Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Patentu kari: Samsung cieš pilnīgu sagrāvi Kalifornijā

Samsung cietusi pilnīgu sagrāvi līdz šim lielākajā patentu karu kaujā Kalifornijas Ziemeļu Apgabaltiesā (ASV) – piektdien vakarā (pēc Latvija laika) tiesas piesēdētāji nāca klajā ar savu spriedumu: Samsung ir tīši un apzināti kopējusi Apple dizainu un tehnoloģijas.

Piesēdētāji Samsung nodarītos zaudējumus novērtējuši 1,05 mljrd USD apmērā, atzīstot, ka tīši pārkāpti praktiski visi lietā izskatītie tehnoloģiju un dizaina patenti visās ierīcēs, pret kurām Apple cēla pretenzijas, izņemot Samsung Galaxy Tab 10.1, kura, piesēdētājprāt, Apple dizaina patentu aspektā neko nepārkāpj (Samsung jau ir iesniegusi pieteikumu par pirmssprieduma tirdzniecības aizlieguma atsaukšanu šai ierīcei).

ziņo The Korea Times, augsti stāvošs Samsung vadītājs izteicies, ka ir piepildījies "absolūti vissliktākais iespējamais scenārijs".

Protams, ka Samsung vēl centīsies pārliecināt Ziemeļkalifornijas Apgabaltiesas tiesnesi Lūciju Kohu koriģēt piesēdētāju spriedumu, tomēr IP tiesvedību speciālisti ir vienisprātis, ka pilnīga piesēdētāju sprieduma atcelšana ir ārkārtīgi maz ticama.

Apple, no savas puses, centīsies pārliecināt šo pašu tiesnesi palielināt piesēdētāju piespriesto zaudējumu apmēru – saskaņā ar Kalifornijas likumiem, tīša pārkāpuma gadījumā tiesnesim ir tiesības palielināt piesēdētāju piespriesto kompensācijas summu līdz pat trīskāršam apjomam.

Skaidrs, ka Samsung pēc šī procesa beigām pārsūdzēs spriedumu apelācijas kārtībā, taču korejiešu cerības uz pilnīgu attaisnošanu apelācijas tiesā ir gaužām mazas.

Domājams, Apple turpinās karagājienu pret Android nometni un Samsung, vēršoties tiesā arī ar tiem patentiem, kurus pēc tiesneses Kohas prasības no lietas izslēdza ar mērķi nepieļaut izskatāmās lietas apjoma nesamērīgu pieaugumu (tas apgrūtinātu jau tā komplicēto piesēdētāju darbu).

Jāteic, ka Apple pārstāvošā juristu firmai Morrison&Foerster izdevies precīzi izvēlēties vieglāk pierādāmos un piesēdētājiem vienkāršāk izskaidrojamos patentus, ja reiz visi ir atzīti par tīši pārkāptiem.

Samsung savas intereses pārstāvošajai respektablajai Quinn Emanuel (starp citu, procesā personiski piedalījās arī pats šīs firmas dibinātājs Kvinns Emanuels) arī īsti neko nevar pārmest – ja reiz paši tīši kopēja, tad ir lieki pēc tam vainot juristus…

Kā kādā intervijā izteicies viens no piesēdētājiem, par atslēgas pierādījumu dizaina kopēšanas atzīšanai par tīšu kalpojis Google e-pasts Samsung, kurā Android izstrādātāja brīdina Samsung par ierīču pārāk tuvo līdzību Apple produktiem un lūdz korejiešus mainīt dizainu.

No otras puses, sakāve met biezu šaubu ēnu pār Google – Motorola 12,5 mljrd. darījuma ekonomisko jēgu – visas Samsung pretprasības tika noraidītas, lieku reizi pierādot standartos ietilpstoši patentu nepiemērotību šāda tipa tiesvedībās. Ir tikai viens precedents, kurā Samsung/Google patenti nostrādājuši – tas ir nesenais tiesas process Samsung dzimtajā Korejā, kur par savstarpējām patentu pārkāpējām tika atzītas abas kompānijas – gan Apple, gan Samsung. Visās pārējās tiesvedībās (gan Samsung, gan HTC, Motorola, u.c.) FRAND patentu pretenzijas ne ar kādiem panākumiem nav vainagojušās.

Process turpināsies 20. septembrī. Apple pieprasīs tirdzniecības un izplatīšanas aizliegumus ASV un palielināt piespriesto zaudējumu apmērus, savukārt, Samsung centīsies pēc iespējas mīkstināt piesēdētāju spriedumu.

Jāteic, ka ne viens vien apskatnieks norāda, ka šāds spriedums priekš Samsung patiesībā nemaz nav tik slikts, ja reiz tai par 1 mljrd. USD izdevies kļūt par otro pelnošāko kompāniju mobilajā industrijā (šībrīža situācijā Apple un Samsung iegūst praktiski visu mobilās telefonijas industrijas peļņu), izvēloties kopēt iPhone. Kompānijas, kuras izšķirošajā brīdī kautrējās un novilcinājās (RIM, Nokia) šobrīd izmisīgi cīnās par savu eksistenci, par jelkādu peļņu vispār nerunājot.

Īpašu prieku par šādu spriedumu paudis Microsoft mārketinga komunikāciju direktors Bils Kokss, piektdien tvītojot, ka "Windows Phone šobrīd izskatās tik laaaabiiiii".

Un tā jau ir – lai arī nav šaubu, ka Samsung un Google var mainīt dizainu un programmatūru, apejot Apple patentus, nav šaubu arī par to, ka šādi tiks mainīta un pasliktināta lietotāju pieredze (no Kalifornijas lietas šai aspektā būtiskākie patenti – "gumijas ritjosla", dubultpieskāriens attēla palielināšanais un sprīžošana mērogmaiņai) un sadārdzināta Android izmantošana, ka vilinājums pāriet uz Microsoft platformu šķiet visai vlinošs – kā nekā, tā ir ar patentiem labi aizsargāta platforma, starp Apple un Microsoft ir noslēgts sava veida starplicencēšanas un neuzbrukšanas līgums, u.tml.

-Kāpēc gan neizvēlēties drošu dzīvi bez riska būt ierautam ļoti dārgi maksājošās patentu tiesvedībās?

Apple CEO Tims Kuks paziņojumā darbiniekiem uzsver, ka stāsts nav par patentiem un naudu, bet gan par vērtībām, un ir labi, ka kompānijai izdevies tās nosargāt (jāteic, ka Kuka lēmums pirms tiesas neizlīgt ar Samsung nebūt nebija vienkārši pieņemama – Apple zaudējumam būtu visai nepatīkamas konsekvences).

Samsung PR no savas puses ziņo, ka šāds iznākums ir jāuztver nevis kā Apple uzvara, bet gan kā Amerikas telefonu lietotāju zaudējums.

Nekā pārsteidzoša šajos paziņojumos nav – ko gan citu lai abi saka, jane to, ko teikuši :).

Skaidrs, ka šis spriedums nevar neietekmēt arī citas Apple patentu kara tiesvedības – Apple un Samsung iesaistītas aptuveni 50 tiesas procesos daudzu valstu tiesvedībās, un vēl desmitiem citu norisinās starp Apple un cietiem Android nometnes pārstāvjiem. Precedents ir noticis un, no sabiedrisko attiecību viedokļa, lomas sadalītas.

Piesēdētāju spriedums pilnā apjomā:

12-08-24 Apple-Samsung Amended Jury Verdict

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 27.09.2024.

Ķīnieši viltot porcelānu iemācījās 5000 gadu pirms porcelāna izgudrošanas Eiropā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko