Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +13 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Nelūgtie viesi vai kā nenonākt krāpnieku tīklos?

Kaspersky Lab ir izanalizējis populāru krāpšanas shēmu, par kuras upuriem ik dienu kļūst sociālā tīkla VKontakte.ru lietotāji, kas vēlas uzzināt savas lapas viesu vārdus. VKontakte.ru ir viens no krievvalodīgās auditorijas iecienītākajiem sociālajiem tīkliem, kas īpaši piesaista kibernoziedzniekus, jo tā lietotāji ir gados jauni un tāpēc bieži vien arī visai lētticīgi.

Sociālie tīkli tagad ir kļuvuši ne vien par populāru saziņas līdzekli, bet arī par pateicīgu augsni interneta krāpniekiem, kuri cenšas nopelnīt, izmantojot uzticēšanos, kā arī nepieredzējušu un ne pārāk lietpratīgu lietotāju neuzmanību. Tas attiecas arī uz populāro Krievijas tīklu VKontakte.ru, kura auditorijas lielāko daļu veido jaunieši. Tīkla krāpnieki, kas ir labi psihologi, izgudro krāpšanas shēmas, kurām ir jāiedarbojas tieši uz šādu publiku.

Pusaudžiem un jauniešiem savstarpējās attiecības ir ļoti svarīgas. Mūsdienās radniecīgas dvēseles vai vienkārši jaunu paziņu meklējumi, viegls flirts vai vēlme atrast savu likteni bieži tiek pārnesta virtuālajā vidē. Šāda veida saziņas plusus un mīnusus apspriež psihologi, taču ir arī cita dvēseļu inženieru kategorija, kam nav nekas pretī izmantot šo situāciju savā labā.

«Protams, antivīrusu uzņēmumi intensīvi strādā, lai pasargātu lietotājus no krāpnieku viltībām sociālajos tīklos, un regulāri pievieno tādas mājaslapas «melnajam sarakstam». Taču to skaits pieaug milzīgā ātrumā, tāpēc ir ārkārtīgi svarīgi, lai arī paši kontu īpašnieki būtu piesardzīgi un lietpratīgi uzticēšanās jautājumos dažādiem pakalpojumiem virtuālajā vidē,» saka Kaspersky Lab speciālists Andrejs Kostins.

Jaunie karstgalvji bieži vien ir gatavi ziedot visai daudz, lai uzzinātu, cik reižu dienā viņu lapu apmeklē viņu intereses objekts. Tieši šo ziņkāri izmanto krāpnieki, kuri ir izstrādājuši shēmu «viesi VKontakte.ru». Izmantojot personiskas vēstules, paziņojumus pie «sienas», īpaši izveidotas grupas, kā arī reklāmjoslas, krāpnieki izplata saites uz pakalpojumiem, kuri it kā ļauj apskatīt, kas un kad ir apmeklējis jūsu lapu. Šādā veidā ievilinājuši krāpnieciskās mājaslapās, hakeri var iegūt lietotāja paroli un lietotājvārdu, saņemot iespēju izmantot viņa lapu surogātpasta izplatīšanai vai pikšķerēšanas uzbrukumiem, vai izvilināt viņa mobilā tālruņa numuru, lai pēc tam no tā konta norakstītu naudu vai nopelnītu ar lietotāja izsūtītām dārgām īsziņām.

Visu rakstu, kurā sīki aprakstīti šīs shēmas īstenošanas paņēmieni sociālajos tīklos, lasiet tīmekļa vietnēwww.securelist.com/ru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko