Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

papildināts (14:20) - Ukraina pārtrauc pirkt gāzi no Krievijas Gazprom

Ukrainas kompānija Neftogaz paziņojusi, ka no 1.jūlija pārtrauc gāzes pirkšanu no Krievijas enerģētikas kompānijas Gazprom, līdz tiks panākta vienošanās par piegādes nosacījumiem.

Tikmēr Gazprom paziņoja, ka Kijeva nav veikusi priekšapmaksu par jūliju un no šodienas gāzes piegādes uz Ukrainu ir pārtrauktas.

"Kamēr mēs nebūsim vienojušies par cenu, iztiksim ar citiem variantiem," pavēstīja Ukrainas enerģētikas un ogļrūpniecības ministrs Vladimirs Demčišins. Kijeva uzskata, ka vienošanos par cenu varēs panākt līdz oktobrim.

Demčišins norādīja, ka gāzes cena 247,18 dolāri par 1000 kubikmetriem gāzes, kuru pirmdien nosauca Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs, Ukrainu neapmierina.

Kijeva uzskata, ka godīga cena par Krievijas gāzi būtu nedaudz virs 200 dolāriem par 1000 kubikmetriem.

"Gāzes pārvade pa Ukrainas teritoriju Gazprom Eiropas klientiem turpināsies pilnā apmērā saskaņā ar līgumu nosacījumiem," pavēstīja Neftogaz.

Kā paziņojis Gazprom vadītājs Aleksejs Millers, "Ukraina nav samaksājusi par gāzes piegādēm jūlijā. No 1.jūlija plkst.10 Gazprom gāzes piegādes Ukrainai ir pārtrauktas. Bez priekšapmaksas Gazprom nepiegādās gāzi Ukrainai ne par kādu cenu".

Pagājušā gada oktobrī Gazprom pēc pārrunām Briselē piedāvāja Ukrainai 100 dolāru atlaidi no līgumcenas. Līdz 2015.gada marta beigām gāzes cena bija 329 dolāri par 1000 kubikmetriem. Gada otrajā ceturksnī cena ar atlaidi bija 248 dolāri par 1000 kubikmetriem gāzes.

Tikmēr Ukrainas gāzes infrastruktūras operatora Ukrtransgaz preses pārstāvis Maksims Beļavskis paziņojis, ka šobrīd gāze tiek importēta tikai no Slovākijas.

Ukraina apturējusi arī gāzes importu caur Ungāriju, liecina Ungārijas gāzes transporta sistēmas operatora FGSZ Ltd dati.

Savukārt Eiropas Komisijas (EK) enerģētikas vienības viceprezidents Marošs Šefčovičs paziņojis, ka gāzes piegādes Ukrainai un Eiropas Savienībai (ES) nav apdraudētas.

Viņš atsaucās uz "spēcīgiem atpakaļejošās plūsmas mehānismiem", kas ļaus sūtīt gāzi no ES uz Ukrainu, un labāku sagatavošanos šādām situācijām.

ES organizētās sarunas par Krievijas gāzes piegādēm Ukrainai otrdien Vīnē beidzās bez vienošanās, kam sekoja abu pušu paziņojumi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits