Fiksie pīrādziņi ar gaļu un zaļumiem
Šajā receptē lielos vilcienos nav nekādu pārsteigumu – izņēmums ir mīkla. Šādu savienojumu no divām sastāvdaļām atradu internetā, un ļoti gribējās izmēģināt. Sanāca lieliski! Tādi kā mazi buljona pīrādziņi, tikai bez kārtainās mīklas – šī mīkla sanāk plāna un mazliet kraukšķīga
Pagatavošanas laiks: 1 stunda
Sarežģītības pakāpe: viegli
Daudzums: 14 pīrādziņu
Sastāvdaļas:
- 1 kārbiņa kausētā siera (man bija klasiskais Dzintars)
- pusglāze miltu (plus vēl pēc vajadzības)
Pildījumam:
- eļļa apcepšanai
- 1 mazs sīpols
- 180 g maltas liellopu gaļas
- saišķītis kinzas un pētersīļu, kas sīki sakapāti
- sāls un pipari pēc garšas 1 ēd. k. skābā krējuma
Sāli mīklai nevajag, jo siers jau ir gana sāļš. Arī pildījumam ar sāli neiesaku pārspīlēt.
Pagatavošana:
1. Bļodā liek kausēto sieru, pieber miltus. Samaisa un samīca viendabīgā mīklā. Ja par ķēpīgu, pieber vēl miltus. Samīca bumbā, ietin pārtikas plēvē un uz pusstundu ieliek ledusskapī.
2. Pannā apcep sīki sakapātu sīpolu, pēc brītiņa pievieno malto gaļu, mazliet sāls, svaigi maltus melnos piparus un sīki sakapātus zaļumus. Maisot apcep, pielej mazliet ūdens, lai pasutinās. Kad ūdens iztvaikojis, iemaisa skābo krējumu.
3. Mīklu izņem no ledusskapja, uz iemiltotas virsmas plāni izrullē, ar glāzi izspiež aplīšus (man bija apmēram 8 cm diametrā). Katru aplīti mazliet ar pirkstiem izspaida. Tad liek vienā pusē pildījumu, bet otru mīklas pusīti pārloka pāri un aizspiež ciet.
4. Pīrādziņus liek uz cepešpannas, kas pārklāta ar cepamo papīru. Maliņas var smukumam saplacināt vēl ar dakšiņu. Pārziež pīrādziņus ar olas dzeltenumu un liek cepties 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī apmēram uz 20 minūtēm, līdz zeltaini brūni.
Svaigi kraukšķīgā salsa
Pie šašlikiem vai tāpat vien šie sīki kapātie salātiņi, kurus smalki nodēvēju par salsu, Jāņu rītā būs pašā reizē! Gan svaigums, gan kraukšķīgums, gan pikants asumiņš – viss, kas nojāņojušam cilvēkam vajadzīgs.
Pagatavošanas laiks: 5 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekā grūta, tikai jāsakapā
Daudzums: bļodiņa ar salātiem
Sastāvdaļas:
- ½ neliela sarkanā sīpola
- 1 vidējs, aromātisks tomāts 2–3 vai vairāk (pēc garšas un spējām) marinētu halapenjo šķēlīšu
- saišķītis kinzas
- svaigi spiesta sula no ¼ laima
- šļuciņa labas olīveļļas
- sāls pēc garšas
Pievienojot šiem salātiņiem avokado, iegūsiet gardu gvakamoli!
Pagatavošana:
1. Sīpolu ļoti sīki sakapā, tomātu sagriež mazos kubiņos, halapenjo šķēlītes arī mazos gabaliņos.
2. Kinzu smalki sagriež, pievieno salātiem.
3. Pielej šļuciņu olīveļļas, piespiež laima sulu, samaisa.
4. Pēc garšas pievieno sāli, samaisa un ieliek uz kādu brīdi ledusskapī, lai atvēsinās un garšas savelkas.