Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Alonso izcīna pirmo uzvaru F-1 sezonā

Pirmo uzvaru 2013. gada F1 sezonā svētdien Ķīnā notikušajā trešajā pasaules čempionāta posmā izcīnīja “Ferrari” pilots Fernando Alonso. Uz goda pjedestāla nākamajiem pakāpieniem kāpa “Lotus” pārstāvis Kimi Raikonens un kvalifikācijas uzvarētājs Luiss Hamiltons no “Mercedes”.

Alonso, tāpat kā Raikonens un Hamiltons, bija izvēlējušies startēt ar mīkstākā sastāva riepām, kas nozīmēja agru iebraukšanu pirmajā pistopā, taču pārējo sacīksti bija iespējams veikt ar izturīgajām vidēji cietā sastāva riepām. “Red Bull” pilots Sebastians Fetels, kurš izcīnīja ceturto vietu, startēja devītais un mīkstās riepas uzmontēja piecus apļus pirms finiša, taču viņam tikai mazliet pietrūka, lai kāptu uz pjedestāla.

Startā Hamiltons nosargāja pirmo pozīciju, kamēr Raikonens kustību uzsāka daudz gausāk un līdz pirmajam līkumam garām tika abi “Ferrari” piloti, Alonso un Felipe Masa. Jau piektā apļa sākumā abi vienlaikus apdzina Hamiltonu, izsakot pārliecinošu pieteikumu uz uzvaru Ķīnas GP. Uz pirmo boksu apmeklējumu rēķina Masa zaudēja vairākas pozīcijas un kopš tā brīža atkrita no cīņas par uzvaru, kamēr Raikonens tika garām Hamiltonam. Alonso turpināja braukt pa priekšu.

Sacensības kopumā iezīmēja divu atsevišķu stratēģiju cīņu – vienā pusē ietilpa tie piloti, kas startēja no vadošajām pozīcijām un kā pirmo riepu komplektu bija izvēlējušies mīkstāko sastāvu, bet otri bija tie, kas startēja ar cietākā sastāva gumiju un mīkstākās riepas izmantoja vēlāk sacīkšu gaitā.

Alonso bija vienīgais, kurš izskatījās pārliecinošs kandidāts uz uzvaru jau kopš pirmajiem apļiem. Viss izšķīrās 42. aplī, kad Fetels jau bija veicis divus pitstopus un nokļuvis vadībā, bet aiz viņa tobrīd brauca Alonso, kuram arī bija atlicis viens pitstops. Fetels ar vecākām riepām bija jūtami lēnāks un bez cīņas palaida Alonso priekšā, lai vēl vairāk sataupītu gumiju, bet kopš tā brīža spānis vairs nebija noķeram.

Vienīgi pēc viņa trešā pitstopa Fetels atguva vadību, tomēr piecus apļus pirms beigām vācietim bija jādodas boksos, lai vienīgo reizi šajā sacīkstē uzmontētu mašīnai mīkstā sastāva riepas. Fetels atkrita uz desmitnieka otro galu, taču ātri apdzina vienu pēc otra un pēdējā aplī jau devās netālu aiz trešās vietas īpašnieka Hamiltona. Pēdējā līkumā Fetels jau bija britam tieši aizmugurē un, ja sacensības turpinātos vēl vienu apli, viņš pavisam noteikti būtu ticis garām, taču rezultātā jāsamierinās ar ceturto vietu.

Labu sacīksti aizvadīja Džensons Batons, kurš vienīgais no vadošajiem braucējiem izvēlējās veikt tikai divus pitstopus, kādu laiku atradās vadībā, bet beigās finišēja piektais. Aiz viņa palika arī Masa, kuram tik cerīgs izvērtās sacensību sākums, taču ne turpinājums. Ar augsto septīto vietu tikmēr iepriecināja “Toro Rosso” braucējs Daniels Rikjardo, kurš no šīs pozīcijas arī startēja. Aiz viņa palika Pols di Resta (“Force India”) un Romēns Grožāns (“Lotus”), bet pirmo desmitnieku noslēdza “Sauber” pilots Niko Hilkenbergs.

Neveiksmes, kas sākās kvalifikācijā, arī sacīkstē turpinājās “Red Bull” pilotam Markam Vēberam. Viņš startēja no boksiem, izmantojot strauji dilstošās mīkstā sastāva riepas, un jau pirmā apļa beigās devās boksos, lai visu pārējo sacīksti varētu aizvadīt tikai ar cietākā sastāva gumiju. Šķita, ka austrālietim ir labas iespējas izcīnīt punktus, tomēr 15. aplī viņš apdzīšanas brīdī sadūrās ar “Toro Rosso” braucēju Žanu-Eriku Verņē, kurš neatstāja veterānam vietu iekšmalā, lai gan tobrīd Vēbers jau bija uzsācis apdzīšanu. Nācās doties boksos, tomēr drīz pēc izbraukšanas trasē atklājās, ka kārtīgi nav pieskrūvēts viņa mašīnas aizmugurējais labais ritenis, kas tajā pašā aplī nokrita. Nācās apstāties pavisam, lai izstātos.

Arī pērnā gada Ķīnas GP uzvarētājam Niko Rosbergam šoreiz istāšanās. Pēc starta “Mercedes” pilots bija piektais, taču vispirms sekoja neveiksmīgs pitstops, bet pēc tam piekares problēmu dēļ nācās doties boksos, lai izstātos. Izstājās arī “Force India” pilots Adrians Zutils, kuram no aizmugures pirms viena no līkumiem uztriecās Estebans Gutjeress no “Sauber”. Vācieša mašīnai tika salauzts aizmugurējais antispārns, boksos formula aizdegās un ar to viņa cīņa par punktiem bija beigusies.

Arī Raikonens 16. aplī tik tikko nepiedzīvoja izstāšanos, jo apdzīšanas brīdī viņu diezgan agresīvi nobloķēja “McLaren” pilots Serhio Peress, kā rezultātā soms no aizmugures aizķēra viņa formulu, mazliet salaužot “Lotus” bolīda priekšgalu. Pa radio Raikonens sāka klaigāt, “ko viņš ellē dara”, tomēr tas viņa ātrumu neietekmēja un sacīksti pilots varēja turpināt bez piespiedu pitstopa.

Kopvērtējuma tabulā Fetels ar 52 punktiem joprojām saglabā vadību, taču tikai 3 punktus vairs viņam zaudē Raikonens. Konstruktoru kausā “Red Bull/Renault” tikmēr piecus punktus priekšā “Ferrari”.

F1 sezona turpināsies pēc nedēļas, kad 21. aprīlī notiks Bahreinas GP.

Ķīnas GP izcīņas rezultāti

Vieta Pilots Komanda Apļi Laiks
1 Fernando  Alonso Ferrari 56 1:36:26.945
2 Kimi  Raikkonen Lotus-Renault 56 +10.100
3 Lewis  Hamilton Mercedes 56 +12.300
4 Sebastian  Vettel Red Bull-Renault 56 +12.500
5 Jenson  Button McLaren-Mercedes 56 +35.200
6 Felipe  Massa Ferrari 56 +40.800
7 David  Ricciardo Toro Rosso-Ferrari 56 +42.600
8 Paul di Resta Force India-Mercedes 56 +51.000
9 Romain  Grosjean Lotus-Renault 56 +53.400
10 Nico  Hulkenberg Sauber-Ferrari 56 +56.500
11 Sergio  Perez McLaren-Mercedes 56 +1:03.800
12 Jean-Eric  Vergne Toro Rosso-Ferrari 56 +1:12.600
13 Pastor  Maldonado Williams-Renault 56 +1:33.800
14 Valtteri  Bottas Williams-Renault 56 +1:35.400
15 Jules  Bianchi Marussia-Cosworth 55 +1 aplis
16 Charles Pic Caterham-Renault 55 +1 aplis
17 Max  Chilton Marussia-Cosworth 55 +1 aplis
18 Giedo van der Garde Caterham-Renault 55 +1 aplis
- Nico Rosberg Mercedes 22 Izstājās
- Mark Webber Red Bull-Renault 16 Izstājās
- Adrian Sutil Force India-Mercedes 6 Izstājās
- Esteban Gutierrez Sauber-Ferrari 5 Izstājās
Ātrākais aplis: Fetels (1:36.808)

F1 kopvērtējums pēc 3. posma

Vieta Pilots Punkti Vieta Komanda Punkti
1. Vettel 52 1. Red Bull-Renault 78
2. Raikkonen 49 2. Ferrari 73
3. Alonso 43 3. Lotus-Renault 60
4. Hamilton 40 4. Mercedes 52
5. Massa 30 5. Force India-Mercedes 14
6. Webber 26 6. McLaren-Mercedes 14
7. Button 12 7. Toro Rosso-Ferrari 7
8. Rosberg 12 8. Sauber-Ferrari 5
9. Grosjean 11
10. Di Resta 8
11. Ricciardo 6
12. Sutil 6
13. Hulkenberg 5
14. Perez 2
15. Vergne 1


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Futbolistes portrets. Luīze Lorence

Veiksmīgi savienot futbola spēlēšanu hobija līmenī ar divām darba vietām, studijām maģistrantūrā un jaunības izbaudīšanu nemaz nav neiespējami. To lieliski pierāda Luīze Lorence, viena no FK "...

Hokejs

Vairāk Hokejs


Basketbols

Vairāk Basketbols


Futbols

Vairāk Futbols


Teniss

Vairāk Teniss


Volejbols

Vairāk Volejbols


Motoru sports

Vairāk Motoru sports


Vieglatlētika

Vairāk Vieglatlētika


Riteņbraukšana

Vairāk Riteņbraukšana


Ziemas sports

Vairāk Ziemas sports


Citi

Vairāk Citi