Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

papildināta - Francijas Sociālistu partijas priekšvēlēšanu pirmajā kārtā uzvar Fransuā Olands

Lai gan Francijas sociālisti augsto aktivitāti partijas priekšvēlēšanās novērtējuši kā liecību, kas sola kreisajiem uzvaru nākamgad gaidāmajās prezidenta vēlēšanās, viņiem nav izdevies svētdien notikušajā balsošanas pirmajā kārtā izvēlēties nepārprotamu līderi, kurš stāsies pretī pašreizējam valsts galvam Nikolā Sarkozī.

Kā jau tika prognozēts, pirmajā vietā izvirzījies 57 gadus vecais bijušais partijas līderis Fransuā Olands, taču viņu atbalstījuši tikai 39% partijas biedru, un gaidāms, ka priekšvēlēšanu otrajā kārtā viņu gaida sīva cīņa.

Balsošanas otrajā kārtā, kas paredzēta nākamsvētdien, Olandam pretī stāsies 61 gadu vecā bijusī nodarbinātības ministre Martina Obrī, par kuru balsojis 31% priekšvēlēšanu dalībnieku.

"Es zinu, ka šodien esmu gatavs uzņemties to problēmu risināšanu, ar kurām saduras mūsu valsts," paziņoja Olands, aicinot pārējo kandidātu atbalstītājus balsošanas otrajā kārtā saliedēties ap viņu.

Lai gan Olands norādījis, ka viņš esot "nepārprotamā vadībā", uzvara viņam nebūt nav garantēta. Obrī, kas vislielāko ievērību savulaik izpelnījusies ar 35 stundu darba nedēļas ieviešanu, cer, ka nākamsvētdien viņu atbalstīs daudzi no tiem, kuri pirmajā kārtā balsoja par trešās vietas ieguvēju - protekcionistu Arno Montebūru, kurš pārsteidzis daudzus ekspertus, jo spējis piesaistīt sev partijas kreisā spārna atbalstu un ieguvis 17% balsu.

"2012. gadā es sakaušu Sarkozī kungu," paziņojusi Obrī, norādot, ka viņa vislielākā mērā iemiesojot francūžu vēlmi pēc "pārmaiņām un atjaunotnes".

Vissmagāko sakāvi svētdienas balsojums nesa Olanda kādreizējai dzīvesbiedrei Segolēnai Rojālai, kura neveiksmīgi startēja jau 2007. gada vēlēšanās. Rojāla atzinusi, ka tikai septiņi procenti iegūto balsu likuši viņai vilties. Tomēr Rojāla apsteidza sociālistu labējā flanga pārstāvi un brīvā tirgus atbalstītāju Manuelu Valu, par kuru balsoja seši procenti.

Savukārt Žans Mišels Bajlē, vienīgas kandidāts, kurš nepārstāvēja sociālistus un balotējās no Radikālās kreiso partijas, spēja iegūt tikai vienu procentu balsu.

Kamēr Montebūrs nav izteicis atbalstu nevienam no vadošajiem kandidātiem, Rojāla paziņojusi, ka šobrīd apsver savu turpmāko nostāju, par kuru paziņošot drīzumā. Savukārt Vals aicinājis savus atbalstītājus balsot par Olandu.

Tikmēr sociālisti paziņojuši, ka lielā vēlētāju aktivitāte - pie balsošanas urnām svētdien devās vairāk nekā divi miljoni cilvēku - pati par sevi jau esot kreiso uzvara.

Svētdien notikušais balsojums bija pirmās ASV stila priekšvēlēšanas Francijas vēsturē, un tajās varēja piedalīties ikviens reģistrētais balsstiesīgais, kurš bija gatavs nomaksāt vienu eiro lielo nodevu un parakstīt deklarāciju, ka atbalsta kreiso politiskās idejas. "Tā ir milzīga uzvara demokrātijai, pilsoņiem, Francijai," atzinis sociālistu pagaidu līderis Harlēms Dezīrs. "Sociālistu partija ir gatava savam lielajam 2012. gada uzdevumam."

Labējie Francijā atradušies pie varas kopš 1995. gada, kad amatu atstāja sociālistus pārstāvošais prezidents Fransuā Miterāns. Taču sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka nākamgad gaidāmajās vēlēšanās Sarkozī cietīs sakāvi neatkarīgi no tā, vai sociālistus vēlēšanās pārstāvēs Olands vai Obrī.

Sarkozī popularitāti iedragājusi gan nestabilā situācija ekonomikā, gan augstais bezdarba līmenis, gan virkne korupcijas skandālu.

Francijas prezidenta vēlēšanas ir gaidāmas nākamā gada aprīļa beigās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Toyota atsakās no olimpisko spēļu sponsorēšanas

Japānas autobūves kompānija "Toyota" atteikusies no olimpisko spēļu sponsorēšanas, kā iemeslu minot to, ka spēles kļuvušas "arvien politiskākas" un sportisti tajās paliek otrajā...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits