Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Riepu izgatavošanā varētu izmantot mazāk naftas

Cenšoties samazināt cilvēces atkarību no naftas, kaliforniešu ķīmiķi izgatavojuši sintētisku materiālu, kas riepu ražošanā varētu aizstāt gumiju. Turpmāk ražošanas procesā no melnā zelta iegūto izejvielu aizstās līdzīgs materiāls, kas tiks izvilināts no augiem.

Jaunākās paaudzes riepās tiek izmantots sintētisks materiāls izoprēns, kas tiek izgatavots no naftas attīrīšanas procesā iegūtajiem blakusproduktiem. Patlaban izoprēna īpatsvars automašīnu riepās sasniedz pat 27%. Taču, uzlabojoties naftas pārstrādes kvalitātei, pārpalikumu paliek aizvien mazāk, tādēļ izoprēna ražošana ir apdraudēta.

Silīcija ielejas kompānija Genencor sadarbībā ar riepu ražotāju Goodyear atradusi interesantu alternatīvu. «Mēs ar panākumiem ražojam lielu daudzumu bioizoprēna,» žurnālam NewScientist dižojas ķīmiķe Ilana Aldora. Tas iestrādāts riepās, un jau notiekot jaunā produkta izmēģinājumi.

Genencor ķīmiķi paņēma gēnu sekvences no enzīma, kas ļauj tādam plaši pieejamam kokam kā papele sintezēt izoprēnu, un ievietoja to Escherichia coli baktērijā un piepē. Ģenētiski radītais mikroorganisms spēja uzņemt no auga tādus produktus kā glikoze, saharoze, glicerīns un augu eļļas. Pārstrādājot uzsūkto barību, parazīti izdalīja izoprēna gāzi, ko zinātnieki savāca, kondensēja un attīrīja. Tādējādi viņi ieguva materiālu, kas ir ļoti līdzīgs no naftas pārstrādes iegūstamajam.

Izmēģinot dažādas mikroorganismu kombinācijas, ķīmiķi esot atraduši efektīvāko veidu vielas iegūšanai. Tagad viņi nepilnās 40 stundās spējot iegūt 60 gramu izoprēna gāzes no viena litra auga barības vielu. Tas uzskatāms par atzīstamu rezultātu.

Lai arī pāris tuvākajos gados jaunās riepas nenonāks komerciālā ražošanā, cits Genencor pārstāvis Džozefs Makolifs neredz iemeslu, kādēļ ražotāji varētu attiekties no šādas piedevas.

Diemžēl bioizoprēnam piemīt nopietna problēma. Tas nav biosabrūkošs, tādēļ nodarīs kaitējumu videi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko