Jauno kartupeļu salāti ar vārītu olu un anšoviem
Viegli pagatavojami un vēl vieglāk apēdami salāti, kas lieliski piestāv vēlām brīvdienu brokastīm, dārza svētkiem, piknikam utt. Ja vien garšo anšovi – mazās, pikanti sāļās zivtiņas, kas ļoti labi sader ar olām un kartupelīšiem.
Pagatavošanas laiks: 20 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nekādu grūtību
Daudzums: 2 personām
Sastāvdaļas:
- 10–12 mazu kartupelīšu (man bija importa jaunie)
- 2 olas
- 8 anšovu filejas
- gabaliņš mīkstā kazas siera
Mērcītei:
- 1 ēd. k. labas olīveļļas
- 1 tējk. Dižonas sinepju
- mazliet citrona sulas (pēc garšas)
- pa šķipsnai sāls un cukura
- svaigi malti melnie pipari
- maurlociņi pasniegšanai
Pagatavošana:
1. Jaunos kartupelīšus novāra, arī olas izvāra vidēji mīkstas. Atdzesē, kartupeļus pārgriež uz pusēm, olas noloba un sagriež ceturtdaļās.
2. Kartupeļus ber bļodā, pārlej ar mērcīti, kas samaisīta no visām sastāvdaļām, un visu apmaisa, lai kartupeļus apņem mērcīte.
3. Kartupeļus sadala pa šķīvjiem, pārdrupina kazas sieru un virsū liek vārīto olu ceturtdaļas.
4. Šur tur uzliek anšovu filejas – ja vēlas, tās var arī sagriezt sīkāk, jo anšovi ir ļoti sāļi. Visbeidzot salātus pārkaisa ar sīki sakapātiem maurlociņiem un pasniedz
Izmēģini anšovu fileju pikanto piedevu arī pie omletes vai olu kulteņa, būs garšīgi un atmiņā paliekoši
Mencu aknu salātiņi ar olām un pikantām piedevām
Salātiņi gardēžiem, kuriem patīk kaut kas dūšu piesienošs – te ir gan sātīgās, veselīgās mencu akniņas, gan sīpoliņš, gan marinēts gurķītis, gan sinepes un kaperi. Un, protams, olas kā visu labumu kopā saturētājs un harmonizētājs!
Pagatavošanas laiks: 10 minūtes (+olu vārīšanas laiks)
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Daudzums: 2-3 personām
Sastāvdaļas:
- 1 kārbiņa mencu aknu eļļā (115 g)
- 3 olas
- ½ maza sarkanā sīpola
- 1 neliels marinēts vai mazsālīts gurķītis
- 1 ēd. k. skābā krējuma
- ½ ēd. k. majonēzes
- 1 tējk. Dižonas sinepju
- dilles, ja vēlas
- sāls, svaigi malti melnie pipari pēc garšas
- marinēti kaperi dekoram
Pagatavošana:
1. Olas vāra 8–10 minūtes, atdzesē, noloba un sarīvē uz rupjās rīves.
2. Sīpola pusīti sīki sakapā, gurķi sagriež mazos gabaliņos, dilles smalki sagriež.
3. Mencu aknas liek bļodā (ja figūra atļauj, pielej mazliet arī eļļas, kurā aknas bija), saspaida ar dakšiņu. Pievieno rīvētās olas, sakapātos sīpolus un gurķus, pieliek krējumu, majonēzi un sinepes, visu rūpīgi samaisa.
4. Pēc garšas pieber sāli, piparus, pagaršo, vai vēl ko neprasās. Pasniedz ar marinētiem kaperiem un kādiem zaļumiem pēc izvēles.
Izcili garšo uz rupjmaizes, skābmaizes, pašu ceptas sēklu maizes… Vārdu sakot, ar garšīgu maizi!