Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Vācijas zaļās enerģijas gigants piesaka maksātnespēju

Vācijas zaļās enerģijas gigants Prokon šonedēļ iesniedzis maksātnespējas pieteikumu, liekot tūkstošiem uzņēmuma investoru bažīties par saviem ieguldījumiem.

Iepriekš Prokon saviem investoriem solīja investīciju ienesīgumu līdz pat 8% apmērā.

Prokon, kas nodarbojas ar vēja ģeneratoru parku būvniecību un pārvaldīšanu, bija viens no vadošajiem spēlētājiem Vācijas ambiciozajā plānā pāriet uz videi draudzīgas enerģijas izmantošanu.

Īstenojot veiksmīgu reklāmas kampaņu, Prokon izdevās piesaistīt aptuveni 75 000 investoru.

Tomēr pēc vairāku mēnešu spekulācijām par gaidāmo uzņēmuma sabrukumu Prokon beidzot iesniedzis maksātnespējas pieteikumu.

Uzvirmojot bažām par uzņēmuma nākotni, no uzņēmumā kopumā investētajiem līdzekļiem - 1,4 miljardiem latu - izņemti 227 miljoni eiro, kas arī novedis pie maksātnespējas pieteikuma iesniegšanas.

Tomēr Prokon saglabā optimismu, paužot cerību, ka uzņēmums turpinās darbību un pašreizējās grūtības tiks pārvarētas.

Pašreizējā situācijā uzņēmumam gan pietiek līdzekļu, lai algas aptuveni 1300 darbiniekiem izmaksātu vien nākamos trīs mēnešus.

Prokon saviem investoriem piedāvāja augstu investīciju atdevi, tajā pat laikā gan nedodot tiesības iesaistīties lēmumu pieņemšanā.

Saskaņā ar laikraksta Süddeutsche Zeitung publiskoto informāciju Vācijas likumdevēji tagad izskatot iespēju pieņemt jaunus noteikumus, kas neļautu augsta riska kompānijām maldināt savus investorus.

"Valdība īstenos patērētāju aizsardzību, kā tas ir norādīts koalīcijas līgumā. Šobrīd tas ietver arī risinājumus pašreizējai "Prokon" situācijai un tās iespējamām sekām," paziņoja Vācijas finanšu ministrs Volfgangs Šeible.

"Pašreizējās debates par Prokon apliecina, ka patērētājiem nepieciešama lielāka aizsardzība finanšu tirgos," laikrakstam Handelsblatt norādīja Vācijas Tieslietu ministrijas valsts sekretārs Ulrihs Kelbers.

Vācija izvirzījusi ambiciozu mērķi panākt, lai atjaunojamie enerģijas avoti līdz 2050.gadam nodrošinātu līdz pat 80% valsts enerģijas vajadzību.

Tagad analītiķi pauž viedokli, ka Prokon lietas iznākumam varētu būt būtiska ietekme uz šī mērķa sasniegšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits