Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Pirmo reizi kopš referenduma vairums katalāņu vēlas reģiona palikšanu Spānijā

Pirmo reizi kopš 2017.gada jūnija Katalonijā vairāk cilvēku atbalsta reģiona palikšanu Spānijas sastāvā nekā atdalīšanos no valsts, liecina piektdien publiskotā aptauja.

Aptauju veica valsts vadītais Socioloģisko pētījumu centrs laikā no 30.aprīļa līdz 6.maijam.

Katalonijas valdība 2017.gada 1.oktobrī, par spīti Madrides aizliegumam, sarīkoja referendumu, kurā vairums dalībnieku atbalstīja Katalonijas neatkarību, un reģionālais parlaments 27.oktobrī nobalsoja par neatkarības pasludināšanu no Spānijas.

Spānijas Senāts drīz pēc tam nobalsoja par tiešās pārvaldes atjaunošanu Katalonijā, un toreizējais Spānijas premjerministrs Marjano Rahojs atlaida Katalonijas valdību un reģiona parlamentu, izsludinot jaunas reģionālās vēlēšanas.

Tomēr šajās vēlēšanās separātistiem izdevās saglabāt vairākumu reģionālajā parlamentā.

Tikmēr vairāki reģiona līderi, arī toreizējais Katalonijas premjerministrs Karloss Pudždemons, aizbēga no valsts, kamēr citi nonāca cietumā un tagad stājušies tiesas priekšā apsūdzībās par dumpi un valsts līdzekļu izšķērdēšanu.

28.aprīlī Spānijā notika parlamenta ārkārtas vēlēšanas. Katalonijas neatkarības centieni un referenduma izraisītās politiskās krīzes sekas tika apspriestas visu lielāko partiju priekšvēlēšanu kampaņās.

Aptauja liecina, ka pašreiz 48,6% katalāņu atbalsta reģiona palikšanu Spānijā, bet 47,2% vēlas Katalonijas neatkarību.

Lai gan neatkarības jautājums jau sen sašķēlis reģionu un visu valsti, aptaujās kopš 2017.gada jūnija vairums cilvēku atbalstīja Katalonijas atdalīšanos no Spānijas.

Savukārt Spānijas parlamenta vēlēšanās vairums katalāņu balsoja par partijām, kas iestājas par valsts vienotību. Vēlēšanās pagājušajā mēnesī partijas, kas atbalsta Katalonijas neatkarības ideju, reģionā ieguva mazāk kā 40% balsu.

Spānijas premjerministrs Pedro Sančess noraidījis ideju par neatkarības referenduma atkārtošanu, bet sacījis, ka ir atvērts dialogam ar separātistiem. Premjera pārstāvētie sociālisti parlamentā ir mazākumā un Sančesam var būt nepieciešama Katalonijas neatkarības nometnes palīdzība dzīvotspējīgas valdības izveidošanai.

Top komentāri

hmm
h
No simtiem aptauju, kas tika veiktas Katalonijā, "Diena" ir izvēlējusies tikai vienu - to, kuru "veica Spānijas valsts vadītais Socioloģisko pētījumu centrs". Bet kāpēc "Diena" neziņo par neatkarīgo pētījumu centru aptaujām? Tomēr arī šī aptauja kaut ko pasaka: pat šī centra veiktā aptauja rāda, ka "48,6% kataloņu atbalsta reģiona palikšanu Spānijā, bet 47,2% vēlas Katalonijas neatkarību", statistiskās kļūdas robežās.
Nobriedis saprāts ir labāks
N
par strauju neprātu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits