Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -1 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 21. novembris
Andis, Zeltīte

Ābolu mistērija - kāpēc gāzētais polis izkonkurē smaržīgo latvieti?

Latvijai ir visas iespējas kļūt par īpaši smaržīgo ābolu lielvalsti, jo šī nu ir joma, kur ziemeļnieciskais klimats ir mūsu iespēja. Taču nozarei nepieciešams atbalsts attīstībai.Rudenī no ābolu smaržas neizbēgt. Mazpilsētās bieži var redzēt ābolu grozus ar uzrakstu "Ņem, cik gribi!", toties pavasarī vietējos ābolus nāksies krietni pameklēt.

Kur tie paliek? Speciālisti vēsta, ka atbilde ir pavisam vienkārša: Latvijā ābolus audzējam pārāk maz. Lai gan ierasts, ka dzīve iet uz augšu, ābeļdārzi šodien kuplo mazākās platībās nekā padomju laikā vai pirmskara Latvijā."Trūkst atbalsta ābeļdārzu ierīkošanai," atzīst Latvijas Augļkopju asociācijas (LAA) valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte. Pēc viņas domām, Latvijā augļkopība valsts līmenī netiek uzskatīta par tikpat nopietnu lauksaimniecības nozari kā piena lopkopība vai graudkopība. Rudzāte ir pārliecināta, ka Latvijā esošās ābeļdārzu platības vajadzētu vismaz divkāršot. Saskaņā ar LAA datiem 2014.gadā ābeļdārzi aizņēma 1817 hektāru platību. Lai nozare attīstītos, vajadzīgs liels apjoms un nauda. Pieaugot ražošanas apjomam, parādītos iespēja ābolus eksportēt, piemēram, uz Igauniju, kur, kā saka LAA vadītāja, ābeļdārzu tikpat kā nav.Gan nozares pārstāvji, gan zinātnieki uzsver, ka ābolu ražošanai Latvijā ir lielas attīstības iespējas, jo klimats nodrošina īpaši garšīgu augļu ienākšanos. Jā, tas nav tikai tāds patriotisks mīts, ka nekas nav labāks par Latvijas ābolu. Tas ir zinātniski pierādīts fakts.Garais veģetācijas periods un salīdzinoši remdenāks klimats augļiem ļauj ilgāk veidoties un nobriest. Valsts Augļkopības institūta pētniece Karīna Juhņēviča–Redenkova stāsta, ka ļoti svarīgas ir dienas un nakts temperatūras svārstības - jo tās lielākas, jo āboliem izteiktāka garša. Pētniece secina, ka šogad gaidāmi īpaši gardi āboli (vairākums rudens un ziemas ābolu savas labākās īpašības vēl tikai iegūs), jo siltais rudens ļāvis daļu ražas novākt pat mēnesi vēlāk. Ilgāks laiks kokā - garšīgāks ābols!Lai ābols būtu garšīgs un saglabātu formu līdz pavasarim, tam jānodrošina atbilstoši glabāšanas apstākļi. Rudzāte zina stāstīt, ka ne visiem ražotājiem tādi ir. Šajā ziņā grūti konkurēt ar citiem vienotā Eiropas Savienības tirgus dalībniekiem, kuriem ir labāks materiālais nodrošinājums, lielāki atbalsta maksājumi un nereti arī izdevīgāka nodokļu politika (piemēram, Polijā vietējiem augļiem piemērota samazināta - 5% PVN likme). Lietuvas un jo īpaši Polijas ražotāji var lepoties ar īpašām gāzu kamerām, kas aptur augļu nogatavināšanās procesu un ļauj tos saglabāt līdz nākamajai ražai. LAA rīcībā esošie dati liecina, ka Latvijas ābeļdārzu ainavā dominē mazās platības - no viena līdz trim hektāriem. 2011.gadā tādu bija 42% no kopējām dārzu platībām. Asociācijas vadītājai Rudzātei grūti nosaukt kādu konkrētu skaitli, no kura varētu sākt runāt par pietiekamu augļu dārza platību. "Latvijā vidēji iegūst 15 līdz 20 tonnas no hektāra, vidējā pārdošanas cena ir 30 centi par kilogramu," stāsta Rudzāte, aicinot katram pašam parēķināt, kurā brīdī sākas peļņa. Itālijā ģimene varot iztikt ar četru līdz piecu hektāru lielu ābeļdārzu, taču Latvijā, iespējams, būtu nepieciešamas lielākas platības. Mazāku dārzu īpašniekiem āboli bieži vien nav vienīgā nodarbošanās, paralēli tiek piekopta vēl kāda lauksaimniecības nozare, vai arī saimnieki nodarbojas, piemēram, ar lauku tūrismu.Visu rakstu par ābolu biznesu Latvijā lasiet žurnāla Sestdiena 6.novembra numurā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata