Laika ziņas
Šodien
Apmācies

Brīnumi no dārza

Garšu, krāsu, formu un struktūru daudzveidība – tādas ir augusta beigu noskaņas. Visa Latvija norakusi vai tūdaļ noraks kartupeļus, sakņu dārzos un siltumnīcās ražo visi, kam nav slinkums vai apnikuši tropiski savādie laikapstākļi, un mēs varam tikai priecāties par dārza un dabas dāsnumu. Šoreiz – interesanti kartupeļu salāti un pildīti patisoni!

Zili brīnumi ar fetas sieru

Sanāca tikt pie ziliem un violetiem jaunajiem kartupelīšiem, tāpēc tieši tos izvēlējos ielikt salātos, bet tas jau tikai izskata dēļ – garša no dzelteniem kartupeļiem neatšķiras.

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Daudzums: 2 porcijas

Sarežģītības pakāpe: visnotaļ elementāri

Sastāvdaļas:

  • 6 mazi jaunie krāsainie kartupeļi
  • sauja sviesta pupiņu
  • 1 mazs brokolis
  • 80–100 g salātu siera (brinza, feta u. c. pēc izvēles)
  • 1 mazs sarkanais sīpols
  • 2 nelieli mazsālīti gurķi

Salātus var variēt, papildinot, piemēram, ar olīvām, ķirštomātiem u. c.

Mērcītei:

  • 2 ēd. k. olīveļļas
  • 1 tējk. Dižonas sinepju
  • mazliet citrona sulas
  • sāls, pipari
  • svaigas dilles

Pagatavošana:

1. Sālsūdenī novāra (vai tvaicē) kartupeļus un sviesta pupiņas, pāris minūšu pirms gatavības pievienojot arī brokoļu rozetītes (kā pēdējās – lai nepārvārās). Dārzeņus mazliet padzesē.

2. Ļoti sīki sakapā sīpolu, mazsālītos gurķus sagriež pusripiņās, sieru sadrupina rupjos gabalos. Visu liek lielā salātu bļodā kopā ar dārzeņiem.

3. Pagatavo mērcīti, samaisot olīveļļu ar sinepēm, citrona sulu, sāli un pipariem.

4. Mērcīti pārlaista salātiem, pārkaisa svaigas, sakapātas dilles un ar divām karotēm salātus viegli apmaisa.

 

Mini patisoni ar sieru un tunci

Lūk, ideja tiem, kuri prāto, ko diez citu, izņemot marinēšanu burkās, lai iesāk ar mazajiem patisoniem. Šī būs uzkoda gan siltā, gan atdzisušā veidā – klāt piederēsies kraukšķīga maizīte un svaigi zaļie salāti.

Pagatavošanas laiks: 25minūtes

Daudzums: 2 - 3 porcijas

Sarežģītības pakāpe: nav grūti

Sastāvdaļas:

  • 5–6 mazi patisoni
  • 1 mazā kārbiņa tunča gabaliņu eļļā
  • 1 ēd. k. kaperu
  • 1 mocarellas bumba
  • 2 ēd. k. rīvēta cietā siera
  • 1 ola
  • 2–3 zariņi svaigu diļļu
  • 1 nažagals asā paprikas pulvera
  • 2 ēd. k. olīveļļas
  • sāls un pipari

Šādi var pildīt arī kabačus un pasniegt tos, sagrieztus gabaliņos ar iedurtiem kociņiem kā uzkodu. 

Pagatavošana:

1. Mazajiem patisoniem nogriež galiņus, pašus izgrebj kā bļodiņas un mazliet apsāla.

2. Mocarellas bumbu sagriež mazos gabaliņos. Sarīvē cieto sieru, sasmalcina tunci (lieko eļļu notecina), sakapā dilles un kaperus. Visas sastāvdaļas samaisa ar olu, pieber sāli, piparus un asās paprikas pulveri.

3. Gatavo masu sapilda patisonos un savieto tos cepamtraukā. Cep 10 minūšu 200 grādos, tad temperatūru uzregulē uz 220 un pacep vēl kādas astoņas minūtes.

4. Kad virsiņa ir zeltaini brūni apcepusies, ņem ārā no krāsns, mazliet ļauj atdzist un pasniedz. Var ēst arī atdzesētus – abējādi ir garšīgi!

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata