Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +19 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

ES atzīst, ka Turcijas iestāšanās sarunas ved strupceļā

Turcijas mēģinājumi pievienoties Eiropas Savienībai (ES) ved strupceļā, jo Ankara nav pildījusi savas saistības reformu īstenošanā, pirmdien atzina Brisele.

"Abu pušu interesēs būtu, lai iestāšanās sarunas gūtu papildu impulsu," teikts paziņojumā, kas izplatīts pēc ES un Turcijas Asociācijas padomes sanāksmes, kurā piedalījās arī Turcijas ārlietu ministrs Ahmets Davutoglu. Iestāšanās sarunu tempu Ankara spēs kāpināt, tikai panākot progresu noteikto kritēriju sasniegšanā, uzsvērts paziņojumā.

Tomēr "ES ar dziļu nožēlu atzīmēja, ka Turcija, neskatoties uz atkārtotiem aicinājumiem, joprojām atsakās pilnībā un bez diskriminācijas pildīt savas saistības", kuras tā sarunās uzņēmusies, uzsvērts sanāksmes komunikē. ES arī norādījusi, ka Turcija nav panākusi progresu savu attiecību normalizēšanā ar Kipru.

Turcija iestāšanās sarunas oficiāli uzsāka 2005.gadā, taču šobrīd tās faktiski nonākušas strupceļā. Par klupšanas akmeņiem izrādījusies gan cilvēktiesību situācija, gan Ankaras attieksme pret demokrātijas vērtībām, gan tās attiecības ar Kipru. ES gan atzinusi, ka zināms progress panākts, lai varētu atvērt sarunu 22.sadaļu, kas attiecas uz reģionālās politikas jautājumiem.

Taču Davutoglu reakcija uz šo paziņojumu bija neslēpti skeptiska. Preses konferencē, kurā piedalījās pašreizējās ES prezidējošās valsts Īrijas ārlietu ministrs Īmons Gilmors un ES paplašināšanās komisārs Štefans Fīle, Davutoglu norādīja: "Lai sāktos pavasaris, ar vienu ziedu nepietiek." "17 [no 35 sarunu sadaļām] ir bloķētas politisku iemeslu dēļ. Mums šis process ir jāatbloķē, jo šādā tempā tā pabeigšana prasīs 50 gadus," uzsvēra Turcijas ārlietu ministrs.

Viņš aicināja uzsākt sarunas arī par ārējās politikas jautājumiem, norādot, ka Turcijas un ES attiecībās nepieciešama jauna "stratēģiskā perspektīva", kas jau iztulkota kā nepārprotama norāde uz asiņaino konfliktu Sīrijā, kas draud pārņemt visu reģionu. "Bez Turcijas ES nebūs pabeigta, tai nebūs stratēģiskas vai ģeogrāfiskas kontinuitātes," norādīja Davutoglu.

Viņš gatavojas piedalīties arī ES ārlietu ministru sanāksmē, kurā gaidāmas asas diskusijas par iespējamajām ieroču piegādēm sīriešu nemierniekiem, kas cīnās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu. Davutoglu uzskata, ka ieroči nemierniekiem ir jāpiegādā, jo Sīrijas tautai esot tiesības sevi aizstāvēt. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits