Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izraēla plāno samazināt karavīru skaitu Gazas joslā

Izraēlas armija pirmdien apstiprināja plānu par tūkstošiem karavīru izvešanu no Gazas joslas, kas varētu ļaut sākt jaunu ilgtermiņa posmu ar zemas intensitātes cīņu pret palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamās".

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu ir solījis turpināt militāro ofensīvu līdz "Hamās" sakaušanai un vairāk nekā 100 Gazas joslā turēto ķīlnieku atbrīvošanai, tomēr arvien pieaug spiediens pret Izraēlu samazināt ofensīvu, lai pasargātu palestīniešu civiliedzīvotājus.

Armijas paziņojumā teikts, ka tuvāko nedēļu laikā no Gazas joslas tiks izvestas piecas brigādes jeb vairāki tūkstoši karavīru. Daļa karavīru atgriezīsies bāzēs tālākai apmācībai vai atpūtai, bet daudzi vecākie rezervisti dosies mājās. Karš ir kaitējis ekonomikai, neļaujot rezervistiem doties uz darbavietām, vadīt uzņēmumus vai atgriezties pie studijām universitātē, uzsvērts armijas paziņojumā.

Izraēlas armijas preses pārstāvis kontradmirālis Daniels Hagari nepaskaidroja, vai daļas karavīru izvešana no Gazas joslas liecina par jaunu kara posmu.

"Kara mērķi prasa ilgstošas kaujas, un mēs attiecīgi gatavojamies," viņš teica žurnālistiem svētdienas vakarā.

Taču šis solis atbilst Izraēlas līderu plāniem par zemas intensitātes kampaņu, kas, kā paredzams, ilgs lielāko daļu gada un būs vērsta uz atlikušajiem "Hamās" bastioniem un "pretošanās kabatām".

Izraēla ir paziņojusi, ka drīzumā varētu iegūt operacionālu kontroli pār Gazas joslas ziemeļiem, tādēļ varētu samazināt tur nepieciešamo spēku apmēru. Tomēr sīvas kaujas turpinās citviet palestīniešu teritorijās, jo īpaši Gazas joslas dienvidos, kur lielākā daļa "Hamās" spēku nav cietuši un patvērumu meklē liela daļa no 2,3 miljoniem Gazas joslas iedzīvotāju.

Paziņojumu par plānoto spēku samazinājumu Gazas joslā Izraēla izplatīja dienā, kad tās Augstākā tiesa noraidīja būtisku Netanjahu plānotās tieslietu sistēmas reformas elementu.

Astoņi no 15 Augstākās tiesas tiesnešiem atbalstīja to, ka tiek anulēts jūlijā pieņemtais likuma grozījums, kas paredz tiesai liegt iespēju iebilst pret "neatbilstošiem" valdības, premjerministra vai atsevišķu ministru lēmumiem.

Lai gan plāns nav tieši saistīts ar operāciju pret "Hamās", tas vairoja sašķeltību Izraēlas sabiedrībā un mazināja kaujas gatavību un atbalstu valdībai Izraēlā.

7.oktobrī "Hamās" sarīkoja slaktiņu Izraēlā, noslepkavojot vairāk nekā 1200 cilvēku, no kuriem absolūtais vairākums bija civilpersonas. Vēl aptuveni 240 cilvēkus, tajā skaitā sievietes, bērnus un sirmgalvjus, teroristi sagrāba par ķīlniekiem un aizveda uz Gazas joslu. Pirms mēneša uguns pārtraukšanas gaitā tika atbrīvoti 105 ķīlnieki. Atbilstoši Izraēlas informācijai Gazas joslā joprojām gūstā tiek turēti 130 ķīlnieki.

Izraēla uz "Hamās" uzbrukumu reaģēja, uzsākot Gazas joslas masveida bombardēšanu, bet vēlāk izvērsa arī sauszemes operāciju.

"Hamās" kontrolētā Gazas joslas Veselības ministrija apgalvo, ka Izraēlas triecienos nogalināti vairāk nekā 21 900 cilvēku, savukārt Izraēla paziņojusi, ka likvidējusi vairāk nekā 8000 kaujinieku. Kopš sauszemes operācijas sākšanas krituši 173 Izraēlas karavīri, paziņojusi Izraēlas armija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits