Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

PČ zeltu sadalīs Krievija un Somija

Pasaules hokeja čempionāta finālā svētdien plkst.21 tiksies Krievija un Somija, bet plkst. 16.30 spēkus bronzas mačā samēros Zviedrija un Čehija - tas kļuvis zināms pēc sestdien aizvadītajām pusfinālu cīņām Minskā.

Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītā Krievijas hokeja izlase ar 3:1 (2:1, 1:0, 0:0) apspēlēja pasaules čempionus zviedrus, bet Somija pēc trīs gadu pārtraukuma finālā iekļuva ar panākumu pret čehiem - 3:0 (1:0, 1:0, 1:0).

Apakšgrupu turnīrā Krievija somus pārspēja ar 4:2. Somijai šajā mačā vārtos bija otrais numurs Miko Koskinens, tāpat somi izdarīja vairāk metienu un bija pārāki iemetienos - finālā garlaicīgi nebūs.

Krievija iesoļo finālā, zviedri noliek čempionu pilnvaras

Vārtus Krievijas labā guva Sergejs Plotņikovs, Sergejs Širokovs un Antons Belovs, bet zviedriem izcēlās Oskars Mollers. Tikmēr Sergejs Bobrovskis Krievijas vārtos tika galā ar 22 zviedru metieniem. Pa divām rezultatīvām piespēlēm uzvarētāju sastāvā Jevgēņijam Medvedevam un Danisam Zaripovam.

Vārtus Zviedrijai jau 19.sekundē guva Oskars Mollers, kurš pēc krievu aizsargu kļūdas izgājienā pret vārtsargu Sergeju Bobrovski izrādījās pārāks. Tūdaļ pat Krievija deva iespēju zviedriem arī vairākumā, bet šo dāvanu pasaules čempioni neprata izmantot. Perioda turpinājumā ripu vairāk kontrolēja zviedri, kuri aktīvi presingoja krievu hokejistus un spēja nosargāt vārtus arī divos mazākumos. Tikmēr 14.minūtē diezgan nesaprotamu kļūdu pieļāva Zviedrijas vārtsargs Anderss Nilsons, nokrītot uz ledus, bet Sergejs Plotņikovs to prata izmantot, raidot ripu vārtu augšējā stūrī. Dažas minūtes vēlāk vienatnē pret vairākiem zviedru hokejistiem vārtus spēja gūt Sergejs Širokovs, ar labu plaukstas metienu pārspējot Nilsonu. Atlikušajās divās minūtēs Zviedrija tika pie vairākuma, bet 45 sekundes piecatā pret četriem bija jāspēlē otrā perioda ievadā - bez panākumiem.

Otrajā periodā spēli savās rokās ņēma Krievija, tas notika arī pateicoties vēl diviem zviedru noraidījumiem, kurus gūtos vārtos krievi gan nepārvērta. Tiesa, aizsargs Antions Belovs izcēlās uzreiz pēc tam 32.minūtē, ar precīzu tālšāvienu panākot jau komfortablāko 3:1 pirms trešās trešdaļas.

Trešo periodu zviedriem nācās sākt mazākumā pēc Matiasa Ekholma noraidījuma otrā perioda izskaņā. Pēc tam čempioni metās uzbrukumā, vairākās epizodēs sagādājot pamatīgas galvassāpes krievu aizsardzībai un Bobrovskim. Perioda vidū Zviedrijai arī trešais skaitliskais vairākums spēlē, taču to drīz vien pārtrauca pašu noraidījums. Divarpus minūtes līdz pamatlaika beigām Zviedrijas galvenais treneris Pērs Morts sasauca savējos uz apspriedi, pēc tam mainot arī vārtsargu Nīlsenu pret sesto laukuma spēlētāju. Pusotru minūti pirms mača beigām zviedri gan pārspēja Bobrovski, tomēr šajā epizodē tika izgrūsti vārti. Atlikušajā laikā Krievija prata panākumu nosargāt, pirmo reizi kopš 2012.gada sasniedzot finālu.

Somija pēc divām ceturtajām vietām finālā

Spēli krietni labāk uzsāka Somija, Jori Lehteram 9.minūtē atklājot rezultātu pēc pretspēlētāja apspēlēšanas. Somiem bija vēl vairākas labas iespējas pārspēt Aleksandru Salāku, tomēr pēc spēlētām 20 minūtēm uz tablo minimāls pārsvars 1:0. Perioda gaitā pretinieki neizmantoja pa iespējai skaitliskajā vairākumā.

Otrajā perioda nedaudz aktivizējās čehi, taču divi neizmantoti vairākumi pirmajās 10 minūtēs atspēlējās uz tablo - Čehija palika mazākumā un Jarko Immonens no vārtu priekšas raidīja ripu starp Salāka kājsargiem. Perioda otrajā pusē labas iespējas izcelties bija abām komandām, lai gan somi bija tuvāk trešo vārtu guvumam. Čehijai atlika 20 minūtes, lai censtos atspēlēties no divu ripu deficīta. Tiesa, arī trešā perioda sākumā pie Salāka vārtiem veidojās viena bīstama epizode pēc otras. Nelaikā arī Čehijas kapteiņa Tomaša Rolineka noraidījums, dodot somiem iespēju vairākumā teju izšķirt mača likteni. Pēc tā sekoja vēl viens mazākums čehiem, kurā somi bija pilnīgi bezspēcīgi, aptuveni minūti pavadot savā aizsardzības zonā. Tikmēr noraidītais Jaromīrs Jāgrs uz noraidīto soliņa aiz dusmām mētāja visu, kas pagadījās pa rokai. Pusotru minūti pirms mača beigām čehu vārtus atstāja Salāks, bet 11 sekundes pirms mača beigām Lehtera raidīja ripu tukšos vārtos - 3:0. Lehteram divi gūti vārti, tikmēr Somijas vārtsargs Peka Rinne tika galā ar visiem 20 metieniem.

Divus turnīrus pēc kārtas 2011.gada čempioni somi izcīnījuši 4.vietu, bet nu garantēts vismaz sudrabs. Zīmīgi, ka Latvijas uzvara pār Šveici pēdējā B grupas spēlē varēja atstāt somus ārpus ceturtdaļfināla, tomēr, kā zināms, pārāka bija Šveice. Turpinājumā somi ar 3:2 pārspēja Kanādu, bet nu sasnieguši finālu.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi