Garšaugu mēnesi noslēgsim ar latviešu top garšaugu – protams, tās ir dilles! Veselīgas, visiem pieejamas un ar savu neatkārtojamo diļļu garšu. Piedāvājumā divas vasarīgas receptes – klasiska zivju zupa un grilēti vistu šķiņķīši.
Grilēti vistu šķiņķīši majonēzes un diļļu marinādē
Manuprāt, šašlikam vislabāk der vistu šķiņķīši – tie nav tik liesi kā fileja, tiem ir daudz gaļas atšķirībā no spārniņiem, un tie ātri iemarinējas, salīdzinot ar citu veidu gaļām. Marināde vienkārša un visiem pieejama!
Pagatavošanas laiks: 1 - 2 stundas (var arī ilgāk) marinēšanai + pusstunda cepšanai
Sarežģītības pakāpe: vienkārši, tikai jāprot izcept
Daudzums: bļoda ar šķiņķīšiem
Sastāvdaļas:
- 10 vistu šķiņķīšu (ar kauliem un ādu)
- 5 ķiploka daiviņas
- sāls, pipari pēc garšas
- 1 paciņa majonēzes
- 2 ēd. k. Dižonas sinepju
- kārtīgs diļļu saišķis, var ar visiem ziediem
Šķiņķīši ar ādu un kauliem ir labāks variants par atkaulotajiem – gaļa cepot tā neraujas, un, ja gadās apdedzināt, ādu varēs noņemt nost.
Pagatavošana:
1. Vistu šķiņķīšus liek lielā bļodā, pievieno ķiplokspiedē izspiestas ķiplokdaivas, sāli un piparus.
2. Pievieno majonēzi, sinepes, sakapātas dilles. Kārtīgi samaisa un iemasē gaļas gabalus ar rokām.
3. Pārvelk bļodai pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī iemarinēties.
4. Cep uz grila, ievietotus saspiežamajā restītē no abām pusēm, līdz gatavi. To var pārbaudīt, pārgriežot šķiņķīti resnākā vietā.
Gardā zivju zupa ar dillēm
Vasarai ir tā priekšrocība, ka zivju zupu bez raizēm par aromātu telpās droši var vārīt zem klajas debess uz ugunskura vai āra virtuvē. Šoreiz ļoti klasiska recepte, kuru pēc vēlēšanās var papildināt ar lielajām garnelēm, vēl citiem dārzeņiem un tā tālāk
Pagatavošanas laiks: 1 stunda marinēšanai + pusstunda cepšanai
Sarežģītības pakāpe: grūti noteikti nav!
Daudzums: katls ar zupu
Sastāvdaļas:
- 2 kilogramīgu lašu (vai foreles, vai arktiskās palijas) galvas, lielās asakas un astes
- to pašu zivju filejas, attīrītas no asakām un sagrieztas kumosa lieluma gabaliņos
- 2 normāli sīpoli
- 2 lauru lapas
- 4 apaļie, smaržīgie pipari
- 8 apaļie melnie graudu pipari
- pāris diļļu kātu ar visiem ziediem
- 6 burkāni
- 6 kartupeļi
- sāls un pipari pēc garšas
Pēc vēlēšanās zupu var padarīt pikantāku, uz vārīšanās beigām pievienojot svaigi rīvētu ingveru, kādu aso karija pastu utt.
Pagatavošana:
1. Katlā ielej ūdeni un liek iekšā zivju galvas ar asakām, notīrītu sīpolu, abus piparus, lauru lapas un diļļu kātus.
2. Buljons jāvāra uz mazas uguns, tad tas sanāks dzidrāks. Vāra apmēram pusstundu, tad noņem no uguns un noliek malā, lai nostājas. Kamēr vārās buljons, burkānus sagriež vai sarīvē nelielos salmiņos un, pārkaisītus ar sāli, apcep pannā sakarsētā eļļā zeltainus.
3. Pēc kādām 20 minūtēm nostādinātā buljona šķidrumu lēnām pārlej citā katlā – biezumi būs sasēdušies katla dibenā, tāpēc var pat iztikt bez sieta. Buljonu atkal uzvāra.
4. Pievieno apceptos burkānus, mazliet pavāra un liek klāt arī nelielos kubiņos sagrieztus kartupeļus. Uz vidējas uguns vāra, līdz dārzeņi mīksti, un pāris minūšu pirms beigām zupā liek arī kumosa lieluma gabaliņos sagrieztās zivju filejas. Pasniedz ar sakapātām dillītēm.