Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +22 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Politologs pieļauj, ka Lietuva slepus piekāpusies Gazprom

Pazīstamais lietuviešu politologs, Viļņas Universitātes profesors Raimunds Lopata izteicis pieļāvumu, ka Krievijas koncerna Gazprom lēmums samazināt gāzes cenas Lietuvai varētu būt skaidrojams nevis ar Krievijas puses piekāpšanos Lietuvas politiķu un diplomātu spiedienam, bet gan ar gāzes kompānijas Lietuvos dujos atteikšanos rosināt arbitrāžas prasību pret Gazprom.

"Man tā bija mīkla - par ko Kremlis Lietuvai piešķir tādu balvu," viņš sacījis intervijā portālam 15min.lt. "Cik man zināms, mūsu politiķi kārtējo reizi melo Lietuvas cilvēkiem. Runāju par to, ka "Lietuvos dujos" nosūtīja koncernam Gazprom vēstuli ar atteikumu izvirzīt pretenzijas starptautiskajā šķīrējtiesā. Turklāt esmu dzirdējis, bet to vēl vajadzētu pārbaudīt, ka šo vēstuli gatavojis advokātu birojs, kas starptautiskajā šķīrējtiesā pārstāv Gazprom. Tā noticis un notiek tagad, kad [Finanšu ministrijas pārvaldītās] kompānijas Lietuvos energija vadītājam Lietuvos dujos valdē ir vairākums."

Eksperts atzinis, ka pati Lietuvas valdība gan joprojām nav atteikusies no iepriekšējā ministru kabineta laikā Stokholmas starptautiskajā šķīrējtiesā iesniegtās prasības pret Gazprom par tirgus stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. "Bet ne jau Lietuvas valdība pirka gāzi no Gazprom. Krievijas gāzi pirka Lietuvos dujos. Un tas nozīmē, ka bez Lietuvos dujos pretenzijām, kam tuvākajā laikā vajadzēja tikt iesniegtām arbitrāžā, Lietuvas valdības strīds ar Gazprom būtībā kļūst bezcerīgs," viņš spriedis.

"Cik man zināms, Gazprom šo Lietuvos dujos atteikšanos izvirzīt pretenzijas jau izmanto kā argumentu savā labā, bet Lietuvu pārstāvošie Lawin advokāti ir uzrakstījuši kompānijai Lietuvos dujos vēstuli par šādu nepieļaujamu situāciju," stāstījis Lopata.

"Domāju, ka kompānija Lietuvos dujos un Lietuvos energija vadītājs, kas tajā pārstāv Lietuvu, ir pārkāpuši Lietuvas nacionālās un sabiedrības intereses, jo, šķiet, viņi nebija pilnvaroti pieņemt tādu lēmumu. Lietuvas vadītājiem, politiķiem un tiesībsargāšanas iestādēm būtu jānoskaidro iespējamā nozieguma apstākļi," sacījis politologs. "Ja izrādīsies, ka Lietuvos energija vadītājs bija pilnvarots atteikties no pretenzijām pret Gazprom, tad tiem politiķiem, kuri varēja šādas pilnvaras dot, būtu jāsniedz Lietuvas cilvēkiem paskaidrojums, kādēļ viņi melojuši."

"Saskaņā ar manām aplēsēm, atsakoties no pretenzijām pret Gazprom, Lietuva ciestu zaudējumus vairāk nekā pusmiljarda eiro apmērā. Tā nu liekas, ka Kremlis atkal apspēlējis Lietuvas vadību," viņš secinājis.

LETA jau vēstīja, ka pagājušajā mēnesī Lietuvas gāzes kompānija Lietuvos dujos parakstījusi vienošanos ar Gazprom "par ievērojamu cenas samazinājumu dabasgāzei". Vienošanās paredz jaunu cenu formulu, kas ļaus "Lietuvos dujos" noteikt konkurētspējīgas cenas patērētājiem.

Kopš 2004.gada, kad Lietuvas valdība koncernam Gazprom pārdeva aptuveni trešo daļu Lietuvos dujos akciju, gāzes cena tika noteikta pēc Gazprom un Lietuvos dujos līgumā ietvertas atklātībā neizpaustas formulas, kurā galvenie lielumi bija mazuta un šķidrā kurināmā cena un ASV dolāra kurss pret litu (eiro). Līdz šim Gazprom amatpersonas sarunās ar Lietuvas valdību tika apgalvojušas, ka šī formula pilnībā atspoguļojot situāciju energoresursu tirgū un pat strauja siltumsaimniecības pāreja uz biokurināmo nav uzskatāma par pietiekami nopietnu iemeslu to pārskatīt.

Februāra otrajā pusē Lietuva no Gazprom saņēma rakstveida gāzes cenu piedāvājumus. Kad ar tiem bija iepazinušies eksperti, prezidente Daļa Grībauskaite premjeram Aļģirdam Butkevičam paziņoja, ka atlaides faktiski piedāvātas uz pašas Lietuvas rēķina un šādi priekšlikumi nav pieņemami, jo atšķiras no tā, ko Butkevičam iepriekš Sočos mutiski izteikuši Gazprom valdes priekšsēdētājs Aleksejs Millers un Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs. Vienlaikus viņa norādīja, ka sarunas ir jāturpina.

Gāzi Lietuva no Gazprom pērk, maksājot aptuveni 500 dolārus par 1000 kubikmetriem.

Iepriekšējās valdības laikā Lietuva iesniedza Stokholmas starptautiskajā šķīrējtiesā prasību pret Gazprom par tirgus stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. Saskaņā ar minēto prasību Krievijas koncernam varētu nākties kompensēt Lietuvas patērētājiem aptuveni pusotru miljardu eiro. Turklāt eksperti norāda, ka runa ir par iespējamu precedentu - ja Lietuva uzvarētu, tās paraugam varētu sekot arī citas valstis.

Butkevičs maijā apliecināja, ka Lietuva nav atsaukusi savu prasību Stokholmas starptautiskajā šķīrējtiesā, taču norādīja, ka viņa rīcībā nav informācijas, kad šī lieta tiesā varētu tikt skatīta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ukrainas armija nedaudz atkāpusies rietumu virzienā

Ukrainas armijas virspavēlnieks Oleksandrs Sirskis svētdien paziņojis, ka situācija frontē ir saasinājusies un krievi aktīvi uzbrūk visā frontes līnijas garumā, dažos virzienos gūstot taktiskus pan...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits