Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Naftas cenas kāpj pēc uzbrukumiem tankkuģiem Omānas līcī

Naftas cenas pasaulē ceturtdien pieauga pēc uzbrukumiem diviem tankkuģiem Omānas līcī, kas pastiprinājuši saspīlējumu ar jēlnaftu bagātajā Tuvo Austrumu reģionā.

Naftas cenu kāpums, kas sasniedza pat 4,5%, bet pēc tam nedaudz samazinājās, veicināja energokompāniju akciju cenu palielināšanos. Globālie akciju tirgi guva atbalstu arī no perspektīvas, ka ASV šogad var tikt pazeminātas procentlikmes.

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo ceturtdien apsūdzēja Irānu par uzbrukumu diviem tankkuģiem Omānas līcī rīkošanu, un paziņoja, ka rosinās šo lietu izskatīt ANO Drošības padomē. Irāna nosauca šos uzbrukumus par aizdomīgiem.

"Saspīlējums Tuvajos Austrumos ir liels – un uzbrukumi diviem tankkuģiem ir tālāk saasinājuši situāciju, lai gan nešķiet, ka būtu nodarīts kāds kaitējums to kravām," sacīja Lielbritānijā bāzētā konsultāciju uzņēmuma Alfa Energy priekšsēdētājs Džons Hols.

Eurasia Group savā piezīmē atzina, ka "šiem incidentiem, šķiet, ir mērķis demonstrēt kuģošanas Persijas līcī neaizsargātību, vienlaikus graujot uzticību ASV spējai aizsargāt kuģošanas brīvību".

Naftas cenu palielināšanos ir "ierobežojušas lielās [ASV naftas] rezerves un bažas par globālo ekonomiku", piebilda Eurasia Group.

Ar naftu saistīto uzņēmumu akciju cenu pieaugums veicināja Volstrītas akciju cenu kāpumu.

Citur akciju cenu dinamikā nebija vienotas tendences. Tokijas biržā akciju cenas kritās, Frankfurtes biržā tās pieauga, bet Londonas un Parīzes biržās palielinājās pavisam nedaudz.

Naftas cenas Ņujorkas un Londonas biržās pieauga.

Eiro vērtība pret ASV dolāru kritās, britu mārciņas kurss pret dolāru saruka, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena ceturtdien pieauga par 1,14 dolāriem līdz 52,28 dolāriem par barelu. Brent markas jēlnaftas cena Londonas biržā kāpa par 1,34 dolāriem līdz 61,31 dolāram par barelu.

ASV biržu indekss Dow Jones Industrial Average ceturtdien pieauga par 0,4% līdz 26 106,77 punktiem, indekss Standard & Poor's 500 kāpa par 0,4% līdz 2891,64 punktiem, bet indekss Nasdaq Composite palielinājās par 0,6% līdz 7837,13 punktiem.

Londonas biržas indekss FTSE 100 ceturtdien pieauga par mazāk nekā 0,1% līdz 7368,57 punktiem, Frankfurtes biržas indekss DAX 30 kāpa par 0,4% līdz 12 169,05 punktiem, bet Parīzes biržas indekss CAC 40 palielinājās par mazāk nekā 0,1% līdz 5375,63 punktiem.

Eiro vērtība pret ASV dolāru ceturtdien kritās no 1,1287 līdz 1,1276 dolāriem par eiro, britu mārciņas vērtība pret ASV dolāru saruka no 1,2737 līdz 1,2674 dolāriem par mārciņu, bet ASV dolāra vērtība pret Japānas jenu samazinājās no 108,50 līdz 108,38 jenām par dolāru.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Baltijas valstis

Vairāk Baltijas valstis


Eiropa

Vairāk Eiropa


ASV

Vairāk ASV


Krievija

Vairāk Krievija


Tuvie austrumi

Vairāk Tuvie austrumi


Cits

Vairāk Cits