Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Citadele ievieš iespēju tirdzniecības vietās norēķināties ar mobilo telefonu

Banka Citadele sadarbībā ar Mastercard ir izstrādājusi iespēju tirdzniecības vietās maksāt ar viedtālruņiem, pieliekot tos pie karšu nolasīšanas termināļa. Visiem Mastercard karšu lietotājiem pakalpojums būs pieejams jau šovasar.

Līdz šim Latvijā bezskaidras naudas maksājumu veikšanai tirdzniecības vietās bija nepieciešams terminālī ievietot vai pie tā pielikt maksājumu karti. Mobilo maksājumu gadījumā bankas karti nav nepieciešams nēsāt līdzi vai izņemt no maka. Maksāšana notiks saskaņā ar pasaulē populāro pieliec un dodies tālāk (tap and go) principu.

Citadeles mobilo maksājumu pakalpojums šobrīd darbojas beta testa programmas ietvaros, kur to izmēģina Citadeles darbinieki un atsevišķas klientu grupas, lai dažādās ikdienas maksājumu situācijās pārliecinātos, ka izstrādātais mobilo norēķinu risinājums ir ērti lietojams, drošs un pieejams pie dažādu modeļu maksājumu termināļiem Latvijā un ārzemēs. Beta testa programma ir pēdējais solis, pirms mobilo norēķinu risinājums tiek padarīts pieejams plašākai sabiedrībai, kas iecerēts šī gada vasarā. Lietuvā un Igaunijā Citadele mobilos norēķinus plāno ieviest vēlāk - gada otrajā pusē.  

"Līdzīgi kā esam pieraduši izmantot bankas kartes, tā arī dažu gadu laikā maksājumi ar mobilo telefonu kļūs pašsaprotami un pakāpeniski aizvietos ierastos norēķinus ar maksājumu karti vai skaidru naudu. Norēķini ar mobilo telefonu ir vienkārši un droši.  Jau pāris mēnešus, izmēģinot bezkontakta norēķinus ar mobilo telefonu, secinu, ka man ir ērtāk un ātrāk samaksāt ar tālruni nekā ņemt naudas maku un izvilkt no tā maksājumu karti," saka bankas Citadele valdes loceklis Kaspars Cikmačs.

Maksājumi ar mobilo telefonu iesākumā būs pieejami cilvēkiem, kas izmanto telefonus ar Android operētājsistēmu. Citu operētājsistēmu tālruņu lietotājiem Citadele jau tuvākajā  laikā piedāvās alternatīvus mobilo maksājumu risinājumus - aproces un uzlīmes ar Near Field Communication (NFC) tehnoloģiju. Latvijā ar mobilajiem risinājumiem (telefoni, aproces, uzlīmes) iespējams norēķināties vairāk nekā 8000 vietās, kur tiek nodrošināti bezkontakta norēķini, savukārt līdz 2020. gadam pilnīgi visi norēķinu termināli Latvijā būs aprīkoti ar bezkontakta norēķinu funkcionalitāti, kas ļaus maksāt ar mobilo telefonu. Mobilo maksājumu pakalpojums iesākumā būs pieejams Mastercard karšu lietotājiem.

Lai uzstādītu pakalpojumu telefonā, klientam būs nepieciešams Android sistēmas viedtālrunis un Mastercard karte. Tālrunis tiks sasaistīts ar karti, izmantojot bankas Citadele aplikāciju. Datu apmaiņa starp mobilo telefonu ar karšu pieņemšanas termināli notiks izmantojot NFC tehnoloģiju, līdzīgi kā notiek norēķini ar bezkontakta kartēm.  

Mobilo maksājumi būs vēl drošāki nekā norēķini ar bezkontakta kartēm. Pakalpojumā papildu maksājumu limitiem ir iestrādāti citi drošības mehānismi - klientiem būs jāizmanto telefona bloķēšana vai maksājums jāapstiprina ar pin kodu.

Mobilo norēķinu risinājums ir Citadeles oriģinālpakalpojums, ko uzņēmuma inovāciju programmas ietvaros kopīgi ir izstrādājuši Citadeles darbinieki no trīs komandām: karšu un mobilo maksājumu, e-biznesa un IT daļas sadarbībā ar IT uzņēmumu D8 Corporation.  

Norēķini ar mobilo telefonu ir nākamais solis Citadeles inovāciju programmā, kuras ietvaros tiek izstrādāti un padarīti pieejami mūsdienīgi un ērti bankas pakalpojumi. 2014. gadā Citadele bankas norēķinu kartē integrēja e-talonu braucieniem Rīgas sabiedriskajā transportā. 2015. gadā Citadele izstrādāja mobilajos telefonos integrētu virtuālo kodu kalkulatoru, kas nodrošina klientiem autentifikāciju internetbankā un maksājumu apstiprināšanu. 2016. gadā Citadele izveidoja jaunu mobilo aplikāciju, kas atbalsta arī mobilos norēķinus.
 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 24.04.2023.

Kārtoju skapī zeķu atvilktni un konstatēju, ka 100 zeķu diemžēl nav 50 zeķu pāru, bet tikai 100 zeķu…

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko