Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Melanšons sola radikāli grozīt Francijas konstitūciju

Galēji kreisais kandidāts uz Francijas prezidenta amatu Žans Liks Melanšons sestdien Parīzē pulcēja tūkstošiem savu atbalstītāju, lai pieprasītu radikālas konstitucionālās reformas.

Melanšons, kura sekotāji aizpildīja ielas Parīzes centrā starp Bastīlijas laukumu un Republikas laukumu, demonstrācijai sekojošajā mītiņā izklāstīja savu priekšvēlēšanu programmu.

Galēji kreisā kandidāta atbalstītāji mītiņā, kas bija pieskaņots kārtējai Parīzes komūnas gadadienai, savu līderi sveica ar saucieniem: "Prezidents! Prezidents!"

Melanšons, kuru atbalsta Komunistiskā partija, savā programmā sola likvidēt tā saukto Piekto republiku, tās vietā izveidojot sesto, kurā prezidentam būtu mazāka loma. Viņš vēlas vēl vairāk saīsināt 35 stundu darba nedēļu, Francijas izstāšanos no NATO, brīvās tirdzniecības līgumu anulēšanu un atteikšanos no kodolenerģijas.

65 gadus vecais kreiso ekstrēmistu kandidāts, kas savulaik ieņēmis ministra amatu sociālistu valdībā, aicina aizstāt Francijas "prezidentālo monarhiju" ar parlamentāru iekārtu.

Pēc demonstrācijas Melanšons tviterī pateicās saviem atbalstītājiem, apgalvojot, ka ielās izgājuši 130 000 kreiso radikāļu sekotāju.

Lai gan aptaujas liecina, ka Melanšonu atbalsta aptuveni tikpat daudz francūžu kā valdošās Sociālistu partijas kandidātu Benuā Amonu, viņam ir maz cerību iekļūt vēlēšanu otrajā kārtā.

Amons pārstāv sociālistu galēji kreiso spārnu un, līdzīgi Melanšonam, viņš vēršas pret pašreizējā prezidenta Fransuā Olanda atbalstīto taupības politiku.

Tomēr Melanšons ir noraidījis Amona piedāvājumu prezidenta vēlēšanās apvienot spēkus, un šķelšanās Francijas politikas kreisajā spārnā nākusi par labu centriskajam kandidātam Emanuelam Makronam, kas kļuvis par vēlēšanu favorītu.

Melanšons ievērojami atpaliek ne tikai no Makrona un galēji labējās Nacionālās frontes līderes Marinas Lepēnas, bet arī no labēji centriskās Republikāņu partijas skandālu nomocītā kandidāta Fransuā Fijona.

Arī iepriekšējās prezidenta vēlēšanās, kas notika 2013.gadā, Melanšons pirmajā kārtā palika ceturtajā vietā.

Kā ziņots, kopumā startam cīņā par Elizejas pili reģistrēti 11 kandidāti.

Vēlēšanu pirmā kārta notiks 23.aprīlī, un divi kandidāti, kas tajā iegūs visvairāk balsu, aci pret aci sastapsies balsošanas otrajā kārtā 7.maijā.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits