Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Vācijas sociāldemokrātu līderis Šteinbruks neizmanto savu lielo iespēju

Ne socioloģiskās aptaujas, ne politisko procesu vērotāji nav vienisprātis par uzvarētāju Vācijas parlamenta vēlēšanu galveno sāncenšu - konservatīvās kancleres Angelas Merkeles un sociāldemokrātu līdera Pēra Šteinbruka - vienīgajās televīzijas debatēs pirms 22. septembrī paredzētā balsojuma.

Daudzi vācieši, kas vēroja politikas smagsvaru televīzijas dueli, acīmredzot bija garlaikoti, jo viņiem svarīgāks diskusiju objekts izrādījās nevis A. Merkeles un P. Šteinbruka sacītais, bet Vācijas karoga krāsu kaklarota, ko bija aplikusi kanclere. Šāds vēlētāju noskaņojums ir izdevīgāks pašreizējai Vācijas līderei, nevis viņas sīvākajam oponentam.

Neizprovocē Merkeli

Pirms svētdien notikušajām televīzijas debatēm laikraksts Bild publicēja jaunākos politisko partiju reitingus. Tie liecina, ka par A. Merkeles vadīto Kristīgo demokrātu savienību (CDU) gatavi balsot 39% vēlētāju, bet par P. Šteinbruka Sociāldemokrātu partiju (SPD) - 23%.

Šie izteiksmīgie skaitļi nostiprināja analītiķu agrāk teikto, ka debates ir P. Šteinbruka lielā iespēja uzlabot savas pozīcijas, jo viņu atšķirībā no A. Merkeles uzskata par teicamu debatētāju. Tomēr no gaidītās sīvās vārdu kaujas iznāca vienīgi pieklājīga jautājumu - atbilžu sesija, kuras laikā abi eksaminējamie reti kritizēja viens otru.

«Temperatūra» studijā nepaaugstinājās arī pēc tam, kad P. Šteinbruks paziņoja, ka A. Merkeles izvēlētā politika eirozonas parādu krīzes risināšanai esot radījusi milzu ciešanas Dienvideiropas valstīm, kurām apmaiņā pret starptautisko palīdzību vajadzēja ieviest nepieredzētus taupības pasākumus.

«Es būtu izvēlējies atšķirīgu krīzes pārvarēšanas stratēģiju. Protams, šīm valstīm ir jāveic budžeta konsolidācija, bet ne tik nāvējošā dozā,» paziņoja sociāldemokrātu līderis un piebilda, ka Vācijai kā Eiropas bagātākajai ekonomikai jāizrāda lielāka solidaritāte.

A. Merkele uz kritiku atbildēja, atgādinot, ka SPD vienmēr ir atbalstījusi starptautisko aizdevumu piešķiršanu atsevišķām eirozonas dalībvalstīm.

Kanclere kārtējo reizi paziņoja, ka, pateicoties viņas politikai, Vācija bez lieliem upuriem pārvarēja «Eiropas visu laiku visļaunāko krīzi», un norādīja, ka ekonomika aug un valstī nekad nav bijis tik daudz nodarbināto kā tagad. «Vācija pašlaik atrodas labākā situācijā nekā pirms četriem gadiem,» teica kanclere un piebilda, ka Vācija ir kontinenta «izaugsmes motors, stabilitātes enkurs», raksta Deutsche Welle.

Nulle pret nulli

Pēcdebašu aptaujas liecina, ka neviens no galvenajiem kanclera amata kandidātiem skatītājiem nav šķitis galvas tiesu pārāks. Komerctelevīzijas RTL rīkotajā aptaujā par debašu uzvarētāju ar viena procenta pārsvaru atzīta A. Merkele, bet sabiedriskā medija ARD aptaujā P. Šteinbruks nosaukts par nedaudz pārliecinošāku debatētāju.

Respektablā izdevuma Der Spiegel interneta vietne pēc 90 minūšu ilgajām debatēm paziņoja, ka rezultāts ir «nulle pret nulli» - tātad neizšķirts. Līdzīgi domā arī pazīstamais laikraksts Sᅢᄐddeutsche Zeitung: «A. Merkele un viņas izaicinātājs televīzijas debates pārdzīvoja tā, kā bija gaidīts, un neviens sevi nepazemoja.»

Savukārt populārās īso ziņojumu vietnes Twitter lietotāju vērtējumā debašu uzvarētāja neapšaubāmi bijusi A. Merkeles sarkandzeltenmelnā kaklarota. «Secinājums pēc televīzijas dueļa: kaklarota saņēma vairāk uzmanības nekā Šteinbruka un Merkeles atbildes. Skumji,» pirmdien tvītoja kāds vācietis.

Arī pašai kaklarotai tviterī izveidots profils @schlandkette, kas debašu laikā izteica «savu» viedokli un secināja, ka, visticamāk, publiski vairs netiks uzvilkta, ņemot vērā ap to sacelto ažiotāžu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits