Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +14 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Sakaru tīklu ierīkošanu turpmāk uzraudzīs VAS „Elektroniskie sakari”

Uzraudzību pār elektronisko sakaru tīklu ierīkošanu un būvniecību veiks VAS „Elektroniskie sakari” (VAS ES).

Līdz šim nebija noteikta uzraudzības iestāde pār elektronisko sakaru tīklu ierīkošanu un būvniecību, taču deleģējumu to noteikt paredz grozījumi „Elektronisko sakaru likumā”. Lai šo prasību īstenotu, otrdien, 20. martā, valdībā pieņemti Satiksmes ministrijas (SM) izstrādātie grozījumi Ministru kabineta noteikumos „Elektronisko sakaru tīklu ierīkošanas un būvniecības kārtība”.

Noteikumi papildināti ar jaunu nodaļu „Elektronisko sakaru tīklu uzraudzība”, kas paplašina VAS ES kompetenci, tai dodot tiesības pieņemt lēmumus par tāda elektronisko sakaru tīkla daļas demontāžu, kura ierīkošana vai būvniecība neatbilst šo jomu regulējošiem normatīvajiem aktiem, un veikt nepieciešamās darbības šo pārkāpumu novēršanai. VAS ES kā pārraugošajai institūcijai ir tiesības apturēt elektronisko sakaru tīkla daļas ierīkošanu vai būvniecību, kā arī apturēt neatbilstoši prasībām ierīkotas vai būvētas tīkla daļas darbību, veicot plombēšanu, apzīmogošanu, vai elektronisko sakaru tīklu aktīvo iekārtu atslēgšanu no elektroapgādes. VAS ES varēs pieņemt lēmumu par tīkla vai tā daļas demontāžu, īpaši gadījumos, ja tas netiek izmantots un atrodas tehniski nesakārtotā stāvoklī.

Nelikumīgas ierīkošanas vai būvniecības gadījumā, ja VAS ES pieņems lēmumu par elektronisko sakaru tīkla vai tā daļas demontāžu, pienākums demontēt un segt demontāžas izmaksas tiks uzlikts elektroniskā sakaru tīkla īpašniekam. Elektronisko sakaru tīklu ierīkošanu un būvniecību reglamentējošo normatīvo aktu noteikto prasību pārkāpums novēršams termiņā, kas nav mazāks par 30 dienām, bet, ja tas apdraud apkārtējo vidi vai sabiedrību – vienas dienas laikā.

Pieņemtie grozījumi paredz arī pienākumu elektronisko sakaru tīkla pasūtītājam, uzsākot projektu, sniegt ziņas publicēšanai pašvaldības vai pašvaldības būvvaldes interneta vietnēs, tā dodot iespēju citiem elektronisko sakaru komersantiem 30 dienu laikā pieteikties publicētā projekta kopīgai izstrādei un realizācijai - tas veicinātu konkurenci un varētu samazināt būvniecības izmaksas.

Grozījumu izstrādes laikā notikušas konsultācijas un viedokļu saskaņošana ar Latvijas Telekomunikāciju asociāciju, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociāciju, Latvijas Elektronisko komunikāciju asociāciju, Latvijas interneta asociāciju un Elektronisko sakaru komersantu asociāciju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 27.09.2024.

Ķīnieši viltot porcelānu iemācījās 5000 gadu pirms porcelāna izgudrošanas Eiropā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko