Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Spānija pieprasīs ES 80 miljonu eiro kompensāciju par "gurķu krīzes" radītajiem zaudējumiem

Spānija trešdien paziņoja, ka vēlas saņemt 80 miljonus eiro (56 miljonus latu) kompensācijā no Eiropas Savienības par zaudējumiem, kurus valstij nodarīja nepatiesi apgalvojumi, ka pie zarnu nūjiņas infekcijas izplatīšanās vainojami no Spānijas importēti gurķi.

Spānijas valdība pieprasīs kompensāciju, lai atlīdzinātu lauksaimniecības nozarei nodarītos zaudējumus, paziņoja Spānijas lauksaimniecības ministre Rosa Agilara.

Kompensācijā pieprasītā summa gan ir krietni mazāka nekā sākotnēji aprēķinātie "gurķu krīzes" nodarītie zaudējumi.

Maijā izskanējusī informācija, ka zarnu nūjiņas  izplatības avots ir no Spānijas ievesti gurķi, radīja milzīgus zaudējumus Spānijas  dārzeņu ražotājiem, jo kritās pārdošanas apjomi un vairākas valstis aizliedza importēt Spānijā  izaudzēto.

Spānijas  augļu un dārzeņu eksportētāju asociācija FEPEX paziņoja, ka ik nedēļu "gurķu skandāla" dēļ Spānijas lauksaimnieki zaudē 225 miljonus eiro (158 miljonus latu). Savukārt dārzeņu audzētāju asociācijas COAG aplēses liecina, ka kopumā Spānija "gurķu krīzes" laikā cieta 350 miljonus eiro (246 miljoni latu) lielus zaudējumus.

Hamburgas Vides institūts zarnu nūjiņas ("Escherichia coli") infekcijas izplatības sākumā paziņoja, ka, visticamāk, bīstamā infekcija izplatījās no Spānijas importētos gurķos.

Tomēr vēlāk šī informācija neapstiprinājās, bet daudzas valstis noteica Spānijas lauksaimniecības produkcijas importa ierobežojumus.

Par infekcijas patieso avotu tiek uzskatīti dārzeņu dīgsti no organiskas lauku saimniecības Lejassaksijas federālajā zemē Vācijas ziemeļos. Šī saimniecība tagad ir slēgta, un visa tās produkcija tiek izņemta no tirdzniecības. Otrdien ES atbildīgā institūcija noteica, ka dīgsti audzēti no grieķu sieramoliņa ('Trigonella foenum-graecum') sēklām, kas importētas no Ēģiptes.

Enterohemorāģiskā   zarnu   nūjiņa  (EHEC) ir izraisījusi 48 cilvēku nāvi Vācijā ar hemorāģisku kolītu vai ar nieru slimību – hemolītiski urēmisko sindromu (HUS). Zviedrijā ir mirusi sieviete, kas neilgi pirms tam bija atgriezusies no Vācijas. Ar EHEC izraisītu HUS miris arī viens cilvēks ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits