Ābolu un ķirbja marmelāde
Gardums košā krāsā brokastu galdam – ļoti labi garšo uz grauzdētas maizes ar sviestu, bet var arī pie putras, ar pankūkām un, kam tā patīk, arī ar gaļu. Sastāvdaļu daudzumu droši var dubultot, bet no norādītajām vienībām sanāks neliela burciņa
Pagatavošanas laiks: 30 minūtes
Sarežģītības pakāpe: vienkārši
Daudzums: neliela burciņa
SASTĀVDAĻAS
- 100 g ābolu
- 100 g ķirbja (šoreiz Hokaido)
- 100 ml ābolu sulas (man bija pašu spiesta)
- 100 g ievārījuma cukura 2 ēd. k. citrona sulas
Ja vēlas pikantāku noti, var piebērt šķipsnu čili pulvera vai pierīvēt ingvera sakni.
GATAVOŠANA
1. Ābolu nomizo, izņem serdi un sagriež gabaliņos. Ķirbi arī nomizo un sagriež gabaliņos.
2. Ķirbja un ābola gabaliņus liek katliņā, pielej ābolu sulu. Uzliek vāku un uzvāra, tad noregulē nelielu karstumu un vāra 10 minūšu.
3. Pieber un iemaisa ievārījuma cukuru un pievieno arī citrona sulu.
4. Maisot pavāra trīs minūtes un lej tīrā burciņā.
Ķirbja un ziedkāposta zupa ar ingveru
Paskatoties vien uz šo zupu, esi jau uzņēmis vitamīnus – tik koša ir dzeltenoranžā krāsa! Cik zināms, dārzeņu krāsainība vēsta par veselīgo antioksidantu klātbūtni, tad nu ēdam uz veselību! Un te vēl papildu veselīgumu piešķir arī ingvers, kas drēgnā laikā ir ļoti patīkami sildošs
Pagatavošanas laiks: 50 minūtes
Sarežģītības pakāpe: nav grūti
Daudzums: 3 - 4 porcijas
SASTĀVDAĻAS
- 1 neliels sīpols
- 1 selerijas kāts
- 1 neliels burkāns
- 1 ēd. k. rīvētas svaigas ingvera saknes
- 1 paliela ķiplokdaiva
- 350 ml dārzeņu buljona 700 ml vārīta ķirbja biezeņa (vienkārši izvāra ķirbju gabaliņus un sablendē)
- ½ nelielas ziedkāposta galviņas
- pa šķipsnai kaltēta timiāna un malta kumīna
- sāls, pipari pēc garšas saldais krējums pasniegšanai (ja vēlas)
Pie šādas biezzupas labi piestāv maizes grauzdiņi.
GATAVOŠANA
1. Sīpolu un burkānu nomizo. Sīpolu sīki sakapā, burkānu sagriež plānās pusripiņās, tāpat arī selerijas kātu.
2. Katlā sakarsē mazliet eļļas un ber iekšā sīpolus, burkānus un selerijas kātu. Maisot apcep piecas minūtes.
3. Liek klāt uz smalkās rīves sarīvētu ingvera sakni un sīki sakapātu vai caur spiedni izspiestu ķiplokdaivu. Maisot minūti apcep, tad pievieno buljonu, ķirbju biezeni, garšvielas un mazās rozetītēs sadalītu ziedkāpostu.
4. Samaisa un uz nelielas uguns vāra apmēram 20 minūšu. Sablendē krēmzupā, pēc vajadzības pievienojot vēl buljonu vai vienkārši ūdeni, kā arī sāli un piparus pēc garšas. Ja vēlas, pasniedzot pārlaista ar saldo krējumu.