Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Ne jau forma ir tas svarīgākais, tomēr nedaudz svaiguma visādā – gan domāšanas, gan piedāvājuma un visā citā – ziņā neskādētu, citādi brī­žiem šķiet, ka tikai uz vienas rokas pirkstiem skaitāmi politiķi no tiesas domā, kā labāk uzrunāt vēlētāju.

Šefa 20 pievilkšanās

"Nestāstīšu" un "neatklāšu" sarunā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja vadītāju Jēkabu Straumi nav reti sastopami vārdi. Vecais joks par Jānīti, kurš "neteiks, kā viņa mazo māsiņu Ilzīti sauc", viņa gadījumā nedarbojas – gluži tāpat kā daudz pieredzējis makšķernieks vai patiesi kaislīgs sēņotājs nekad tās savas labākās vietas neatklās, tā Straume mēģina izvairī­ties no konkrētības, tiklīdz jautājumi skar atsevišķas lietas vai kāda uzvārda pieminēšanu.

"Ir jāredz fakti, tad var izdarīt secinājumus," viņš uzsver, atturoties vērtēt arī iepriekš krietni iedragātā iestādes tēla darbību līdz paša amatā stāšanās dienai. Taču, vai, paša vārdiem runājot, viņa seja pārliecina, – pamazām var vērtēt, jo amatā nu jau aizvadīts pietieka­mi solīds laiks, arī Straumes vadības laikā bijušas dažas skaļas lietas, turklāt tūlīt pie durvīm gaidāmo Saeimas vēlēšanu oficiālais priekšvēlēšanu periods, kad nāksies izturēt arī "pārbaudi ar politiku". Pats Straume prognozē, ka pārkāpumi šajā priekšvēlēšanu periodā būs, un vienlai­kus uzsver – agri vai vēlu KNAB redzeslokā un izmeklēša­nā būs arī ar politiskajām organizācijām saistītas perso­nas. Vai tie ir draudi vai solījums, atkarīgs, protams, gan no veco, gan jauno vēžu katra paša sirdsapziņas tīrības.

Bet, kamēr, tā sakot, "viss vēl nav sācies", varbūt gan tiesībsargājošām iestādēm, gan partijām un katram politiķim atsevišķi vērts padomāt par svaigākām uzru­nas formām un garlaicīgi pelēkās runas vai kaislīgas iekšējās intrigas nomainīt uz skaidru vēstījumu. Varbūt hiphopa rīmēs. Protams, ne jau forma ir tas svarīgākais, tomēr nedaudz svaiguma visādā – gan domāšanas, gan piedāvājuma un visā citā – ziņā neskādētu, citādi brī­žiem šķiet, ka tikai uz vienas rokas pirkstiem skaitāmi politiķi no tiesas domā, kā labāk uzrunāt vēlētāju. Pārējie guļ uz veciem lauriem, mēģina pievērst uzmanī­bu ar seniem saukļiem vai biedēt ar mūžīgiem ienaid­niekiem. Kur idejas? Kur svaigs skatījums? Vēl ir laiks, vēl ir iespējas, ja vien ir patiesa vēlēšanās. Un pierādījumi, ka, ja ir vēlme, tad viss ir iespējams, tiešām nav tālu jāmeklē – skat, kaut vai necerētais hokejistu sniegums. Tātad var, ja grib. Turklāt sportā un politikā, nevar noliegt, līdzības viegli savilkt. Visādā ziņā. Tāpēc atliek vien cerēt, ka šajā finiša taisnē vairāk būs tieši tās pozitī­vās sāncensības, mazāk – dopinga skandālu un negodī­gas klupināšanas, bet kvalifikācijas normatīvi patiesi visiem vienādi. Jo tad jau vērtētāju ziņā, vai svarīgi, ka viens tās obligātās pievilkšanās reizes var izpildīt dubul­tā, cits – knapi minimumu. Jo iekļūt izlasē – tas jau vēl ir tikai sākums.

Žurnāla SestDiena 25. maija – 1. jūnija numurā lasiet:

SestDienas SALONS. Nāks stāstīt arvien vairāk. KNAB varēja arī nebūt, norāda biroja priekšnieks Jēkabs Straume un sarunā ar SestDienu stāsta par nesodāmības zonu izzušanu, ziņošanas mobilajām iespējām un aizturēšanām maskās.

LATVIJAI VAJAG. Skaļu vēstījumu. "Man ir ko teikt," ir pārliecināts hiphopa mākslinieks Arturs Skutelis. Hiphops Latvijā piedzīvojis strauju lēcienu, un, noraujot aizspriedumu plīvuru, rečetējums nu dzirdams ne vien kaimiņu sētas čaļu skaļruņos, bet arī iestāžu sociālajās kampaņās. Skaļu politisko vēstījumu gan pagaidām ir maz, jo trūkst mākslinieku, kas aktīvi sekotu līdzi aktuālajiem procesiem.

VĒLĒŠANAS 2018. Iznāca no mežiem. Pēc gandrīz četriem opozīcijā aizvadītiem gadiem Latvijas Reģionu apvienība (LRA) apņēmusies izlauzties no tās. Apvienība vēlas ne tikai iekļūt Saeimā, bet arī valdībā. Taču tad tai jābūt gatavai vienoties par kompromisiem ar Zaļo un Zemnieku savienību, kā arī panākt Vienotības ietekmes mazināšanos. Tieši tāpēc, iespējams, par LRA premjera kandidātu nominēts Edvards Smiltēns.

PĒCGARŠA. Patīkamās pārvērtības Dānijā. Latvijas hokeja izlase, par spīti vairāku ilggadējo līderu atteikumiem, pasaules čempionātā aizspēlējās līdz ceturtdaļfinālam, jo skaļi sevi pieteica jaunās paaudzes spēlētāji.

PASAULĒ. Īru grūtā izvēle. Pēc vairākiem šokējošiem gadījumiem katoļticīgajā Īrijā notiks referendums par to, vai atcelt konstitūcijā nostiprināto gandrīz totālo aborta aizliegumu.

FOKUSĀ. Laimīgi dubļos. No nesteidzīgām diskusijām viduslaiku pilsdrupu pakājē līdz pat trakai pludmales ballītei vai zobenu cīņām metālmūzikas pavadījumā – festivālu vasara klauvē pie durvīm ar piedāvājumu visām gaumēm un interesēm.

CEĻOJUMS LAIKĀ UN TELPĀ. Mazulīte taigā un vecmammas kažoks. Jakutijas cilvēku stāsti apliecina, ka arī mūsdienās dabas gari var izglābt taigā bezcerīgi nomaldījušos cilvēkbērnu, labi svešinieki var izrādīties Dieva dāvana iepretim asinsradiniekiem, bet īpaši izturīgas skaistules var pārdzīvot pat deviņus vīrus un vēl deviņdesmit astoņu gadu vecumā atcerēties ne tikai visu vārdus, bet pat vienam aizlienēto kažoku – aizņēmās un neatdeva, sarkanais suns!

Kā arī ŠONEDĒĻ, PRIEKŠĀ, AKTUĀLS VIEDOKLIS, ZVAIGŽŅOTĀ NEDĒĻA, NEDĒĻAS KULTŪRIZKLAIDES DEVA, KINO, ZIRNIS ĒD, SestDienas VAKARIŅAS, IZPĒTĪTS, MĪKLA, HOROSKOPI, ANEKDOTES un SMALKĀS APRINDAS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Par atmiņām jādomā

Droši vien ikvienam ir pazīstama sajūta, ka daži piedzīvojumi spilgti iespiežas atmiņā uz visu mūžu, bet citi tās pašas dienas notikumi pagaist no prāta jau pēc dažām nedēļām vai mēnešiem. Iespējams...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata