Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Saglabājam savu digitālo mantojumu

Visticamāk, ikvienam interneta lietotājam tīmeklī ir daudz vairāk vērtīgu aktīvu, nekā viņam šķiet. Tie ietver gan e-pastu, gan sociālo tīklu kontus, gan internetbanku, gan digitālās multivides kolekcijas (filmas, mūziku, fotogrāfijas) un pat iemiesojumus spēļu serveros un ceļotāja uzkrāto jūdžu skaitītāju. Visai šai bagātībai ir vajadzīga savlaicīga aprūpe un aizsardzība. Kaspersky Lab eksperti dod padomus, kā to vislabāk izdarīt.

Pirmām kārtām pārbaudiet visus savus kontus. Pilnīgi iespējams, ka jūs daudzus vairs neizmantojat, bet tie joprojām darbojas. Piemēram, jūs jau sen neapmeklējat «Facebook» vai reiz aizsākāt emuārus, bet tā arī neturpinājāt, pametāt. Šādā gadījumā atjaunojiet aizmirsto kontu piekļuves paroles (ja esat tās nozaudējis) un dzēsiet nevajadzīgos kontus. Tādējādi meklētāji pārtrauks jūs uzrādīt tur, kur jūs to nevēlaties, un jūsu rokās būs pilns pašreizējo kontu saraksts pakalpojumos, kurus jūs regulāri apmeklējat.

Neaizmirstiet par drošību virtuālajā vidē.Izmantojiet stipras paroles. Veidojiet tās no garām burtu un ciparu kombinācijām, nelietojot vārdus, kas sastopami vārdnīcās.Dažādos resursos izmantojiet atšķirīgus lietotājvārdus un paroles. Savas paroles drošumu varat pārbaudīt tīmekļa vietnēhttp://www.drosaparole.lv.

Neaizmirstiet, ka nevajag lietot līdzīgus akreditācijas datus. Finanšu darījumiem, pirkumiem, maksājumiem un tamlīdzīgām lietām izmantojiet tamīpaši atvēlētu pastkasti, kur pienāk tikai šī informācija. Protams, agrāk vai vēlāk jums būs grūti iegaumēt visu šo kombināciju, paroļu un saišu gūzmu, tāpēc ieteicams izmantot paroļu pārvaldnieku, kas ir iekļauts jebkurā sevi cienošā drošības kompleksā. Piemēram,KasperskyPURE 3.0ir ietverts spēcīgs rīks darbam ar visvisādiem kontiem, betKaspersky Internet Security2013jūs pasargā tajā laikā, kad atrodaties tīmeklī, veicot maksājumus vai pirkumus.

Visa sava digitālā mūža gaitā jūs kaut ko darāt, atstājot aiz sevis milzīgas pēdas. Arī tā ir jūsu mantojuma daļa, tāpat kā viss, ko esat ieguvis šajā dzīvē. Un tieši tāpat kā īstajam mantojumam, arī virtuālajam ir vajadzīgi mantinieki, tāpēc pieņemiet lēmumu par to, kam un kādi jūsu resursi būs pieejami, ja kaut kas atgadās. Un ko darīt ar jūsu kontiem: turpināt kā dzīves laikā, veikt piemiņas ierakstu vai slēgt un dzēst pavisam. Neaizmirstiet arī norādīt, kas varēs rīkoties ar jūsu digitālo multivides arhīvu un finanšu kontiem.

«Lai gan ar digitālās informācijas izmantošanu saistītie likumi vēl ir nepilnīgi un advokātiem pagaidām ir ne pārāk nopietna attieksme pret virtuālo mantojumu, tomēr ir ieteicams jau savlaicīgi izturēties pret savu interneta mantojumu tāpat kā pret parastu mantojumu,» norādaKaspersky Labizpilddirektors Baltijas valstīs Andis Šteinmanis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko