Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Merkele: Eiropai jākļūst par aktīvāku spēlētāju uz starptautiskās diplomātiskās skatuves

Eiropai ir jākļūst par aktīvāku spēlētāju uz starptautiskās diplomātiskās skatuves, otrdien paziņojusi Vācijas kanclere Angela Merkele.

"Transatlantiskās saites mums ir sevišķi svarīgas (..), bet esošā situācija dod mums vairāk iemeslu (..) ņemt mūsu likteni savās rokās," sacīja Merkele, uzsverot, ka "Eiropai jākļūst par aktīvu spēlētāju starptautiskajās lietās".

Merkele svētdien izteicās, ka ASV un Lielbritānija turpmāk var nebūt pilnīgi uzticami partneri.

Vācijas vicekanclers un ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels dienu vēlāk arī kritizēja Vašingtonu, sakot, ka Trampa administrācijas tuvredzīgā politika kaitē Eiropas Savienības (ES) interesēm.

"Ikviens, kurš paātrina klimata izmaiņas, vājinot vides aizsardzību, kurš pārdod ieročus konfliktu zonās un kurš nevēlas politiski atrisināt reliģiskus konfliktus, apdraud mieru Eiropā," sacīja Gabriels.

Tramps savā pirmajā starptautiskajā vizītē kopš stāšanās prezidenta amatā, nepakļāvās G7 valstu spiedienam parakstīties par ANO Parīzes klimata vienošanās nosacījumu īstenošanu.

Tramps arī kritizēja pārējās NATO dalībvalstis par nepietiekamu ieguldījumu aizsardzībā.

Baltā nama saimnieks otrdien atkārtoja savu kritiku, tviterī norādot, ka ASV ir milzīgs tirdzniecības deficīts ar Vāciju, un tā neatvēl armijai un NATO tik daudz, cik vajadzētu.

"Ļoti slikti ASV. Tas mainīsies," tviterī rakstīja Tramps.

Tomēr vienlaikus ar Trampa virzienā vērsto kritiku, Merkele otrdien arī uzsvēra, cik Vācijai ir nozīmīgas attiecības ar ASV.

Viņa noraidīja iespēju, ka Vācija novērstos no savas senās sabiedrotās un pavērstos uz austrumiem. Merkele nesen tikās ar Indijas premjerministru Narendru Modi un šonedēļ viņai plānota tikšanās ar Ķīnas premjerministru Li Kecjanu.

"Mēs sākām Vācijas un Indijas valdības konsultācijas pirms pāris gadiem, tāpat kā Vācijas un Ķīnas konsultācijas," sacīja kanclere.

"Mēs dzīvojam globalizētā pasaulē un Indija (..) ir partnere," sacīja Merkele, piebilsto, ka citas attiecības nekādā veidā neierobežo transatlantiskās attiecības, kurām ir sevišķa nozīme.

Top komentāri

trusis nejaukais
t
ar griekjiju iebiedeeshanas metode nostraadaaja, tad tagad saaks to izmantot arii pret citiem? daargaa merkele. tevis nopirktais makaroninjsh protams deva tev laiku bet taa nav paaraak daudz, naakamaa ir Itaalija un Spaanija. vareesiet ar saviem EUR kraasninjas kurinaat. aa nee to juus arii nevareesiet jo tas tak nav zalji ha ha ha
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits