Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 2. oktobris
Skaidris, Ilma

Anglija piemirst par Pekinu

Anglijā futbols ir vairāk nekā futbols. Kā Amerikā beisbols. Vai gan citādi kāds iedomātos premjerlīgas turnīra pirmās kārtas spēles ielikt laikā, kad visas sporta pasaules uzmanība ir pievērsta olimpiskajām batālijām Pekinā (protams, ja svarīgākais dzīvē nav Major beisbola līgas spēles). Nedēļas nogalē angļu sporta fanu dzīves un televīzijas programmās tiks iestatīts futbola kanāls — startē premjerlīgas čempionāts.

Anglijas futbols topā


Ar to, ka futbola dzimtenes elites līgas turnīrs patlaban pārtrumpo visus citus nacionālos čempionātus Eiropā, ir spiesti samierināties gan Spānijā, gan Vācijā, gan arī Francijā. Trīs Anglijas klubi UEFA Čempionu līgas pusfinālā tam ir arguments, bet ne tuvu ne vienīgais. Premjerlīgas klubu kopējie ienākumi pēdējās sezonās pārsnieguši pusotru miljardu sterliņu mārciņu, ierindojot līgu pasaules iesnesīguma tabulas ceturtajā vietā pēc trim populārākajām Amerikas profesionālajām sporta līgām (NFL, MLB, NBA).

Divdesmit pasaules labāk pelnošo futbola klubu sarakstā astoņi ir no Anglijas. Tas vienlaikus parāda gan premjerlīgas vadības prasmi, gan pašu klubu māku strādāt ar saviem faniem. Pirmkārt, katram klubam no kopējās TV translāciju tiesību pārdošanas tiek garantēti 45 miljoni mārciņu sezonā. Otrkārt, pēc neoficiāliem datiem, lielāks auditorijas skaits klātienē stadionos Eiropā ir vienīgi Vācijā.

Šosezon Anglijas premjerlīgā būs tikai divi jauninājumi: ierasto piecu rezervistu vietā katrai spēlei komanda varēs pieteikt septiņus, un nenotiks tradicionālās spēles 1.janvārī — gan tikai tāpēc, ka dienu vēlāk ir janvāra pirmajā sestdienā paredzētie Anglijas kausa mači.

Ronaldu atklāj kārtis


Visu vasaru premjerlīgas baumu biroja karstākais temats bija iespējamā Krištianu Ronaldu aiziešana no Manchester United uz Madrides Real. Neoficiāli apstiprinājumi un kategoriski noliegumi šim darījumam sekoja ar pārsteidzošu regularitāti, līdz pagājušās nedēļas vidū iepriekšējās sezonas Anglijas premjerlīgas labākais snaiperis (31 vārti 38 līgas spēlēs, 42 sezonā klubā!) runām pielika punktu — viņš paliek Mančestrā. Tiesa, Eiropas čempionātā nespīdējusī portugāļu zvaigzne atzina, ka haotiskajai informācijas plūsmai bijis zināms pamats, un pat atvainojās, jo arī pats vairākus mēnešus pavadījis neziņā, ko īsti gribētu.

"Ja mēs nebūtu uzvarējuši Čempionu līgas finālā, es pat neiedomātos par Madridi. Taču piecu gadu laikā es biju komandai palīdzējis uzvarēt visos iespējamos turnīros, arī pats biju ieguvis individuālās balvas. Tāpēc iedomājos, vai man nevajag jaunu izaicinājumu. Zināju, ka Real par mani interesējas, un vienubrīd vēlējos, lai MU vadība piekristu viņu piedāvājumam. Arī mana ģimene to vēlējās, un būt stundas lidojuma attālumā no manas mātes dzīvesvietas bija vilinoši," pārdomās Portugāles izdevumā Publico publicētajā intervijā dalījās Ronaldu.

Nav brīnums, ka Anglijas čempioni pērn piecu gadu līgumu parakstījušā portugāļa atklāsmi uzņēma ar atvieglojumu un prieku. "Šo jautājumu varam noņemt no dienas kārtības. Viņš līdz šim ir bijis laimīgs mūsu komandā un tāds būs arī turpmāk," sers Alekss Fergusons gandarīts konstatēja, ka sastāva un taktikas revolūcija čempionvienībā nebūs jāveic.

Iepērkas, bet nešiko


Mančestrieši bijuši uzticīgi teicienam par uzvarētāju sastāva nemainīšanu un starpsezonu laikā patiešām bijuši samērā kūtri. Līdzšinējais Barcelona kluba 21 gadu vecais spāņu aizsargs Žerārs Pikē bijis viņu nopietnākais pirkums. Toties citi premjerlīgas klubi šajā ziņā bijuši krietni aktīvāki — saprotams, atkarībā no maciņa biezuma. Superklubiem Liverpool un Chelsea savas intereses un savi mērogi. Liverpūlieši, šķīrušies no rezervista "torņa" Pītera Krouča (11 miljonu kompensācijā no Portsmouth), par 19 miljoniem sterliņu mārciņu no Tottenham iegādājās īru uzbrucēju Robiju Kīnu un par desmitreiz mazāku summu — talantīgo franču uzbrucēju Dāvidu Ngogu. Savukārt Romāna Abramoviča bankas konts patukšojies, sastāvu papildinot ar Portugāles izlases aizjūras spēkiem — Kongo dzimušo aizsargu Žozē Bosingvu un brazīlieti Andersonu Luišu de Silvu, plašāk pazīstamu kā Deku. Zīmīgi, ka Chelsea ir vienīgais premjerlīgas klubs, kas starpsezonu periodā nomainījis arī galveno treneri — Avrama Granta vietā stājies bijušais Brazīlijas un Portugāles valstsvienību vadītājs Luišs Felipe Skolari.

Tostarp aktīvi rīkojušies Manchester City, Tottenham un Fulham klubu selekcionāri. Citu darījumu starpā mančestrieši par milzu naudu (neoficiāli — 18 miljoniem mārciņu) no Maskavas CSKA nopirka brazīliešu uzbrucēju Žo, Tottenham daļu no Kīna pārdošanas iegūtās naudas veltīja visai dārgo pussargu horvāta Lukas Modriča un angļa Deivida Bentlija iegādei, bet Fulham, publiski neatklājot neviena darījuma summu, nomainījuši teju pusi komandas sastāva (zvaigžņu viņu vidū gan nav).

Tiesa, iespējams, starpsezonas galvenais un dārgākais darījums vēl tikai priekšā. Pagājušās nedēļas vidū Chelsea vadība pavēstīja, ka izteikts oficiāls piedāvājums no Madrides Real iegādāties brazīliešu uzbrucēju Robinjo. Nav gan apstiprināta informācija, ka par 24 gadus veco futbolistu Chelsea ir gatava maksāt 19,7 miljonus sterliņu mārciņu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi