Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Romas pāvests atvainojas par priesteriem pedofīliem

Pāvests Benedikts XVI atvainojies par Īrijas katoļu baznīcas priesteru seksuālajiem noziegumiem pret bērniem. Atvainošanās izteikta vēstulē, kas ir pirmais Vatikāna paziņojums saistībā ar pedofīlijas skandāliem baznīcā. “Jūsu ciešanas nav izmērāmas, izsaku visdziļāko nožēlu par notikušo,” pāvests uzrunā upurus un viņu ģimenes. "Jūsu uzticība ir nodota un pašcieņa apgānīta. Es atklāti izsaku kaunu un nožēlu, ko mēs visi izjūtam."

Viņš atzinis, ka bijušas “nopietnas kļūdas”, reaģējot uz izteiktajām apsūdzībām par mācītājiem pedofīliem. Visās skandālā pieminētajās iestādēs Īrijā Vatikāns veiks izmeklēšanu.

Vainīgie ir atbildīgi dieva un tiesas priekšā par pastrādātajiem noziegumiem, uzsver pāvests. Tomēr viņa vēstījumā netika atzīts, ka seksuālo noziegumu gadījumus baznīca sistemātiski ir slēpusi, kā to gaidīja upuru tiesību aizstāvji.

Jau ziņojām, ka katoļticīgā pasaule sestdien ar lielu interesi gaidīja pāvesta vēstuli Īrijai.

Pēdējā laikā gaismā nākuši desmitiem gadu slēpti bērnu seksuālas izmantošanas gadījumi Īrijā, kas izraisīja arī izmeklēšanu Austrijas, Nīderlandes un Vācijas katoļu internātskolās. Iepriekš tas atklājies arī Kanādas, Austrālijas un ASV katoļu baznīcās.

Kritiķi uzskata, ka savulaik dzimtajā Vācijā vadot Minhenes bīskapiju, pašreizējais pāvests, īstajā vārdā Jozefs Racingers, pats piesedzis seksuālos noziegumus vairākās katoļu internātskolās, kas saistītas ar pazīstamo Rēgensburgas zēnu kori, ko daudzus gadus vadīja viņa brālis.

Tieši pašreizējā pāvesta vadītā Vatikāna komisija 2001.gadā izdeva slepenu ediktu, kas lika bīkapiem ziņot par pedofilijas gadījumiem, tomēr tie pēcāk netika nodoti policijai, raksta AP.

"Vai nav pienācis laiks pāvestam Benediktam XVI atzīt savu daļu atbildības?" vaicā priesteris Hanss Kungs no Šveices. "Ir godīgi pieprasīt, lai cilvēks, kurš gadiem lielā mērā bijis atbildīgs par klusēšanu, beidzot atzītu savu vainu."


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits