Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Mirusi bijusī Francijas pirmā lēdija Daniela Miterāna

Bijušā Francijas prezidenta Fransuā Miterāna atraitne Daniela Miterāna, kas pazīstama ar savu darbību cilvēktiesību jomā, otrdien mirusi 87 gadu vecumā, pavēstīja ziņu avoti politiskajās aprindās.

Miterāna piektdien tika hospitalizēta un vēlāk atradās mākslīgi izraisītā komā. Viņa nomira otrdienas naktī Žorža Pompidū slimnīcā Parīzē.

Daniela Miterāna, meitas uzvārdā Gūza, piedzima 1924.gadā Francijas austrumu pilsētā Verdenā skolotāja sociālista ģimenē. 1940.gadā, kad Vācijas karaspēks okupēja lielāko daļu Francijas, viņa 17 gadu vecumā iesaistījās Pretošanās kustībā kā medicīnas māsa.

1944.gada 27.oktobrī viņa apprecējās ar citu Pretošanās kustības dalībnieku Fransuā Miterānu. Viņu ģimenē piedzima divi dēli. 1981.gadā viņa kļuva par Francijas pirmo lēdiju pēc vīra ievēlēšanas par prezidentu, bet deva priekšroku darbībai cilvēktiesību jomā un 1986.gadā nodibināja cilvēktiesību un minoritāšu tiesību aizstāvības organizāciju France-Libertes.

Danielas Miterānas draudzīgas attiecības ar Kubas vadītāju Fidelu Kastro radīja spriedzi viņas attiecībās ar Francijas valdību, lai gan viņa sacīja, ka esot pārliecinājusi Kubas komunistu režīmu atbrīvot vairākus politieslodzītos. 1992.gadā viņa izdzīvoja atentāta mēģinājumā, apmeklējot Irākas Kurdistānu kopā ar Francijas veselības ministru un aģentūras Medecins sans Frontieres dibinātāju Bernāru Kušnēru.

1995.gadā Miterāns atstāja prezidenta amatu, kurā bija atradies divus septiņu gadu amata termiņus, un 1996.gadā nomira ar vēzi. Viņa atraitne turpināja darboties politikā un cilvēktiesību jomā, apmeklēja antiglobālistu forumus un aizstāvēja minoritāšu organizācijas. 2005.gadā Daniela Miterāna aicināja teikt "nē" Francijas referendumā par Eiropas Savienības konstitūciju.

Mūža pēdējos gados Daniela Miterāna distancējās no sava vīra Sociālistiskās partijas, kurai tagad ir grūti konkurēt ar labējiem politiskiem spēkiem un kurai pietrūkst tādu līderu kā viņas vīrs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Toyota atsakās no olimpisko spēļu sponsorēšanas

Japānas autobūves kompānija "Toyota" atteikusies no olimpisko spēļu sponsorēšanas, kā iemeslu minot to, ka spēles kļuvušas "arvien politiskākas" un sportisti tajās paliek otrajā...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits