Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Akmens, birstes un ledus pavēlnieces

Rīgā šonedēļ sākas pasaules čempionāts kērlingā, kur uz pasaules labāko komandu fona savu spēku pārbaudīs arī Latvijas sieviešu izlase.

Pirms gaidāmā čempionāta līdzjutēji nereti vaicā Latvijas izlases spēlētājai Unai Ģērmanei: kādā ekipējumā nākt atbalstīt Latvijas dāmas — ar bungām vai taurēm? «Nekādā gadījumā!» noraizējusies atbild Una, kurai šādos gadījumos nākas izskaidrot kērlinga etiķetes nianses. Kērlings nav ledus hokejs, kur līdzjutēji cenšas radīt pēc iespējas lielāku troksni, lai izsistu pretinieku no līdzsvara. Šis sporta veids vairāk pazīstams kā «šahs uz ledus», tādēļ cīņas laikā nav pieņemts radīt pārmērīgu troksni.

Latvijas līdzjutējiem kērlinga kultūras nepārzināšana būtu piedodama, jo pie mums tas joprojām ir salīdzinoši jauns un mazpazīstams sporta veids. Turīnas olimpisko spēļu laikā kērlinga kopienas sašutumu izraisīja žurnāliste Baiba Strautmane, kas atļāvās paziņot: «Tas ir vienkārši nožēlojami, ka kērlingists skaitās tikpat liels olimpiskais čempions kā, teiksim, biatlonists, kas cīnās uz spēku izsīkuma robežas...» Strautmanei tika izteikts piedāvājums pašai uzspēlēt kērlingu, lai saprastu, ka 20 kg smago akmeņu slidināšana nav nekāda joka lieta. Strautmane tagad stāsta, ka tā arī nav sanācis laika izmēģināt kērlingu un viņa nav kļuvusi par šī sporta veida fani. «Taču esmu gatava atvainoties sportistiem, ko esmu aizvainojusi, un gribu novēlēt veiksmi sacensībās.»

Latvijas sporta līdzjutēji par kērlingu galvenokārt atceras ziemas olimpisko spēļu laikā, kad tas redzams TV ekrānos. Līdz ar kērlinga atgriešanos olimpisko spēļu programmā (1998.gadā Nagano) visā pasaulē strauji palielinājusies interese par šo sporta veidu, un Latvija nebija izņēmums. Sākums bijis grūts un ne bez anekdotiskiem atgadījumiem ne tikai vietējā, bet arī starptautiskā arēnā, bet nu jau vairākus gadus arī Latvijai ir Eiropas līmenī konkurētspējīga kungu un dāmu izlase. Dāmas pat tikušas pasaules 12 labāko komandu pulkā, kad 2010.gadā debitēja pasaules čempionātā. Latvijas dāmu kvintets no 16. līdz 24.martam atkal piedalīsies pasaules čempionātā, un pirmo reizi šāda mēroga kērlinga sacensības notiks Rīgā. Pasaules čempionātu translēs Eurosport, Kanādas televīzija TSN un Ķīnas sporta kanāls CCTV–5, kā arī Japānas televīzija NHK, tādējādi turnīram būs miljoniem liela auditorija pie TV ekrāniem.

Latvijas izlasē sapulcējusies visnotaļ interesanta kompānija. Divas arhitektes (Zanda Bikše un Iveta Staša–Šaršūne), skaistumsalona īpašniece (Una Ģērmane), kas pati strādā arī par frizieri, personāla daļas vadītāja (Dace Munča), kā arī veselības mācības, sporta skolotāja un sociālā darbinieka izglītību ieguvusī biedrības Rīgas pilsētas Rūpju bērns izpilddirektore Ieva Krasta.

Komandas dalībnieces atceras, ka visgrūtākais bija sākums. Četras no piecām dāmām dzīvoja Rīgā, kur tolaik vēl nebija uzbūvēta kērlinga halle. Regulāra braukāšana uz Jelgavas ledus halli nebija viegla, jo pārsvarā hokeja vajadzībām būvētajās hallēs kērlings nav prioritāte. Treniņi sākās pulksten 5.45, bet, lai no Rīgas pagūtu uz treniņa sākumu, izbraukt vajadzēja krietni agrāk.

Citu valstu izlasēs komandas sastāvs mainās, taču Latvijas izlasē tas ir nemainīgs jau vairāk nekā desmit gadu. Kādā sastāvā meitenes sanāca kopā, gatavojoties pirmajam Eiropas čempionātam, tādā arī turpina spēlēt. Vienīgi uz īsu laiku kāda mazliet iepauzējusi. «Nav jau īsti citur, kur iet,» skaidro kapteine Iveta. Citās valstīs ir daudz spēlētāju, ir no kā izvēlēties un komandas var mainīt, cik bieži vien ienāk prātā. Latvijā kērlinga spēlētāju loks joprojām ir diezgan šaurs. Latvijā ir ap kērlinga 150 spēlētāju visās grupās: kungi, dāmas, seniori, juniori utt.

Kērlinga elite Rīgā

Latvijas izlases spēļu kalendārs: 16.III 19.00 Latvija –Zviedrija, 17.III 14.00 Latvija – Kanāda, 19.00 Latvija –Japāna, 18.III 8.30 Latvija – Itālija, 18.30 Latvija –Vācija, 19.III 13.30 Latvija – Krievija, 18.30 Latvija –Skotija, 20.III 8.30 Latvija – ASV, 18.30 Latvija – Ķīna, 21.III 8.30 Latvija – Šveice, 13.30 Latvija – Dānija, 22.–24.III ceturtdaļfināls, pusfināls un fināls

Visas spēles notiks Volvo hallē Rīgā

Pasaules čempionātā katru dienu būs trīs spēļu sesijas, kad vienlaikus notiks spēles uz četriem celiņiem. Biļetes uz vienu sesiju maksā 3–5 latus, dienas biļete maksā 10–15 latu, bet visa čempionāta biļete — 75 latus. Bērniem līdz 16 gadu vecumam ieeja bez maksas

Čempionāta spēles translēs LTV7 un Eurosport

Vairāk par kērlingu un mūsu izlases spēlētājām lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Jāstāv kājās

Lai īstenotu austrāliešu zinātnieku atklāto veselīgas dzīves formulu, vairumam eiropiešu būtu radikāli jāmaina paradumi.

Vērtīgākie otrā plāna spēlētāji

Latvijas hokeja valstsvienības panākumi nebūtu iedomājami bez palīgiem ārpus laukuma. Ārsts, fizioterapeiti, ekipējuma menedžeri un preses sekretārs – tie visi ir svarīgi ķēdes posmi izlases mehānis...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata