Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā -1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 22. novembris
Aldis, Alfons, Aldris

Ejam dillēs!

Garšaugu mēnesi noslēgsim ar latviešu top garšaugu – protams, tās ir dilles! Veselīgas, visiem pieejamas un ar savu neatkārtojamo diļļu garšu. Piedāvājumā divas vasarīgas receptes – klasiska zivju zupa un grilēti vistu šķiņķīši.

Garšaugu mēnesi noslēgsim ar latviešu top garšaugu – protams, tās ir dilles! Veselīgas, visiem pieejamas un ar savu neatkārtojamo diļļu garšu. Piedāvājumā divas vasarīgas receptes – klasiska zivju zupa un grilēti vistu šķiņķīši.

Grilēti vistu šķiņķīši majonēzes un diļļu marinādē

Manuprāt, šašlikam vislabāk der vistu šķiņķīši – tie nav tik liesi kā fileja, tiem ir daudz gaļas atšķirībā no spārniņiem, un tie ātri iemarinējas, salīdzinot ar citu veidu gaļām. Marināde vienkārša un visiem pieejama!

 

Pagatavošanas laiks: 1 - 2 stundas (var arī ilgāk) marinēšanai + pusstunda cepšanai

Sarežģītības pakāpe: vienkārši, tikai jāprot izcept

Daudzums: bļoda ar šķiņķīšiem

 

Sastāvdaļas:

  • 10 vistu šķiņķīšu (ar kauliem un ādu)
  • 5 ķiploka daiviņas
  • sāls, pipari pēc garšas
  • 1 paciņa majonēzes
  • 2 ēd. k. Dižonas sinepju
  • kārtīgs diļļu saišķis, var ar visiem ziediem

Šķiņķīši ar ādu un kauliem ir labāks variants par atkaulotajiem – gaļa cepot tā neraujas, un, ja gadās apdedzināt, ādu varēs noņemt nost.

 

Pagatavošana:

1. Vistu šķiņķīšus liek lielā bļodā, pievieno ķiplokspiedē izspiestas ķiplokdaivas, sāli un piparus.

2. Pievieno majonēzi, sinepes, sakapātas dilles. Kārtīgi samaisa un iemasē gaļas gabalus ar rokām.

3. Pārvelk bļodai pārtikas plēvi un ievieto ledusskapī iemarinēties.

4. Cep uz grila, ievietotus saspiežamajā restītē no abām pusēm, līdz gatavi. To var pārbaudīt, pārgriežot šķiņķīti resnākā vietā.
 


Gardā zivju zupa ar dillēm

Vasarai ir tā priekšrocība, ka zivju zupu bez raizēm par aromātu telpās droši var vārīt zem klajas debess uz ugunskura vai āra virtuvē. Šoreiz ļoti klasiska recepte, kuru pēc vēlēšanās var papildināt ar lielajām garnelēm, vēl citiem dārzeņiem un tā tālāk

Pagatavošanas laiks: 1 stunda marinēšanai + pusstunda cepšanai

Sarežģītības pakāpe: grūti noteikti nav!

Daudzums: katls ar zupu

 

Sastāvdaļas:

  • 2 kilogramīgu lašu (vai foreles, vai arktiskās palijas) galvas, lielās asakas un astes
  • to pašu zivju filejas, attīrītas no asakām un sagrieztas kumosa lieluma gabaliņos
  • 2 normāli sīpoli
  • 2 lauru lapas
  • 4 apaļie, smaržīgie pipari
  • 8 apaļie melnie graudu pipari
  • pāris diļļu kātu ar visiem ziediem
  • 6 burkāni
  • 6 kartupeļi
  • sāls un pipari pēc garšas
     

Pēc vēlēšanās zupu var padarīt pikantāku, uz vārīšanās beigām pievienojot svaigi rīvētu ingveru, kādu aso karija pastu utt.

 

Pagatavošana: 

1. Katlā ielej ūdeni un liek iekšā zivju galvas ar asakām, notīrītu sīpolu, abus piparus, lauru lapas un diļļu kātus.

2. Buljons jāvāra uz mazas uguns, tad tas sanāks dzidrāks. Vāra apmēram pusstundu, tad noņem no uguns un noliek malā, lai nostājas. Kamēr vārās buljons, burkānus sagriež vai sarīvē nelielos salmiņos un, pārkaisītus ar sāli, apcep pannā sakarsētā eļļā zeltainus.

3. Pēc kādām 20 minūtēm nostādinātā buljona šķidrumu lēnām pārlej citā katlā – biezumi būs sasēdušies katla dibenā, tāpēc var pat iztikt bez sieta. Buljonu atkal uzvāra.

4. Pievieno apceptos burkānus, mazliet pavāra un liek klāt arī nelielos kubiņos sagrieztus kartupeļus. Uz vidējas uguns vāra, līdz dārzeņi mīksti, un pāris minūšu pirms beigām zupā liek arī kumosa lieluma gabaliņos sagrieztās zivju filejas. Pasniedz ar sakapātām dillītēm.
 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Pēda, kas paliek

Šoreiz sākšu ar nedaudz provokatīvu jautājumu – kā jūs teiktu, kas ir Latvijas nacionālais sporta veids? Nu, tāds, kas katram te dzīvojošajam ir asinīs jau līdz ar piedzimšanu, un, pat ja profesion...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata