Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Vācijā lems par labējo ekstrēmistu partijas aizliegšanu

Vācijas Konstitucionālā tiesa otrdien jau otro reizi lems, vai jāaizliedz labēji ekstrēmistiskā Nacionāldemokrātiskā partija NPD, vēsta Deutsche Welle.

Laikraksts Diena otrdien ziņo, ka Vācijas parlamenta abas palātas, Bundestāgs un Bundesrāts, un federālā valdība jau 2001. gadā iesniedza Konstitucionālajā tiesā lūgumu aizliegt NPD. Taču 2003. gadā Konstitucionālā tiesa nolēma beigt šā jautājuma izskatīšanu, jo atklāja, ka Konstitūcijas aizsardzības biroja aģenti ir ne tikai vākuši informāciju par partijas aktivitātēm, bet iefiltrējušies tās vadībā. Tāpēc iznāca, ka valsts iefiltrēto aģentu personā pati radīja darbības, kuras vēlas aizliegt.

2013. gadā Bundesrāts iesniedza jaunu lūgumu aizliegt NPD darbību. To Konstitucionālā tiesa izskatīs šonedēļ. Iefiltrētie aģenti šoreiz ir "deaktivizēti", tāpēc savāktā informācija par partijas darbību tiek uzskatīta par neatkarīgi un brīvi savāktu.

Aizlieguma kritiķi gan uzskata, ka Bundesrātam neizdosies pierādīt, ka partijas darbība rada draudus valsts pamatlikumā noteiktajai demokrātijas pamatkārtībai.

Vācijas pēckara vēsturē aizliegtas divas partijas. 1952. gadā - Sociālistiskā Reiha partija par nacionālsociālisma ideju paušanu un 1957. gadā - Vācijas Komunistiskā partija par aicinājumiem ar revolūciju gāzt valdību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Maskavā atceļ "nemirstīgā pulka" gājienu

Maskavā drošības apsvērumu dēļ rīkotāji atcēluši 9.maijā plānoto "nemirstīgā pulka" gājienu, kas daudzviet Krievijā ticis rīkots Otrā pasaules kara dalībnieku piemiņai, otrdien pavēstīja am...

Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits