar Džonsonu sacīja, ka panākt vienošanos Londonas noteiktajā laikā "būtībā ir neiespējami".

"Mums būs jāizvirza prioritātes," sacīja Leiena, brīdinot, ka gaidāmas smagas sarunas.

Reaģējot uz Leienas izteikumiem, Džonsona birojs ļāva noprast, ka Londona varētu piekrist arī tikai daļējam tirdzniecības līgumam.

 

Top komentāri

Pagai
P
Nomierinies, Paga. Anglijas ieguldījums ES bija aptuveni 10 miljardi gadā. Francijā pērn pēc trīs nedēļu ilgiem protestiem Makrons ir samazinājis nodokļus par aptuveni 17 miljardiem. Ja Francijai 17 miljardi ir sīkums, vai tad Eiropas Savienībai 10 miljardi ir liela summa? ES taisās katru gadu tērēt 260-300 miljardus cīņai ar klimatu. Uz šī fona 10 miljardi ir nabaga graši.
Paga
P
Viss! 31. janvārī Briti izstājas, un Latvijai draud ekonomiskais krahs; savas bankas iznīcina, savu tranzītu iznīcina, savu lauksaimniecību un ražosanu iznīcina, algas un izdevumus Levita galmam palielina, un tagad, kad ES savilks jostas, un nogriezīs Baltijas valstīm finansiālu skābekli, Latvija cietīs visvairāk. Paldies Bordānam un līdzīgiem sulaiņiem par nodevību
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits