Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Datorprogramma analizē sarunas partnera emocijas

Neattapīgajiem cilvēkiem, kuriem nekādi neizdodas konstatēt sarunbiedra noskaņojumu, palīgā nāk datorprogramma, kas pēc balss intonācijas noteikšot, kas runātājam uz sirds.

Izraēlas kompānija eXaudios izstrādājusi programmu Magnify, kas atkodē cilvēku balsi, lai identificētu personas emocionālo stāvokli. Tas noder ne tikai privātās sarunās, bet arī biznesā. Piemēram, tirdzniecības pārstāvji ar Magnify palīdzību cenšas noskaidrot potenciālā klienta noskaņojumu, lai izlemtu, vai vērts viņam piedāvāt savu preci.

«Kad aģenti runā ar klientiem pa tālruni, viņi parasti fokusējas un sarunas saturu, nevis intonāciju, ja vien klients nekliedz,» eXaudios vadītājs Jorams Levanons zinātnes vortālam Discovery News norāda, ka sistēma pēta balss nianses un izmaiņas tajās, nevis klausās vārdos. «Ja klients kliedz, programma nav vajadzīga. Taču, ja mēs varam identificēt citas patērētāja emocijas, mēs varam ietaupīt gan patērētāja, gan kompānijas naudu.»

Līdz šim bija pieejamas sarunu analīzes sistēmas, kas iztirzā balss ierakstu. Savukārt Magnify darbojas reālā laika režīmā. Tas nozīmē, ka kamēr divi cilvēki sarunājas pa tālruni, programma jau analizē to un uz ekrāna rāda sarunas partnera emocijas raksturojošas frāzes. Piemēram, «cenšas apspiest satraukumu», «sirsnīgs un pretimnākošs», «nikns un viegli aizkaitināms». Programma pat spējot prognozēt pētāmās personas uzvedību. Piemēram, brīdināt, ka pēc minūtes tā varētu sākt kliegt vai nomest klausuli. Tas ļauj zvanītājam izvēlēties taktiku sarunai.

Skeptiķiem ir daudz jautājumu par Magnify analīžu uzticamību. Pasaulē netrūkst ar aktiera dotībām apveltītu cilvēku, kuri ļoti labi prot apslēpt emocijas. Trūkumus atzīst arī eXaudios. Izraēlieši aplēsuši, ka 17-24% gadījumu sistēma nespēj atšifrēt runātāja noskaņojumu. «Mēs centāmies atrast likumus, kas izskaidrotu, kādēļ esam kļūdījušies. Atklājām, ka vainīgi ir medicīniski iemesli,» J. Levanons ar kolēģiem noskaidroja, ka visgrūtāk atkodēt ar autismu un Parkinsona slimību sirgstošu cilvēku valodu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko