Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

IBM Inovatīvo tehnoloģiju konferencē uzsvars uz produktivitāti un izstrādes vadību

Šodien, Orlando tika atklāta IBM inovāciju konference, kurā piedalās IT risinājumu izstrādātāji, analītiķi un žurnālisti no visas pasaules. Konferences galvenā tēma – produktivitātes veicināšana, izmantojot IT risinājumu izstrādes inovācijas.

Vārds inovācijas pats par sevi nav jauns, tomēr IT risinājumu izstrādē un projektu izstrādes vadībā šodien ir akūti nepieciešami gan rīki, gan metodes, lai šodienas ierobežotajos termiņos un budžetos spētu ātri un kvalitatīvi realizēt IT projektus. Ir virkne procesu, kuros patērētāji sagaida ērtākus veidus kā ikdienas procesus vienkāršot, lai iegūtu laiku savām vajadzībām. Labs piemērs optimizētam procesam lietotājiem ir reģistrēšanās lidojumiem internetā, arī ar mobilajām ierīcēm. Nav rindu, nav lieku izdevumu un nav arī cilvēku, kas procesa posmos pieļauj kļūdas.

Tomēr šādi projekti nevar izveidoties uz līdzenas vietas, turklāt tie tiek izstrādāti neatkarīgi viens no otra un tikai ar mākoņskaitļošanas un datu apmaiņas risinājumu ienākšanu tirgū, tos ir iespējams izveidot un izmēģināt ātri, samazinot gan ieviešanas laiku, gan pieļautās kļūdas. Atslēga slēpjas iespējami ātrā izstrādē, fokusējoties uz problēmu risinājumu.

Cits piemērs, kur priekšā ir milzīgs darbs ir sociālās interakcijas starp lietotājiem, Piemēram, tirdzniecības vietas iesaista lietotājus, izsniedz viņiem dažādus atlaižu kuponus un izziņo piedāvājumus par pieejamām precēm vai akcijām, tādējādi ietaupot ievērojamus resursus šīs informācijas atlasē un piegādē lietotājiem tradicionālā veidā. Tehnoloģiju konferencē tika aicināts vairot dažādas inovācijas, kas sniedz iespēju sasaistīt šīs lietotāju interakcijas ar mākoņrisinājumu palīdzību, risinot veco gadsimtiem aktuālo jautājumu – kā savienot savā starpā pircējus un pārdevējus, tikai jaunos modernos veidos, izmantojot to pašu kas cilvēkiem jau ir pieejams – viņu mobilais tālrunis. Slikts piemērs ir bezadresāta sūtījumi lietotāju pastkastēs, labs piemērs – lojālu klientu interesējoši piedāvājumi mobilajā tālrunī un sociālajos tīklos vajadzīgajā brīdī.

Komunikācija lietotāju starpā, izmantojot mobilās iekārtas attīstās ļoti strauji, tādēļ no IT uzņēmumu puses ir nepieciešami lietotājiem ērti risinājumi, kas prastu izmantot tirgū esošo IT infrastruktūru iespējas. Savukārt šiem IT uzņēmumiem ir nepieciešami gatavi integrēti programmu ražošanas rīki, kas jau izstrādes stadijā ļautu tos izmēģināt un palaist plānotajā vidē, samazinot ieviešanas soļus un izmaksas. Un izmaksas ir viens no būtiskākajiem virzītājfaktoriem. IT risinājumu izstrādātāji ir atzinuši, ka mākonis ir vide, kas ietaupa izstrādes laiku un naudu. Izveidot, izmērīt un pārbaudīt, mācīties un ieviest labojumus. Šis cikls nav jauns, taču šī cikla efektivizācija, zināšanu uzkrāšana un procesu efektivitātes mērījumi pavisam nesen tika ieviesti izstrādes līmenī.

Tāpat IBM pārstāvji, salīdzinot, pieminēja, ka aktuāls jautājums ir kādā veidā efektīvu start-up kultūru ieviest lielāku IT uzņēmumu izstrādes kultūrā. Mazas un efektīvas komandas, kas izmantojot gatavus izstrādes rīkus, ātri izveido savu aplikāciju prototipus un ievieš tirgū ar minimālām izmaksām. Tipiski lielu sistēmu izstrāde lielos uzņēmumos šodien galīgi neasociējas ar ērtu, ātru un efektīvu.

IBM konferencē tiek pētīta viena no nākotnes aktuālajām tendencēm – lielie dati. Pasaule gaida datu revolūciju. Praktiski viss, sākot ar dažādiem, ikdienas procesiem un lietotāju aktivitātēm tiek uzskaitīts. Faktiski IT nozare šobrīd tur atslēgas nākamajam lielākajam „dabas resursam” – datiem. Datu apjoms pieaug neaptveramā ātrumā. Tikai sekundes laikā visā pasaulē tiek uzskaitīti un piefiksēti triljoniem dažādu transakciju.

Savukārt risinājumi, kas ļautu ērti strādāt ar lieliem datu apjomiem, joprojām nav uzdevumu augstumos un tieši šeit ir nepieciešamas inovācijas. Medicīnas nozarē IBM veido risinājumu, kas paredz jaundzimušajiem prognozēt infekcijas slimības, analizējot lielos datus, kas ietver neskaitāmu jaundzimušo statistikas datus, dažādas varbūtības un konkrētu mazuļu vecāku un brāļu vai māsu medicīnas vēsturi. Šāds lielo datu apstrādes risinājums spēj precīzi paredzēt konkrētu jaundzimušo saslimšanas riskus ar dažādām slimībām un savlaicīgi rīkoties, negaidot saslimšanas faktus un izraisītās komplikācijas.

Šādā veidā IBM aicina IT izstrādātājus veidot mūsu planētu gudrāku, diagnosticējot dažādus procesus un notikumus, organizējot dažādas preventīvas darbības. Protams, komercsektors ir virzītājs, kas identificē vajadzības un pirmie lielo datu inteliģences risinājumi veic apkalpojošo kanālu optimizāciju, tomēr pasūtītāji mēdz būt arī lielāki, piemēram, pašvaldības savu pilsētplūsmu plānošanai un uzlabošanai jau preventīvi zinot kur kas būs jāveic.

Smagi, sarežģīti izstrādes procesi vairs nav tikai lielu izdevumu jautājums. Tie ir vienkārši par lēnu šodienas prasībām un neļauj operatīvas izmaiņas un adaptāciju izmaiņu prasībām jau izstrādes stadijā. Pastāv risinājumi pasūtītāja iesaistei izmaiņu pieteikumu reģistrācijā vēl izstrādes laikā, tomēr šo izmaiņu ieviešana joprojām nenotiek efektīvi.

Bez iepriekšminētā tiek apskatītas daudzas tēmas neskaitāmās zālēs, diskusiju un prezentāciju veidā, piesaistot arī pazīstamu uzņēmumu vadītājus un IT vadītājus, kas ikdienā veido un ievieš dažādus risinājumus. Konferences moto – mazākas izmaksas, vairāk inovāciju.

Reinis Zitmanis
no IBM tehnoloģiju konferences Orlando.

Papildus informācijai:
Twitter: #ibminnovate
mājas lapa: www.ibm.com/software/rational/innovate

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko