Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Vācijas federālās zemes tiesāsies par maksājumiem izlīdzināšanas fondā

Vācijas turīgākās federālās zemes gatavojas vērsties Konstitucionālajā tiesā, lai apstrīdētu maksājumu iemaksu izlīdzināšanas fondā, no kura līdzekļi tiek pārskaitīti nabadzīgāko pavalstu finansēšanai, ziņoja The Local. Pirmo reizi kopš Vācijas atkalapvienošanās publiskoti dati par finanšu līdzekļu plūsmu izlīdzināšanas fondā, kas rosinājis neapmierinātību turīgās Bavārijas un Hesenes vidū, kas gatavas tiesā apstrīdēt turpmākās iemaksas fondā.

Izlīdzināšanas fonds izveidots, lai mazinātu atšķirības starp Vācijas bagātākajām un mazāk turīgajām pavalstīm. Turīgās federālās zemes ik gadu fondam novirza miljoniem eiro. Kopš 1990. gada Bavārija, Hesene, Bādene-Virtemberga un Hamburga fondā iemaksājušas 128 miljardus eiro (89,96 miljardi latu). Līdz pat 2010. gadam, kad pavalsti skāra finansiālas problēmas, ievērojamas summas fondam novirzīja arī Ziemeļreina-Vestfālene, vēstīja laikraksts Suddeutsche Zeitung.

Lielākā fonda uzturētāja ir Hesene, kas vairāk nekā divu dekāžu laikā tajā iemaksājusi 38,465 miljardus eiro. Daudz neatpaliek arī Bavārija, kas iemaksājusi par diviem miljardiem mazāk, kā arī Bādene-Virtemberga, kuras fondam novirzītā summa ir par trim miljardiem mazāka. Savu iemaksu fondā veikusi arī Hamburga, kurai nācies šķirties no 5,2 miljardiem.

Publiskotie dati saniknojuši Bavārijas un Hesenes vadību, kas saņēmušas iemeslu, lai pieprasītu pārtraukt maksājumus izlīdzināšanas fondā. Abas pavalstis jau februārī varētu vērsties ar prasību Konstitucionālajā tiesā. Federālās zemes uzstāj, ka iemaksu sistēma ir neadekvāta, jo daļa pavalstu, kas fondā neiemaksā līdzekļus un saņem finanšu palīdzību no turīgākajām, šobrīd pašas jau ir gana bagātas, jo to iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju ir lielāks nekā fonda uzturētājām.

Bavārija jau vasarā draudēja, ka gatavojas apstrīdēt iemaksu kārtību Konstitucionālajā tiesā, pārmetot, ka situācija, kurā «Bavārija viena pati maksā pusi no kompensācijām visai Vācijai», nav pieņemama.

Vislielākā ieguvēja no finanšu izlīdzināšanas ir Berlīne, kas saņēmusi 45 miljardus eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits