Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Vācija tuvu lielajai koalīcijai

Divus mēnešus pēc Bundestāga vēlēšanām to uzvarētāja - līdzšinējās kancleres Angelas Merkeles vadītā Kristīgo demokrātu savienība (CDU) - un otrajā vietā finišējusī Sociāldemokrātu partija (SPD) vienojušās par tā sauktās lielās koalīcijas atjaunošanu, lai kopīgi nostiprinātu Eiropas Savienības (ES) lielākās ekonomikas izaugsmi un veicinātu parādu krīzes novārdzinātās eirozonas atveseļošanos.

Konservatīvajai Merkelei, kura kancleres postenī ir jau astoņus gadus, pie ideoloģiskajiem pretiniekiem sociāldemokrātiem vajadzēja vērsties pēc tam, kad 22. septembrī notikušajās vēlēšanās piecu procentu barjeru nepārvarēja un parlamentā neiekļuva CDU līdzšinējie koalīcijas partneri - liberālā partija Brīvie demokrāti. CDU un tās māsas partija no Bavārijas - Kristīgi sociālā savienība (CSU) - vienā valdībā ar SPD strādāja Merkeles pirmajā valdīšanas termiņā no 2005. līdz 2009. gadam. Tomēr daudziem sociāldemokrātiem nav labu atmiņu par abu partiju iepriekšējo "aprēķina laulību", jo, viņuprāt, Merkele toreiz SPD "turēja zem tupeles".

Šis iemesls un krasi atšķirīgie politisko spēku viedokļi vairākos jautājumos lika izteikt rezervētas prognozes par to, vai CDU un SPD spēs iziet uz kompromisiem, lai pēc četru gadu šķirtības atkal strādātu vienā komandā.

Izrādījās, ka spēj, jo trešdien agri no rīta konservatīvie un sociāldemokrāti nāca klajā ar paziņojumu, ka pēc 17 stundu ilga sarunu raunda ir panākta vienošanās par koalīcijas izveidošanu. A. Merkele paziņoja, ka vienošanās apliecina "abpusēju uzticību", bet SPD līderis Zigmārs Gabriēls sacīja, ka tā ir "godīga".

Pilnu rakstu Vācija tuvu lielajai koalīcijai lasiet ceturtdienas, 28.novembra, laikrakstā Diena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits